ΑΑΔΕ: Ευκαιρία επανένταξης στις 100 και 120 δόσεις

ΑΑΔΕ: Ευκαιρία επανένταξης στις 100 και 120 δόσεις

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 08:52 Δημιουργία 19/08/21, 08:22
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Μια ακόμη ευκαιρία για να επανενταχθούν στις ρυθμίσεις των 100 και 120 δόσεων, τις οποίες απώλεσαν τους προηγούμενους μήνες, δίνει η ΑΑΔΕ σε χιλιάδες οφειλέτες του Δημοσίου που έχουν πληγεί από την υγειονομική κρίση.

Όπως προκύπτει από εγκύκλιο της Ανεξάρτητης Αρχής, η δυνατότητα επανένταξης παρέχεται με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις σε περίπτωση απώλειας της ρύθμισης για το χρονικό διάστημα από 1/3/2020 έως 31/7/2021. Η επανένταξη πραγματοποιείται μετά από αίτηση του οφειλέτη και εφόσον έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Σεπτεμβρίου καταβληθούν η δόση του Αυγούστου και αυτή του Σεπτεμβρίου. Η αίτηση υποβάλλεται ηλεκτρονικά στη διαδικτυακή εφαρμογή myBusinessSupport της ΑΑΔΕ, όπου εμφανίζονται οι ρυθμίσεις, οι οποίες, σύμφωνα με τα στοιχεία που τηρούνται στη Γενική Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Αρχής, χάθηκαν κατά την περίοδο Μαρτίου 2020- Ιουλίου 2021. Από αυτές, ο οφειλέτης μπορεί να επιλέξει εκείνη για την οποία επιθυμεί να υποβάλει αίτηση επανένταξης. Η καταληκτική ημερομηνία της αναβιώσασας ρύθμισης επεκτείνεται κατά το πλήθος των δόσεων που ήταν ανεξόφλητες την ημέρα της αναβίωσης.

Όσοι υποβάλουν αίτηση, η οποία επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης, δηλώνουν σε αυτή ότι:

-είναι πληγέντες από την πανδημία, ήτοι ότι έχει χορηγηθεί παράταση και αναστολή είσπραξης για τις οφειλές τους στο πλαίσιο αντιμετώπισης των επιπτώσεων του COVID-19,

-απώλεσαν τη ρύθμιση του ν. 4321/2015 ή/και του ν. 4611/2019 εντός του χρονικού διαστήματος Μαρτίου 2020 έως και Ιουλίου 2021, και

-έχουν υποβάλει όλες τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και του ΦΠΑ, όπως προβλέπεται από τις κείμενες διατάξεις.

Η απώλεια των ρυθμίσεων των 100 και των 120 δόσεων οφείλεται στο αυστηρό καθεστώς και στους ασφυκτικούς όρους. Καθώς, σε αυτές ισχύει η γενική αρχή ότι οι οφειλέτες θα πρέπει να αποπληρώνουν, εκτός από τις μηνιαίες δόσεις των συγκεκριμένων ρυθμίσεων, και όλες τις υπόλοιπες τρέχουσες οφειλές τους ή να τις εντάξουν σε κάποια άλλη ρύθμιση. Ήτοι, όσοι επανενταχθούν σε αυτές, θα πρέπει να πληρώνουν τακτικά όχι μόνον τις δόσεις που αντιστοιχούν στις ρυθμίσεις των 100 ή των 120 δόσεων, αλλά προηγουμένως να έχουν ρυθμίσει όλα τα αρύθμιστα χρέη τους και μετά να αποπληρώνουν εμπρόθεσμα όλες τις νέες φορολογικές υποχρεώσεις που προκύπτουν.

Έτσι, η ρύθμιση των 100 δόσεων χάνεται:

-Εάν ο οφειλέτης δεν καταβάλει τρεις συνεχόμενες μηνιαίες δόσεις, ή καθυστερήσει την καταβολή των τριών τελευταίων δόσεων της ρύθμισης για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα.

-Εάν δεν υποβάλλει τις προβλεπόμενες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και του ΦΠΑ, καθ’ όλο το διάστημα της ρύθμισης των οφειλών του και έως την εξόφλησή της, εντός τριών μηνών το αργότερο από την παρέλευση της προθεσμίας υποβολής τους.

-Εάν έχει υπαχθεί στη ρύθμιση με εσφαλμένες βεβαιώσεις.

-Εάν δεν εξοφλεί ή δεν τακτοποιήσει κατά νόμιμο τρόπο τις νέες οφειλές του μετά την ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση, εντός της νόμιμης προθεσμίας καταβολής τους.

Αντίστοιχα, η ρύθμιση των 120 δόσεων χάνεται:

-Εάν ο οφειλέτης δεν καταβάλει δύο συνεχόμενες μηνιαίες δόσεις τής ρύθμισης, ή καθυστερήσει την καταβολή των δύο τελευταίων δόσεων για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα για ρύθμιση.

-Εάν δεν υποβάλλει τις προβλεπόμενες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και του ΦΠΑ, καθ’ όλο το διάστημα της ρύθμισης των οφειλών του και έως την εξόφλησή της, εντός τριών μηνών το αργότερο από την παρέλευση της προθεσμίας υποβολής τους.

-Εάν δεν εξοφλεί ή δεν τακτοποιήσει κατά νόμιμο τρόπο τις νέες οφειλές του μετά την ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση, εντός διμήνου από τη λήξη της προθεσμίας καταβολής τους.

Αν σου άρεσε κάνε