«Βροχή» φορολογικών υποχρεώσεων απο Σεπτέμβρη

«Βροχή» φορολογικών υποχρεώσεων απο Σεπτέμβρη

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 09:53 Δημιουργία 21/08/21, 09:08
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Μαζεμένες έρχονται τον Σεπτέμβριο οι φορολογικές υποχρεώσεις των πολιτών και αρκετοί ήδη δηλώνουν αδυναμία να τις εκπληρώσουν, τουλάχιστον στο σύνολό τους.

Μετά την παράταση από το υπουργείο Οικονομικών για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων έως και τις 10 Σεπτεμβρίου, έχουν μείνει λιγότερες από 20 ημέρες για το ραντεβού με την εφορία. Σύμφωνα με στοιχεία της ΑΑΔΕ, έως τώρα έχουν εκκαθαριστεί 6.582.268 δηλώσεις, από τις περίπου 8,9 εκατ. δηλώσεις που εκκαθαρίστηκαν συνολικά πέρυσι. Από την εκκαθάριση προκύπτει ότι 2.079.200 εκατ. δηλώσεις είναι χρεωστικές με μέσο φόρο ανά δήλωση τα 830 ευρώ.

Έτσι, έως την Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου θα πρέπει να πληρωθούν οι δύο πρώτες δόσεις (Ιουλίου και Αυγούστου) από τις 8 συνολικά μηνιαίες δόσεις του φόρου εισοδήματος. Ενώ, έως την Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου θα πρέπει να πληρωθεί και η 3η δόση του φόρου. Για την παροχή της έκπτωσης 3% στο συνολικό ποσό του οφειλόμενου φόρου που προκύπτει από τη δήλωση, τα φυσικά πρόσωπα θα πρέπει να υποβάλουν τη δήλωσή τους έως τις 27 Αυγούστου και να καταβάλουν εφάπαξ τον φόρο έως και τις 31 του τρέχοντος μηνός.

Παράλληλα, έως τις 30 Σεπτεμβρίου, τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα, θα πρέπει να καταβληθεί η πρώτη από τις συνολικά έξι δόσεις του ΕΝΦΙΑ, με την τελευταία δόση να πρέπει να καταβληθεί έως τη Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου.

Πολλοί από τους φορολογούμενους θα οδηγηθούν κατ’ ανάγκη σε ρύθμιση για τον φόρο εισοδήματος και τον ΕΝΦΙΑ σε έως 24 μηνιαίες δόσεις, χωρίς εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια (οι οφειλές προς την εφορία μπορούν να ρυθμιστούν ακόμη και πριν καταστούν ληξιπρόθεσμες). Ωστόσο, πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην επιλογή του αριθμού των δόσεων, καθώς όσο αυξάνεται ο αριθμός τους τόσο αυξάνεται και το επιτόκιο. Για παράδειγμα, εάν κάποιος ρυθμίσει την οφειλή του σε έως 12 μηνιαίες δόσεις το επιτόκιο ανέρχεται στο 5,32% ετησίως, ενώ σε ρύθμιση 13 έως 24 μηνιαίων δόσεων το επιτόκιο φτάνει στο 6,82% ετησίως.

Ο φόρος εισοδήματος που θα προκύψει από τα φετινά εκκαθαριστικά δεν μπορεί να ενταχθεί στη νέα ρύθμιση των 36 άτοκων μηνιαίων δόσεων ή 72 έντοκων (με επιτόκιο 2,5%) που θα ισχύσει από τις αρχές του 2022 και αφορά στα χρέη που βεβαιώθηκαν το διάστημα από την 1η Μαρτίου 2020 έως τις 31 Ιουλίου εφέτος, για όσους έχουν πληγεί από την πανδημία.

Για κάποιους, εφόσον έχουν επίσης πληγεί από την πανδημία, «λύση» ίσως αποτελέσει η επανένταξη στις 100 και 120 δόσεις που τις έχασαν το χρονικό διάστημα από την 1ηΜαρτίου 2020 έως τις 31 Ιουλίου 2021. Όμως, θα πρέπει να πληρώσουν έως τα τέλη του Σεπτεμβρίου τις δόσεις Αυγούστου και Σεπτεμβρίου και ταυτόχρονα να είναι συνεπείς σε όλες τις άλλες υποχρεώσεις τους. Σημειώνεται ότι η καταληκτική ημερομηνία της αναβιωσάσης ρύθμισης επεκτείνεται ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων που δεν εξοφλήθηκαν την ημέρα της αναβίωσης.

Αν σου άρεσε κάνε