Τον Σεπτέμβριο το πρόγραμμα ενίσχυσης για 25.000 επιχειρήσεις με μειωμένο τζίρο πάνω από 30%

Τον Σεπτέμβριο το πρόγραμμα ενίσχυσης για 25.000 επιχειρήσεις με μειωμένο τζίρο πάνω από 30%

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 09:06 Δημιουργία 27/08/21, 07:45
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Μέσα στον Σεπτέμβριο αναμένεται να ξεκινήσει το πρόγραμμα ενίσχυσης περίπου 25.000 επιχειρήσεων που συμμετείχαν στους τρεις πρώτους κύκλους της «επιστρεπτέας προκαταβολής» και είχαν μείωση τζίρου κατά 30% το 2020.

Οι εν λόγω επιχειρήσεις θα έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν ρευστότητα, η οποία μπορεί να ανέλθει στο 35% της συνολικής ενίσχυσης που έλαβαν από τους τρεις πρώτους κύκλους των «επιστρεπτέων προκαταβολών».

Ωστόσο, όσες επιλέξουν να ενισχυθούν μέσω αυτής της διαδικασίας θα απωλέσουν το δικαίωμα της έκπτωσης κατά 50% για την επιστροφή των ποσών που έλαβαν από το πρόγραμμα της «επιστρεπτέας προκαταβολής». Και θα κληθούν να αποπληρώσουν το 100% της ενίσχυσης των «επιστρεπτέων 1, 2 και 3» σε 60 μήνες, αρχής γενομένης τον Ιανουάριο 2022.

Ο κατάλογος με τις 25.000 επιχειρήσεις περιλαμβάνει κυρίως μικρά εμπορικά καταστήματα, επιχειρήσεις εστίασης και κάποιες άλλες επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, όπως π.χ. τα γυμναστήρια. Στη συντριπτική πλειονότητά τους δεν έχουν εύκολη πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό και στερούνται κεφαλαίων για την επανεκκίνησή τους και την πληρωμή των υποχρεώσεών τους σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία. Το ποσό δε που θα λάβουν όσες ενταχθούν στο πρόγραμμα, θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για την πληρωμή φόρων και ασφαλιστικών εισφορών έως τα τέλη του 2021.

Παράλληλα, έως το τέλος του Σεπτεμβρίου η ΑΑΔΕ αναμένεται να αναρτήσει στο Taxisnet αναλυτικά τα ποσά που έχει λάβει κάθε επιχείρηση και επαγγελματίας από τις «επιστρεπτέες προκαταβολές», καθώς και το συνολικό ποσό που καλείται να επιστρέψει στο κράτος, προκειμένου οι δικαιούχοι να έχουν πλήρη εικόνα και να αποφασίσουν πώς θα αποπληρώσουν την οφειλή.

Στην πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής θα αναγράφεται τόσο το συνολικό ποσό της ενίσχυσης που τους χορηγήθηκε, όσο και εκείνο που πρέπει να επιστρέψουν εντόκως. Το ύψος του συνολικού ποσού που πρέπει να επιστραφεί στο Δημόσιο ανέρχεται σε 5,3 δισ. ευρώ και οι πληττόμενοι από την πανδημία που έκαναν χρήση του μέτρου, έχουν δύο δυνατότητες αποπληρωμής:

1. Να αποπληρώσουν το συνολικό ποσό που οφείλουν σε 60 δόσεις, ξεκινώντας από τον Ιανουάριο 2022.

2. Να εξοφλήσουν εφάπαξ όλο το ποσό που έχουν λάβει, με επιπλέον έκπτωση ύψους 15% επί του επιστρεπτέου τμήματος.

Ως γνωστόν, οι κύκλοι της «επιστρεπτέας προκαταβολής» ήταν επτά. Στις «επιστρεπτέες 4, 5, 6 και 7» το 50% της ενίσχυσης δεν επιστρέφεται, υπό τον όρο διατήρησης του αριθμού των εργαζομένων έως την 31η Ιουλίου 2021.

Αν σου άρεσε κάνε