Υποχρεωτική διασύνδεση ταμειακών μηχανών με την ΑΑΔΕ από 1η Σεπτεμβρίου

Υποχρεωτική διασύνδεση ταμειακών μηχανών με την ΑΑΔΕ από 1η Σεπτεμβρίου

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 08:47 Δημιουργία 31/08/21, 08:00
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Υποχρεωτική γίνεται από αύριο 1η Σεπτεμβρίου η διαβίβαση των παραστατικών εσόδων των επιχειρήσεων στην πλατφόρμα myDATA και η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με την ΑΑΔΕ.

H απόσυρση και η αντικατάσταση όλων των ταμειακών μηχανών παλαιού τύπου με νέας τεχνολογίας που θα συνδέονται online με το Taxis, θα πραγματοποιηθεί σταδιακά σε τρεις φάσεις και ανάλογα με το εάν οι επιχειρήσεις έχουν πληγεί από την πανδημία, καθώς και το ύψος του τζίρου τους.

Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι η διασύνδεση 500.000 ταμειακών μηχανών με τα ηλεκτρονικά συστήματα της ΑΑΔΕ, ως μια από τις βασικές μεταρρυθμίσεις του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης.

Οι επιχειρήσεις που δεν θα αντικαταστήσουν τις ταμειακές μηχανές με νέου τύπου, θα βρεθούν αντιμέτωπες με τα βαριά πρόστιμα που προβλέπουν οι σχετικές διατάξεις. Ειδικότερα, προβλέπονται πρόστιμα που ανέρχονται στο 15% των εσόδων της επιχείρησης για κάθε έτος όπου διαπιστώνεται παράβαση, με ελάχιστο ποσό ανά έτος τις 10.000 ευρώ για απλογραφικά και τις 30.000 ευρώ για διπλογραφικά βιβλία. Μάλιστα, εάν δεν έχει υποβληθεί φορολογική δήλωση τα τρία τελευταία χρόνια, το πρόστιμο είναι κατ’ ελάχιστον 30.000 ευρώ και 50.000 ευρώ για τα απλογραφικά και τα διπλογραφικά βιβλία, αντίστοιχα.

Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, με την καθολική ένταξη στην πλατφόρμα myDATA και τη διασύνδεση των φορολογικών μηχανισμών, οι επιχειρήσεις θα απαλλαγούν οριστικά από την υποχρέωση υποβολής συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών- προμηθευτών, ενώ οι φορολογικές αρχές θα έχουν πλήρη εικόνα για τις δραστηριότητές τους και θα μπορούν να εντοπίζουν περιπτώσεις απόκρυψης εισοδημάτων και φοροαποφυγής (μη απόδοση φόρου εισοδήματος, ΦΠΑ κ.ά.).

Οι προθεσμίες για την υποχρέωση διασύνδεσης και οι αντίστοιχες για την αναβάθμιση- απόσυρση για τις επιχειρήσεις που διαθέτουν ταμειακές μηχανές, διαμορφώνονται ως εξής:

1. Από την 1η Σεπτεμβρίου διασυνδέουν τους φορολογικούς μηχανισμούς οι επιχειρήσεις που:

-βάσει ΚΑΔ δεν επλήγησαν από την πανδημία, και

-το 2019 είχαν τζίρο πάνω από 100.000 ευρώ.

2. Από την 1η Οκτωβρίου διασυνδέουν τους φορολογικούς μηχανισμούς οι επιχειρήσεις που:

-βάσει ΚΑΔ δεν επλήγησαν από την πανδημία, και

-το 2019 είχαν τζίρο έως 100.000 ευρώ.

3. Από την 1η Νοεμβρίου διασυνδέουν τους φορολογικούς μηχανισμούς τους οι υπόλοιπες επιχειρήσεις.

Επίσης, με βάση το χρονοδιάγραμμα:

1. Από την 1η Οκτωβρίου διαβιβάζουν υποχρεωτικά τα παραστατικά εσόδων τους που εκδίδουν από την ημερομηνία αυτή και μετά:

-Οι επιχειρήσεις (φυσικά και νομικά πρόσωπα) με διπλογραφικά βιβλία και με τζίρο άνω των 50.000 ευρώ,

-Οι επιχειρήσεις (φυσικά και νομικά πρόσωπα) με απλογραφικά βιβλία και με τζίρο άνω των 100.000 ευρώ.

2. Από την 1η Νοεμβρίου διαβιβάζουν υποχρεωτικά τα παραστατικά εσόδων τους όλες οι υπόλοιπες επιχειρήσεις.

Τα παραστατικά εσόδων που έχουν εκδώσει ή θα εκδώσουν οι επιχειρήσεις έως την ημερομηνία έναρξης της υποχρεωτικής διαβίβασης, πρέπει να διαβιβαστούν στην πλατφόρμα του myDATA το αργότερο έως τις 31 Μαρτίου 2022. Ειδικά για το τρέχον έτος, η υποχρέωση διαβίβασης αφορά μόνο στα παραστατικά εσόδων και όχι στους λογιστικούς χαρακτηρισμούς εξόδων.

Παράλληλα, σταδιακά έως τον Νοέμβριο εφέτος οι επιχειρήσεις που διαθέτουν φορολογικούς ηλεκτρονικούς μηχανισμούς (ΦΗΜ) υποχρεούνται:

-να αναβαθμίσουν τους φορολογικούς μηχανισμούς τους, ώστε να παράγουν αποδείξεις με ενσωματωμένο το QR Code ταυτοποίησης του φορολογικού μηχανισμού και της απόδειξης,

-να διασυνδεθούν, ώστε να διαβιβάζουν τις συναλλαγές τους ανά συναλλαγή (1 προς 1) σε πραγματικό χρόνο στην πλατφόρμα myDATA,

-να αποσύρουν πλήρως του παλαιούς φορολογικούς μηχανισμούς που δεν έχουν τη δυνατότητα διασύνδεσης, τακτοποιώντας την εικόνα τους στο Φορολογικό Μητρώο.

Αν σου άρεσε κάνε