ΔΕΚΟ: Ριζικές αλλαγές μέσα από τρεις άξονες

ΔΕΚΟ: Ριζικές αλλαγές μέσα από τρεις άξονες

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 09:04 Δημιουργία 11/09/21, 08:50
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Στην εισαγωγή ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων στο καθεστώς λειτουργίας των ΔΕΚΟ και στην αλλαγή του νόμου που διέπει σήμερα την οργάνωσή τους, προχωρά η κυβέρνηση. Ταυτόχρονα, στον σχεδιασμό είναι η εισαγωγή και σε άλλες δημόσιες επιχειρήσεις του μοντέλου που εφαρμόστηκε αρχικά στη ΔΕΗ και στη συνέχεια στα ΕΛΤΑ, το οποίο περιλαμβάνει πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, αλλά και προσαρμογή των εργασιακών σχέσεων στα δεδομένα του ιδιωτικού τομέα.

Οι αλλαγές θα πραγματοποιηθούν μέσα από τρεις άξονες: από το υπουργείο Οικονομικών (με την αναλυτική καταγραφή των διευθύνσεων και των υπηρεσιών όλων των ΔΕΚΟ σε ένα ενιαίο μητρώο και την αλλαγή του υφιστάμενου νόμου), από το Υπερταμείο (το οποίο έχει στο χαρτοφυλάκιό του περιουσιακά στοιχεία 5,5 δισ. ευρώ από 14 ΔΕΚΟ με περίπου 35.000 εργαζομένους) και από το Ταμείο Ανάκαμψης (στο εθνικό σχέδιο υπάρχει αναφορά σε αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο των δημοσίων επιχειρήσεων).

Σημειώνεται ότι στο υπουργείο Οικονομικών έχει συσταθεί ομάδα εργασίας που περνά από «κόσκινο» και χαρτογραφεί σε ενιαίο μητρώο τις επιχειρήσεις στις οποίες το Δημόσιο κατέχει το οποιοδήποτε μερίδιο, καθώς και το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει αυτές τις συμμετοχές. Σύμφωνα με πληροφορίες, το μητρώο είναι ήδη έτοιμο, ενώ σε τελικό στάδιο βρίσκεται η αναθεώρηση του ν. 3429/2005 για τη λειτουργία των ΔΕΚΟ. Παράλληλα, στον νέο νόμο θα περιγράφεται αναλυτικά πώς θα πραγματοποιείται η συμμετοχή του Δημοσίου σε περιπτώσεις μικρής και ιδιαίτερα μικρής συμμετοχής σε νομικά πρόσωπα και οργανισμούς, η αποτελεσματικότερη διαχείρισή τους και ο περιορισμός του διοικητικού φόρτου.

Πρώτιστος στόχος, όπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου, είναι η δημιουργία ενός σύγχρονου ενιαίου θεσμικού πλαισίου για τη λειτουργία και διαχείριση των δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών και των συμμετοχών του Δημοσίου. Προκειμένου να καταστεί εφικτή η ανταπόκριση στα νέα δεδομένα της εταιρικής διακυβέρνησης, η εναρμόνιση με τις δημοσιονομικές συνθήκες της χώρας, ο αποτελεσματικός οικονομικός και επενδυτικός προγραμματισμός τους, η αποτελεσματική παρακολούθηση και έλεγχός τους, καθώς και η κωδικοποίηση των διαδικασιών ειδικών εκκαθαρίσεων.

Από την πλευρά του Υπερταμείου, σε αυτό βρίσκονται ως θυγατρικές- με βάση τα ποσοστά συμμετοχής του Δημοσίου- η ΔΕΗ, η ΕΥΔΑΠ, η ΕΥΑΘ, το μερίδιο στην εταιρεία διαχείρισης του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος», τα ΕΛΤΑ, η ΓΑΙΑΟΣΕ, ο Οργανισμός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας, η Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης, ο ΟΑΣΑ και οι θυγατρικές του «Οδικές συγκοινωνίες ΑΕ» και «Σταθερές συγκοινωνίες ΑΕ», το Ολυμπιακό Κέντρο Αθηνών, η Διώρυγα της Κορίνθου, η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ και οι Ελληνικές Αλυκές. Επίσης, υπάρχουν περισσότερες από 100 ΔΕΚΟ που ανήκουν στο Δημόσιο ή σε κάποιο ποσοστό ελέγχονται από αυτό.

Αν σου άρεσε κάνε