Με ορίζοντα διετίας οι νέες φοροελαφρύνσεις

Με ορίζοντα διετίας οι νέες φοροελαφρύνσεις

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 08:43 Δημιουργία 30/08/21, 08:00
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Ορίζοντα διετίας θα έχει το πακέτο των μέτρων που εισηγείται το οικονομικό επιτελείο για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού από το βήμα της ΔΕΘ.

Ο κεντρικός άξονας στηρίζεται στις φοροελαφρύνσεις που έχουν δρομολογηθεί με το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο, ήτοι το «πάγωμα» της εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα, τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά τρεις μονάδες και τη μείωση του εταιρικού φορολογικού συντελεστή από 24% σε 22%. Επιπλέον, η εισήγηση του οικονομικού επιτελείου θα περιλαμβάνει πληθώρα προτάσεων που θα «ζυγιστούν» ανάλογα με τον δημοσιονομικό χώρο που θα έχει εξευρεθεί και την πορεία της οικονομίας, προκειμένου να επιλεγούν ποιες θα τεθούν σε εφαρμογή από το 2022 και ποιες από το 2023.

Η πρόταση για το 2022 εκτιμάται ότι θα ενσωματώνει την παράταση ή και μονιμοποίηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στις μεταφορές, στα μη οινοπνευματώδη, στην εστίαση και στους κινηματογράφους, τη μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8%, τη μερική ή ολική κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου ακινήτων και ενδεχομένως μια νέα μείωση εισφορών και την επέκταση της μείωσης της εισφοράς αλληλεγγύης στο Δημόσιο και στους συνταξιούχους. Επίσης, θα περιλαμβάνεται η μείωση του φορολογικού συντελεστή έως και 50% για τις επιχειρήσεις που θα συγχωνευθούν. Για το 2023, το βασικό πλάνο προβλέπει την πλήρη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για Δημόσιο, ιδιωτικό τομέα και συνταξιούχους, την περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για εργαζομένους και εργοδότες, τη μείωση κατά 50% ή και κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, την περαιτέρω μείωση του συντελεστή φορολογίας για τις επιχειρήσεις στο 20%, καθώς και μειώσεις στους συντελεστές ΦΠΑ.

Στόχος είναι οι νέες φοροελαφρύνσεις να ενσωματωθούν στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2022, που θα κατατεθεί στη Βουλή την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου.

Συνολικά, στο τραπέζι έχουν τεθεί 13 προτάσεις του οικονομικού επιτελείου, οι οποίες περιλαμβάνουν τα εξής:

1. Μόνιμη μείωση ή και κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου ακινήτων, στη βάση των ευρύτερων αλλαγών που σχεδιάζονται από το 2022 για τον ΕΝΦΙΑ.

2. Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% μεσοσταθμικά και ευρύτερες παρεμβάσεις σε όλα τα κλιμάκια υπολογισμού του φόρου.

3. Μείωση του συντελεστή φορολογίας των επιχειρήσεων από το 24% στο 22% για τα εισοδήματα του 2021.

4. Παράταση για ένα έτος- με ανοιχτό το ενδεχόμενο μονιμοποίησης- των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα σερβιριζόμενα ποτά στην εστίαση, στο τουριστικό πακέτο, στις μεταφορές και στα εισιτήρια θεάτρου και κινηματογράφου.

5. «Πάγωμα» της εισφοράς αλληλεγγύης για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα.

6. Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 μονάδες.

7. Μείωση της προκαταβολής φόρου για τις νομικές οντότητες από το 100% στο 80%, και στο 55% για τους υπόλοιπους που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα.

8. Μείωση των φορολογικών συντελεστών κατά 50% για τις επιχειρήσεις που θα συγχωνευθούν ή γενικότερα μετασχηματισθούν. Ειδικότερα, σχεδιάζεται η μείωση του φορολογικού συντελεστή από το 22% στο 11% για μια πενταετία.

9. Επέκταση και μονιμοποίηση της κατάργησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα και τους συνταξιούχους.

10. Περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1,1 ποσοστιαία μονάδα. Στόχος είναι η σωρευτική μείωση έως 5 ποσοστιαίες μονάδες έως το 2023, ώστε οι εισφορές να φτάσουν στο 35,56%.

11. Μείωση κατά 50% σε πρώτη φάση ή ακόμη και πλήρη κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.

12. Νέα μείωση του συντελεστή φορολόγησης για τις επιχειρήσεις, από το 22% στο 20%.

13. Μείωση των συντελεστών ΦΠΑ, ώστε σε βάθος τετραετίας να υπάρχουν δύο συντελεστές, 22% και 11%. Παράλληλα, η φορολόγηση συνολικά στο τουριστικό πακέτο να διαμορφωθεί στο 11%.

Αν σου άρεσε κάνε