«Σταντ μπάι» για μια ακόμη έξοδο στις αγορές ΥΠΟΙΚ και ΟΔΔΗΧ

«Σταντ μπάι» για μια ακόμη έξοδο στις αγορές ΥΠΟΙΚ και ΟΔΔΗΧ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 09:22 Δημιουργία 25/09/21, 08:49
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

«Σταντ μπάι» για μια ακόμη έξοδο στις αγορές βρίσκονται το υπουργείο Οικονομικών και ο ΟΔΔΗΧ, θέλοντας να εκμεταλλευτούν τόσο την, άνω των αρχικών εκτιμήσεων, ανάκαμψη της οικονομίας, όσο και την ευνοϊκή συγκυρία από τις αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας.

Το υπάρχον σενάριο προβλέπει μια έκδοση για δανεισμό 2 δισ. ευρώ λίγο πριν από τη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις αρχές του Δεκεμβρίου. Παρά το γεγονός ότι το φετινό δανειακό πρόγραμμα έχει ήδη καλυφθεί, στόχος είναι να ανανεωθούν, μέσω της νέας φθηνής ρευστότητας, παλιές ακριβές εκδόσεις και να περιοριστεί το επιτοκιακό κόστος. Προτεραιότητα για πληρωμή αναμένεται να δοθεί στο τελευταίο ανοιχτό «γραμμάτιο» ύψους 1,857 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ και το οποίο λήγει μέσα στο 2022, αλλά στα διακρατικά δάνεια (GLF) που έλαβε η χώρα από το πρώτο μνημόνιο και των οποίων μέρος (2,64 δισ. ευρώ) λήγει επίσης το επόμενο έτος.

Τον προγραμματισμό αυτόν παρακολουθούν και οι ξένοι οίκοι, όπως η JP Morgan, που εκτιμά ότι η Ελλάδα θα βγει εκ νέου στις αγορές κατά το δ’ τρίμηνο εφέτος για να δανειστεί περίπου 2 δισ. ευρώ, καθώς η ΕΚΤ συνεχίζει να υπερκαλύπτει την εκδοτική δραστηριότητα της χώρας. Σημειώνεται ότι για την Ελλάδα ισχύει το ειδικό καθεστώς εξαίρεσης για το PEPP, που επιτρέπει την αγορά ελληνικών τίτλων χρέους παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν βρίσκεται σε επενδυτική βαθμίδα. Έτσι, από την έναρξη του έκτακτου προγράμματος PEPP της ΕΚΤ, ο ΟΔΔΗΧ έχει αντλήσει από τις αγορές (μέσω των ομολογιακών εκδόσεων) 23,5 δισ. ευρώ συνολικά.

Τα διαθέσιμα στα ταμεία του κράτους ανέρχονται αυτήν τη στιγμή σε περίπου 40 δισ. ευρώ, κάτι που σημαίνει ομαλή χρηματοδότηση της οικονομίας ή και αντιμετώπιση κάποιων έκτακτων αναγκών. Ωστόσο, η έντονη εκδοτική δραστηριότητα θα συνεχιστεί, προκειμένου η χώρα να δηλώνει «παρούσα» στις αγορές και να αναχρηματοδοτεί το χρέος της. Και η έντονη αυτή δραστηριότητα θα υπάρξει και το επόμενο έτος, με τον ΟΔΔΗΧ να στοχεύει σε έως 12 δισ. ευρώ αρχικά, ποσό που ενδέχεται να αυξηθεί εάν ευνοήσουν οι συνθήκες στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια οικονομία.

Αν σου άρεσε κάνε