«Αδειάζει» η κλεψύδρα για πέντε φορολογικές υποχρεώσεις

«Αδειάζει» η κλεψύδρα για πέντε φορολογικές υποχρεώσεις

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 07:27 Δημιουργία 30/09/21, 06:50
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Λήγουν τα μεσάνυχτα οι προθεσμίες για πέντε σημαντικές υποχρεώσεις που αφορούν σε εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους, όπως, μεταξύ άλλων, η εξόφληση της τρίτης δόσης του φόρου εισοδήματος, η υποβολή δικαιολογητικών για την επιδότηση δαπανών, η υποβολή των δηλώσεων και διορθώσεων για τα «κουρεμένα» ενοίκια και η επανένταξη στις 100 και 120 δόσεις όσων έχουν πληγεί από την πανδημία.

Ειδικότερα, οι προθεσμίες αφορούν:

1. Στην 3η δόση του φόρου εισοδήματος, ύψους περίπου 270 εκατ. ευρώ. Θα ακολουθήσουν ακόμη πέντε μηνιαίες δόσεις έως το τέλος του Φεβρουαρίου, συνολικού ύψους περίπου 1,6 δισ. ευρώ.

2. Στους ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι έχουν μεν λάβει προκαταβολικά τις αποζημιώσεις για τα ενοίκια που δεν εισέπραξαν τον Ιούλιο, αλλά θα πρέπει να υποβάλλουν τις «δηλώσεις COVID» στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ. Εάν δεν υποβληθεί η δήλωση, ή στις περιπτώσεις που τροποποιείται η δήλωση του Ιουλίου σε σχέση με τον Ιούνιο, το ποσό καθίσταται απαιτητό.

Παράλληλα, υπάρχει η δυνατότητα για διορθώσεις ή υποβολή αρχικών «δηλώσεων COVID» για το διάστημα Ιανουαρίου- Απριλίου. Το ίδιο ισχύει και για ιδιοκτήτες ακινήτων που υπεκμισθώνονται και είτε πρέπει να υποβάλουν αρχικές δηλώσεις είτε να κάνουν απλά διορθώσεις.

3. Στους δικαιούχους του προγράμματος επιδότησης πάγιων δαπανών, προκειμένου να υποβάλουν τα δικαιολογητικά που απαιτούνται, στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ «myBusinessSupport».

Το πρόγραμμα, προϋπολογισμού 450 εκατ. ευρώ, έχει ξεκινήσει και η ενίσχυση χορηγείται με τη μορφή δικαιώματος έκπτωσης από τρέχουσες οφειλές στη Φορολογική Αρχή που δημιουργήθηκαν από την 1η Ιουλίου έως την 31η Δεκεμβρίου εφέτος, ή και με τη μορφή πιστωτικού για την αποπληρωμή τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών που καθίστανται πληρωτέες κατά το ίδιο διάστημα.

Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται είναι:

α. Υπεύθυνη δήλωση του λογιστή της επιχείρησης που να βεβαιώνει ότι η επιχείρηση στις 31/12/2019:

-είτε δεν είχε απωλέσει πάνω από το ήμισυ του εγγεγραμμένου της κεφαλαίου λόγω συσσωρευμένων ζημιών

-είτε δεν είχε απωλέσει πάνω από το ήμισυ του κεφαλαίου της, όπως φαίνεται στους λογαριασμούς της εταιρείας, λόγω συσσωρευμένων ζημιών.

Αυτό δεν απαιτείται στην περίπτωση ανεξάρτητων ατομικών επιχειρήσεων, καθώς και των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων.

Εάν πρόκειται για μεγάλη επιχείρηση, με τη δήλωση πρέπει να βεβαιώνεται ότι την τελευταία διετία:

-ο δείκτης χρέους προς ίδια κεφάλαια της επιχείρησης δεν ήταν υψηλότερος του 7,5 και

-ο δείκτης κάλυψης χρηματοοικονομικών υποχρεώσεων (EBITDA) δεν ήταν κάτω του 1,0.

β. Ενιαίο πιστοποιητικό δικαστικής φερεγγυότητας.

γ. Οι επιχειρήσεις υπόκεινται σε υποχρέωση ελέγχου οικονομικών καταστάσεων. Εάν οι οικονομικές καταστάσεις που καλύπτουν την περίοδο ενίσχυσης δεν έχουν ελεγχθεί έως την ημερομηνία υποβολής τής αίτησης, υποβάλλουν νεότερη βεβαίωση του λογιστή ή του νόμιμου εκπροσώπου στη βάση των ελεγμένων οικονομικών καταστάσεων.

4. Στους πληττόμενους από την πανδημία φορολογούμενους για να επανενταχθούν με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις στις ρυθμίσεις των 100 και 120 δόσεων για χρέη στην εφορία.

Οι συγκεκριμένοι οφειλέτες δύνανται να αναβιώσουν τις απολεσθείσες ρυθμίσεις με όλα τα ευεργετήματά τους, καταβάλλοντας έως τα μεσάνυχτα τις δόσεις του Αυγούστου και του Σεπτεμβρίου. Τότε, οι απολεσθείσες κατά την περίοδο της υγειονομικής κρίσης δόσεις, θα μεταφερθούν για αποπληρωμή μετά το τέλος όλων των μη ληξιπρόθεσμων δόσεων της ρύθμισης.

5. Σε όσους πρέπει να προχωρήσουν στην υποβολή- μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής myProperty- των δηλώσεων φόρου μεταβίβασης, χωρίς να απαιτείται η συνυποβολή των απαιτούμενων δικαιολογητικών. Τα δικαιολογητικά αποστέλλονται στην αρμόδια ΔΟΥ εφόσον ζητηθούν στο στάδιο του ελέγχου.

Αν σου άρεσε κάνε