«Παγώνει» η εισφορά αλληλεγγύης και για Δημόσιο-συνταξιούχους

«Παγώνει» η εισφορά αλληλεγγύης και για Δημόσιο-συνταξιούχους

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 07:42 Δημιουργία 15/09/21, 07:15
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Σχέδιο για επέκταση για το επόμενο έτος του «παγώματος» της εισφοράς αλληλεγγύης και στους εργαζόμενους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και στους συνταξιούχους, επεξεργάζεται η κυβέρνηση.

Η σχετική ρύθμιση, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, αναμένεται να συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό του 2022 που θα κατατεθεί τον Νοέμβριο στη Βουλή. Με βάση τις ίδιες πληροφορίες, το επόμενο βήμα θα προβλέπει την πλήρη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης από το 2023 τόσο για τον ιδιωτικό, όσο και για τον δημόσιο τομέα και τα εισοδήματα των συνταξιούχων.

Παρά το γεγονός ότι το συγκεκριμένο μέτρο δεν είχε ενταχθεί στο πακέτο των εξαγγελιών του πρωθυπουργού από το βήμα της ΔΕΘ το περασμένο Σάββατο, στην κυβέρνηση έβγαλαν «χαρτί και μολύβι» και διαπίστωσαν (έστω και λίγες ημέρες μετά) ότι ο πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος που προκύπτει από την ανάκαμψη της οικονομίας μετά την κρίση, μπορεί να θέσει τις βάσεις για την υλοποίηση του συγκεκριμένου μέτρου.

Η υλοποίηση του μέτρου της αναστολής της εισφοράς αλληλεγγύης στον δημόσιο τομέα και στους συνταξιούχους από την 1η Ιανουαρίου 2022, θα φέρει αυξήσεις στις καθαρές αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων και των συνταξιούχων, το ατομικό εισόδημα των οποίων υπερβαίνει, είτε μόνο από τον μισθό και τη σύνταξη είτε αθροιστικά με άλλα εισοδήματα, τις 12.000 ευρώ. Ήτοι, θα απαλλαγούν από την υποχρέωση καταβολής της εισφοράς οι συνταξιούχοι και οι εργαζόμενοι στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα που έχουν μηνιαίες αποδοχές άνω των 1.000 ευρώ.

Η ελάφρυνση στις καθαρές αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων και των συνταξιούχων με φορολογητέα εισοδήματα από 12.000 ευρώ και άνω, θα είναι από 8 ευρώ έως και περισσότερα από 141 ευρώ, ανάλογα με το ύψους των μισθών ή των συντάξεων. Εξυπακούεται, ότι όσο υψηλότερες είναι οι αποδοχές τόσο μεγαλύτερη θα είναι η ελάφρυνση. Για παράδειγμα, για μισθό 1.000 ευρώ το όφελος είναι 15,1 ευρώ, ενώ για μισθό 3.000 ευρώ το όφελος ανέρχεται σε 141,5 ευρώ.

Στον κυβερνητικό σχεδιασμό περιλαμβάνεται και η περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, μέτρο το οποίο, σύμφωνα με εκπροσώπους της αγοράς, έχει καθαρά αναπτυξιακά χαρακτηριστικά διότι θα συμβάλει στην τόνωση του εισοδήματος των εργαζομένων και στην ελάφρυνση του μισθολογικού κόστους των επιχειρήσεων.

Στο στάδιο της επεξεργασίας, εξάλλου, είναι και το σχέδιο για τη δωρεάν παραχώρηση κατοικιών από την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) σε ζευγάρια νεαρής ηλικίας και τα οποία ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Το υπό κατάρτιση σχέδιο, θα ενταχθεί, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στο πλαίσιο ενός «εθνικού σχεδίου για τη νεολαία» που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση πριν από τις επόμενες βουλευτικές εκλογές.

Αν σου άρεσε κάνε