Νομοθετικές παρεμβάσεις για ριζική αναμόρφωση του ΕΝΦΙΑ μετά τον Νοέμβριο

Νομοθετικές παρεμβάσεις για ριζική αναμόρφωση του ΕΝΦΙΑ μετά τον Νοέμβριο

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 08:32 Δημιουργία 26/08/21, 08:00
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Σε ριζική αναμόρφωση του ΕΝΦΙΑ (όπως τον γνωρίζουμε και… πληρώνουμε σήμερα), με νέους χαμηλότερους συντελεστές υπολογισμού, μείωση ή πλήρη κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου, και «ψαλίδι» κατά 8% στον κύριο φόρο ενδεχομένως από το 2022, ετοιμάζεται να προχωρήσει με νομοθετικές παρεμβάσεις μετά τον Νοέμβριο το οικονομικό επιτελείο.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, o νέος φόρος ακίνητης περιουσίας θα διαμορφωθεί τον Νοέμβριο- καθώς τότε θα υπάρξει μια εικόνα της άσκησης που τρέχει σήμερα από την ΑΑΔΕ και ενσωματώνει τις αυξημένες αντικειμενικές αξίες- με στόχο να μην επιβαρυνθούν περίπου 6,3 εκατομμύρια ιδιοκτήτες από τις εν λόγω αυξήσεις των τιμών.

Οι μεγάλες αλλαγές που δρομολογούνται είναι τέσσερις: η νέα κλίμακα υπολογισμού του βασικού φόρου, οι εκπτωτικοί συντελεστές, οι συντελεστές παλαιότητας των ακινήτων και οι παρεμβάσεις στον συμπληρωματικό φόρο.

Ειδικότερα, με βάση τον έως τώρα σχεδιασμό του υπουργείου:

-Νέα κλίμακα υπολογισμού του βασικού φόρου: Ο ΕΝΦΙΑ συνδέεται με την τιμή ζώνης, καθώς ο φόρος ανά τετραγωνικό μέτρο προκύπτει από μία κλίμακα η οποία θα αναπροσαρμοστεί. Με βάση τη σημερινή κλίμακα, ο φόρος αρχίζει από τα 2 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο για περιοχές με τιμή ζώνης έως τα 550 ευρώ και φτάνει στα 13 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο για περιοχές με τιμή ζώνης από 5.001 ευρώ και άνω. Σχεδιάζεται να υπάρξουν περισσότερα κλιμάκια και συντελεστές, ώστε να αποτραπούν ή έστω να περιοριστούν οι επιβαρύνσεις, μετά την αύξηση των αντικειμενικών αξιών, για τους έχοντες μικρή και μεσαία ακίνητη περιουσία.

-Εκπτώσεις ΕΝΦΙΑ: Σχεδιάζεται να αυξηθούν από το 2022 οι εκπτωτικοί συντελεστές, για να αντισταθμίσουν τις επιβαρύνσεις από τις αντικειμενικές αξίες. Σήμερα, οι εκπτωτικοί συντελεστές ξεκινούν από το 30% για ακίνητη περιουσία έως 60.000 ευρώ και κλιμακωτά περιορίζονται στο 10% για περιουσία από 1 εκατ. ευρώ και άνω.

-Συντελεστές παλαιότητας ακινήτων: Οι σημερινοί έξι συντελεστές θεωρούνται ξεπερασμένοι και αναμένεται να θεσπιστούν σύνθετοι και πολλών ταχυτήτων συντελεστές παλαιότητας, που θα λαμβάνουν υπόψη και άλλα χαρακτηριστικά του ακινήτου, όπως η ανακαίνιση, οι επισκευές και η ενεργειακή και αισθητική αναβάθμιση, στοιχεία που διαφοροποιούν την αξία σε ακίνητα ίδιας παλαιότητας. Παράλληλα, παράγοντες της αγοράς έχουν ζητήσει να αυξηθούν τα κλιμάκια, ώστε να ενισχυθεί η αναλογικότητα και η προοδευτικότητά του.

-Συμπληρωματικός φόρος: Το πρώτο σενάριο προβλέπει την πλήρη κατάργηση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ μόνο για τα φυσικά πρόσωπα, με το κόστος του μέτρου να προσεγγίζει τα 400 εκατ. ευρώ. Στο τραπέζι βρίσκονται άλλες δύο προτάσεις, η μείωση τού φόρου κατά 50% και η αύξηση του αφορολόγητου ορίου ακόμη και στις 400.000 ευρώ από 250.000 ευρώ σήμερα.

Αν σου άρεσε κάνε