Τριπλή παρέμβαση για την ανάσχεση της ενεργειακής ακρίβειας

Τριπλή παρέμβαση για την ανάσχεση της ενεργειακής ακρίβειας

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 22:36 Δημιουργία 07/10/21, 22:00
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ αναμένεται να διατεθούν για την ανάσχεση της ενεργειακής ακρίβειας, με το κονδύλι να περιλαμβάνει μια σημαντική διεύρυνση των κριτηρίων για το επίδομα θέρμανσης, μια μεγάλη αύξηση στην επιδότηση των τιμολογίων του ρεύματος και μια διπλή ενίσχυση για τους καταναλωτές φυσικού αερίου (τόσο μέσω του επιδόματος θέρμανσης, όσο και οριζόντιας έκπτωσης στα τιμολόγια από τη ΔΕΠΑ).

Η δέσμη των μέτρων, αφού προηγήθηκε συνεννόηση με τους θεσμούς, «κλείδωσε» σε τηλεδιάσκεψη μεταξύ του πρωθυπουργού και των υπουργών Οικονομικών και Ενέργειας, Χρήστου Σταϊκούρα και Κώστα Σκρέκα, οι οποίοι και θα προβούν σήμερα στις σχετικές ανακοινώσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αποφασίστηκε η διάθεση κονδυλίου άνω των 300 εκατ. ευρώ για την αύξηση της επιδότησης στο ηλεκτρικό ρεύμα. Η επιδότηση από τα 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο, μπορεί να ανέλθει ακόμη και στα 60 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ήτοι σε επιδότηση από 15- 18 ευρώ ανά κιλοβατώρα τον μήνα, αντί των 9 ευρώ όπως είχε ανακοινωθεί αρχικά. Η επιδότηση θα είναι τουλάχιστον τετραμηνιαία, καλύπτοντας την περίοδο κατανάλωσης από Σεπτέμβριο έως και Δεκέμβριο, ωστόσο θεωρείται βέβαιο ότι θα συνεχιστεί και τους πρώτους μήνες του 2022 λόγω της ξέφρενης πορείας των τιμών.

Για τους καταναλωτές του φυσικού αερίου, θα προβλέπεται διπλή ενίσχυση. Κατ’ αρχήν μέσω του επιδόματος θέρμανσης με τη διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων, προκειμένου όσοι υποβάλουν αιτήσεις στην πλατφόρμα my thermansi να λάβουν τα ίδια ποσά με τους καταναλωτές του πετρελαίου θέρμανσης. Το σχετικό κονδύλι θα υπερδιπλασιαστεί και θα διαμορφωθεί στα 180- 200 εκατ. ευρώ, ώστε να καλύψει περισσότερους από 1 εκατομμύριο δικαιούχους συνολικά, από περίπου 700.000 πέρυσι. Εκτιμάται ότι η επιδότηση για πετρέλαιο- φυσικό αέριο θα καλύψει το 75% των νοικοκυριών.

Ταυτόχρονα, όμως, θα υπάρξει και πρόβλεψη για απευθείας έκπτωση των λογαριασμών φυσικού αερίου μέσω της ΔΕΠΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η έκπτωση στους λογαριασμούς θα ανέρχεται σε 25% για τους μη δικαιούχους του επιδόματος και σε 43% για τους δικαιούχους.

Όσον αφορά στα νέα εισοδηματικά κριτήρια για το επίδομα θέρμανσης, αυτά αναμένεται να διαμορφωθούν ως εξής:

-Έως 16.000 ευρώ για τον άγαμο, από 12.000 ευρώ την περυσινή χειμερινή περίοδο.

-Έως 26.000 ευρώ για τα ζευγάρια, από 20.000 ευρώ πέρυσι. Για κάθε προστατευόμενο παιδί το επίδομα θα προσαυξάνεται κατά 3.000 ή 4.000 ευρώ, από 2.000 ευρώ πέρυσι.

-Έως 28.000 ευρώ για τις μονογονεϊκές οικογένειες (από 22.000 ευρώ πέρυσι) με προσαύξηση 3.000 ή 4.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο.

Σημειώνεται ότι το επίδομα θέρμανσης προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό του επιδόματος βάσης με τον συντελεστή επιδότησης που έχει οριστεί για κάθε οικισμό της χώρας στον οποίο βρίσκεται η κύρια κατοικία του δικαιούχου. Το ποσό που προκύπτει, προσαυξάνεται κατά 10% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου. Ενώ, δικαιούχοι δεν είναι μόνον όσοι καταναλώνουν πετρέλαιο θέρμανσης, αλλά και τα νοικοκυριά που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο, όπως και οι καταναλωτές οι οποίοι κατοικούν σε οικισμούς πάνω από 2.500 κατοίκους και ζεσταίνονται με καυσόξυλα και pellet.

Αν σου άρεσε κάνε