POS παντού από 1η Ιανουαρίου

POS παντού από 1η Ιανουαρίου

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 09:01 Δημιουργία 01/09/21, 08:00
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Στην υποχρεωτική χρήση των συσκευών ηλεκτρονικής χρέωσης (POS) στο σύνολο των επαγγελματικών κλάδων, ακόμη και αυτών που σήμερα εξαιρούνται όπως π.χ. τα ταξί ή τα περίπτερα, προχωρά το υπουργείο Οικονομικών.

Σχετική διάταξη θα συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο για την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, το οποίο θα κατατεθεί το επόμενο διάστημα στη Βουλή, και κατά πάσα πιθανότητα θα τεθεί η 1η Ιανουαρίου ως η ημερομηνία έναρξης της υποχρέωσης για POS.

Σήμερα στον κατάλογο αυτών που διαθέτουν POS περιλαμβάνονται περισσότερες από 110 επαγγελματικές δραστηριότητες, ενώ με την υποχρεωτική εγκατάσταση θα ενταχθεί το σύνολο των δραστηριοτήτων.

Παράλληλα, βασικός στόχος του υπουργείου είναι να ελέγχεται αυτόματα η ταυτόχρονη έκδοση της απόδειξης λιανικής πώλησης με την απόδειξη του POS, καθώς αρκετές επιχειρήσεις στις συναλλαγές με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες δεν εκδίδουν την απόδειξη λιανικής, αποκρύπτοντας έσοδα.

Προϋπόθεση για να προχωρήσει το όλο σχέδιο, ήταν η έναρξη των ηλεκτρονικών βιβλίων (my data)- που κάνει «πρεμιέρα» σήμερα- και η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα συστήματα POS. Ενώ, η αντικατάσταση χιλιάδων ταμειακών μηχανών με νέες που θα μεταφέρουν σε πραγματικό χρόνο πληροφορίες για τις αποδείξεις τις οποίες εκδίδουν τα καταστήματα και οι επιχειρήσεις, αναμένεται να επιφέρει πρόσθετο πλήγμα στη φοροδιαφυγή.

Στο ίδιο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται και τα κίνητρα στους φορολογούμενους, ώστε να ζητούνται αποδείξεις κυρίως από κλάδους που θεωρείται ότι βρίσκονται υψηλά στη λίστα της φοροδιαφυγής. Ειδικότερα, θα εκπίπτει από το φορολογητέο εισόδημα κάθε φυσικού προσώπου το 30% των εξόδων που πραγματοποιεί κάθε χρόνο μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών, για υπηρεσίες που παρέχουν 18 κατηγορίες ελευθέρων επαγγελματιών, στις οποίες το επίπεδο των ηλεκτρονικών πληρωμών είναι χαμηλό και τεκμαίρεται υψηλή φοροδιαφυγή.

Θεωρείται βέβαιο ότι ο κατάλογος θα διευρυνθεί με επιπλέον επαγγελματικούς κλάδους, ωστόσο, με τα σημερινά δεδομένα, οι 18 κατηγορίες επαγγελματιών είναι οι εξής: Δικηγόροι, Αρχιτέκτονες, Ιδιωτικοί ερευνητές, Εργολάβοι κηδειών και καύσης νεκρών, Εργολάβοι κλιματισμού, θέρμανσης και υδραυλικών, Νοσηλευτές, νοσηλεύτριες- αποκλειστικές νοσοκόμες, Ξυλουργοί, Συνεργεία καθαρισμού και συντήρησης κτιρίων, Επαγγελματίες που παρέχουν υπηρεσίες φροντίδας παιδιών, Γραφεία ενοικίασης πολυτελών αυτοκινήτων (λιμουζίνες), Ταξιτζήδες, Αλουμινάδες, Μοδίστρες, ράφτες, επιδιορθωτές ρούχων και άλλων υφασμάτων, Επιχειρήσεις ενοικίασης αυτοκινήτων, σκαφών αναψυχής κ.ά., Ψυκτικοί, επισκευαστές αιρκοντίσιον, ψυγείων και άλλων εγκαταστάσεων ψύξης, Επαγγελματίες που παρέχουν συμβουλευτικές υπηρεσίες, Φωτογράφοι και Εργολάβοι σκυροδέματος.

Επιπλέον, οι αποδείξεις από γιατρούς, οδοντιάτρους, ορθοδοντικούς και κτηνιάτρους θα μετρούν διπλά στο όριο του 30% του εισοδήματος, το οποίο θα πρέπει να καλύπτουν οι φορολογούμενοι με ηλεκτρονικές συναλλαγές για να μην επιβαρυνθούν με επιπλέον φόρο. Από το εν λόγω μέτρο εξαιρούνται τα φαρμακευτικά έξοδα και τα έξοδα νοσηλείας.

Αν σου άρεσε κάνε