Γρ. Προϋπολογισμού: Ανάκαμψης συνέχεια και στο γ΄3μηνο - «Όχι» στον εφησυχασμό

Γρ. Προϋπολογισμού: Ανάκαμψης συνέχεια και στο γ΄3μηνο - «Όχι» στον εφησυχασμό

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 14:17 Δημιουργία 21/09/21, 14:12
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Η ανάκαμψη θα συνεχιστεί και το γ’ τρίμηνο του 2021, όπως υποδηλώνουν οι βραχυχρόνιοι δείκτες οικονομικής δραστηριότητας και προσδοκιών, αναφέρει στην έκθεσή του για το β’ τρίμηνο το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή.

Ωστόσο, σπεύδει να επισημάνει ότι η σχετικά γρήγορη επαναφορά της ελληνικής οικονομίας δεν θα πρέπει να λειτουργήσει καθησυχαστικά, καθώς στηρίζεται σε έκτακτους παράγοντες που δεν είναι βέβαιο ότι θα διατηρηθούν μεσοπρόθεσμα, όπως η γενική ρήτρα διαφυγής του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης και το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων λόγω της πανδημίας (PEPP) της ΕΚΤ.

Σύμφωνα με την έκθεση, η επαναλειτουργία των περισσότερων οικονομικών δραστηριοτήτων από την πλευρά της προσφοράς, σε συνδυασμό με τις συσσωρευμένες αποταμιεύσεις των νοικοκυριών και την επεκτατική δημοσιονομική πολιτική από την πλευρά της ζήτησης, λειτούργησαν συμπληρωματικά προς την κατεύθυνση της επιτάχυνσης του ρυθμού μεγέθυνσης στο 16,2%. Όμως, αφενός, οι αποταμιεύσεις είναι πεπερασμένες, αφετέρου, η επεκτατική δημοσιονομική πολιτική θα αναστραφεί με τη λήξη των έκτακτων μέτρων. Επιπρόσθετα, ο κίνδυνος μιας αναζωπύρωσης της πανδημίας δεν έχει εκλείψει οριστικά. Με αυτά τα δεδομένα, τονίζεται η ανάγκη παρακολούθησης των βασικών μεγεθών πριν τη λήψη αποφάσεων συνέχισης της επεκτατικής οικονομικής πολιτικής με μέτρα μόνιμου χαρακτήρα.

Παράλληλα, τα δημόσια οικονομικά δείχνουν διεύρυνση του πρωτογενούς ελλείμματος στο 7μηνο του έτους, από τα περίπου 7,5 δισ. ευρώ πέρυσι σε πάνω από 10,5 δισ. ευρώ εφέτος, αντανακλώντας την επιβάρυνση των έκτακτων δημοσιονομικών παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας. Η εξέλιξη έως το τέλος του έτους είναι αβέβαιη, καθώς από τη μια πλευρά λήγουν σταδιακά τα έκτακτα μέτρα, ενώ από την άλλη προστίθενται οι νέες παρεμβάσεις, ύψους περίπου 1,1 δισ. ευρώ, που δεν περιλαμβάνονταν στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.

Συμπερασματικά, η έκθεση καταλήγει ότι, ανεξάρτητα από τις εξωτερικές συνθήκες (μεταβολή στάσης της ΕΚΤ, αλλαγές στο Σύμφωνο Σταθερότητας), η χώρα πρέπει να σχεδιάσει τη διαδικασία επαναφοράς στη δημοσιονομική ισορροπία, προκειμένου να απορροφήσει μεσοπρόθεσμα τους κραδασμούς που προκάλεσε η πανδημία, χωρίς να επιβραδύνει την ανάκαμψη της οικονομίας. Για τον λόγο αυτό, απαιτείται η γρήγορη απορρόφηση και αποδοτική αξιοποίηση των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης. Σύμφωνα με το Γραφείο Προϋπολογισμού, τομείς όπου θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν οι ανωτέρω πόροι περιλαμβάνουν: τις επενδύσεις στη μακροπρόθεσμη ενίσχυση της δημόσιας υγείας (πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας), τις επενδύσεις βελτίωσης του περιβάλλοντος και καταπολέμησης των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής («πράσινες» επενδύσεις), τις επενδύσεις σε εφαρμογές ψηφιακού μετασχηματισμού, τις επενδύσεις στην ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης και τις επενδύσεις ενίσχυσης της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας.

Αν σου άρεσε κάνε