Προσχέδιο προϋπολογισμού: Ανάπτυξη 6,1% φέτος, 4,5% το 2022

Προσχέδιο προϋπολογισμού: Ανάπτυξη 6,1% φέτος, 4,5% το 2022

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 16:42 Δημιουργία 01/10/21, 16:34
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Στο 6,1% ανεβάζει τον πήχη της ανάπτυξης για φέτος το ΥΠΟΙΚ, όπως αποτυπώνεται στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού, που αναμένεται να κατατεθεί την προσεχή Δευτέρα στη Βουλή.

Παράλληλα, όπως αποκαλύπτει η έκθεση του Δημοσιονομικού Συμβουλίου, το ΥΠΟΙΚ από την άλλη αναθεωρεί προς τα κάτω την εκτίμησή του για την αύξηση του ΑΕΠ το 2022 στο 4,5%.

Όπως σημειώνει το Δημοσιονομικό Συμβούλιο, η εκτίμηση του προσχεδίου ότι ο ρυθμός μεταβολής του πραγματικού ΑΕΠ κατά το έτος 2021 θα διαμορφωθεί σε 6,1%, αξιολογείται ως ρεαλιστική, μολονότι αποκλίνει σημαντικά από τις εκτιμήσεις των άλλων διεθνών οργανισμών.

Η απόκλιση αυτή οφείλεται στην ενσωμάτωση στις εκτιμήσεις του Υπουργείου Οικονομικών νεότερων στοιχείων σε σχέση με εκείνα που έχουν ενσωματώσει οι διεθνείς φορείς και ειδικότερα των ανακοινώσεων της ΕΛΣΤΑΤ (Σεπτέμβριος 2021) αναφορικά με την μεταβολή του ΑΕΠ κατά το β’ τρίμηνο του έτους. Σημειώνεται ότι η ισχυρή μεταβολή του ΑΕΠ οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο «αποτέλεσμα βάσης», δηλαδή στο ότι η οικονομική δραστηριότητα ανακάμπτει μετά από τη βαθιά ύφεση του 2020. Επίσης, η εκτίμηση του Υπουργείου Οικονομικών αναφορικά με τον ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ κατά το τρέχον έτος κινείται εντός του εύρους των οικονομετρικών εκτιμήσεων του Ελληνικού Δημοσιονομικού Συμβουλίου.

Οι προβλέψεις του Υπουργείου Οικονομικών για την μεταβολή του ΑΕΠ το 2022 εμφανίζονται περισσότερο συντηρητικές σε σχέση με τις προβλέψεις των διεθνών οργανισμών, αλλά κινούνται κοντά στο ανώτατο όριο των αντίστοιχων προβλέψεων του Ελληνικού Δημοσιονομικού Συμβουλίου. Οι διαφορές περιορίζονται σημαντικά εάν εξεταστεί η σωρευτική μεταβολή του ΑΕΠ κατά τη διετία 2021-2022. Ως εκ τούτου, το ΕΔΣ θεωρεί την πρόβλεψη του Υπουργείου Οικονομικών ως ρεαλιστική.

Η πρόβλεψη για τον ρυθμό μεταβολής του πραγματικού ΑΕΠ κατά το έτος 2022 (+4,5%) προκύπτει ως αποτέλεσμα της πρόβλεψης ότι η ιδιωτική κατανάλωση θα αυξηθεί κατά 2,9%, η δημόσια κατανάλωση θα περιοριστεί κατά 2,8%, η συνολική επενδυτική δαπάνη θα αυξηθεί κατά 23,4%, ενώ το εμπορικό ισοζύγιο θα παραμείνει αρνητικό, παρουσιάζοντας όμως σημαντική βελτίωση της τάξης του 7,5%.

Αν σου άρεσε κάνε