Μεγάλη αύξηση επιδομάτων ρεύματος-θέρμανσης και οριζόντια έκπτωση από ΔΕΠΑ

Μεγάλη αύξηση επιδομάτων ρεύματος-θέρμανσης και οριζόντια έκπτωση από ΔΕΠΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 11:46 Δημιουργία 08/10/21, 11:14
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Τριπλή παρέμβαση για την ανάσχεση της ενεργειακής ακρίβειας, με στόχο τις όσο το δυνατόν περισσότερο ελεγχόμενες πιέσεις στα νοικοκυριά εν μέσω κρίσης του κλάδου για όσο διαρκεί το «τρελό» ράλι των τιμών, ανακοίνωσαν οι κκ. Σταϊκούρας, Σκρέκας και Σκυλακάκης.

Με τις τιμές της ενέργειας να σπάνε το κοντέρ, η κυβέρνηση ανέβασε το κονδύλι του πακέτου στήριξης των νοικοκυριών στα 500 εκατ. ευρώ, ανακοινώνοντας σημαντική διεύρυνση των κριτηρίων για το επίδομα θέρμανσης, μεγάλη αύξηση στην επιδότηση των τιμολογίων του ρεύματος και διπλή ενίσχυση για τους καταναλωτές φυσικού αερίου (τόσο μέσω του επιδόματος θέρμανσης, όσο και οριζόντιας έκπτωσης στα τιμολόγια από τη ΔΕΠΑ).

Συγκεκριμένα, ανακοινώθηκε ότι διπλασιάζεται η επιδότηση στην έκπτωση ηλεκτρικού ρεύματος μέχρι το τέλος του έτους. Το κόστος της συγκεκριμένης κίνησης υπολογίζεται σε 326 εκατ. ευρώ.

Ταυτόχρονα, ενισχύεται το επίδομα θέρμανσης με διεύρυνση των κριτηρίων ένταξης. Το επίδομα αυξάνει 36% για νοικοκυριά χωρίς τέκνα, κατά 49% για νοικοκυριά με ένα τέκνο και 59% για νοικοκυριά με δυο τέκνα. Το ελάχιστο επίδομα αυξάνει στα 100 ευρώ. Αναμένεται να ενισχυθούν ενα εκατομμύριο νοικοκυριά. Το κόστος είναι 168 εκατ. ευρώ.

Όπως εξήγησε ο υπουργός Ενέργειας, Κ. Σκρέκας, υπερδιπλασιάζονται τα κεφάλαια στο Ταμείο που έχει συσταθεί από τα 150 στα 400 εκατ. Τα χρήματα προέρχονται από τις δημοπρασίες ρύπων. Η κρατική στήριξη ανεβαίνει στα 60 ευρώ η μεγαβατώρα από τα 30 ευρώ προηγουμένως και αυτό σημαίνει ότι η στήριξη της κυβέρνησης είναι 18 ευρώ το μήνα για νοικοκυριό που καταναλώνει 300 κιλοβατώρες.

Ο υπουργός σημείωσε ότι η ΔΕΗ θα κάνει κινήσεις για να καλύψει μέρος του κόστους, ενώ ο ίδιος απήθυνε έκκληση στους ιδιώτες παρόχους, να απορροφήσουν και αυτοί μέρος του κόστους.

Για όσους δικαιούνται κοινωνικό τιμολόγιο, θα έχουν 80 ευρώ στήριξη στην κιλοβατώρα, ώστε να μην επιβαρυνθούν καθόλου.

Για το φυσικό αέριο, ο κ. Σκρέκας είπε ότι σε συνεργασία με τη ΔΕΠΑ Εμπορίας προωθείται μια έκπτωση τουλάχιστον 15%. Όπως τόνισε, θα υπάρξει συνεργασία, ώστε και οι υπόλοιποι πάροχοι να μπορούν να πάρουν φυσικό αέριο, με έκπτωση και αυτή να περάσει στους τελικούς καταναλωτές.

Σε ό,τι αφορά το επίδομα θέρμανσης ο κ. Σκυλακάκης ανακοίνωσε ότι διευρύνεται σε ύψος αλλά και αριθμό δικαιούχων:

  • Η βάση υπολογισμού αυξάνει από τα 220 στα 300 ευρώ. Είναι το ποσό που πολλαπλασιάζεται με τις βαθμοημέρες που δίνει συντελεστή από 0,12 έως 1,62.
  • Το επίδομα για κάθε παιδί προσαυξάνεται κατά 20% αντί για 10%
  • Το ελάχιστο επίδομα αυξάνει από τα 80 στα 100 ευρώ
  • Το μέγιστο επίδομα αυξάνει από τα 650 στα 700 ευρώ

Όπως εξήγησε ο ίδιος, στο κέντρο της Αθήνας με συντελεστή βαθμοημέρας 0,43 το επίδομα θα ανέρθει από 114 ευρώ πέρυσι στα 181. Στη Θεσσαλονίκη με συντελεστή 0,71 το επίδομα ανεβαίνει από 188 στα 299 ευρώ.

Αναφορικά με τα εισοδηματικά κριτήρια:

  • Για άγαμο 14.000 ευρώ.
  • Για οικογένεια με δυο παιδιά από 24.000 ευρώ σε 26.000
  • Για οικογένεια με τρία παιδιά 29.000 ευρώ.
Αν σου άρεσε κάνε