Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για την αποζημίωση των πυρόπληκτων

Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για την αποζημίωση των πυρόπληκτων

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 08:23 Δημιουργία 18/08/21, 08:09
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Εντός της ημέρας αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα arogi.gov.gr, προκειμένου όλοι όσοι (φυσικά πρόσωπα, επιχειρηματίες, γεωργοί και κτηνοτρόφοι) επλήγησαν από τις πυρκαγιές από τις 27 Ιουλίου και μετά, να υποβάλουν αίτηση για να αποζημιωθούν. Στην αίτηση, που θα υποβληθεί με τους κωδικούς του Taxisnet και θα έχει τη μορφή υπεύθυνης δήλωσης, θα αναφέρουν, σύμφωνα με την προσωπική εκτίμησή τους, την έκταση της ζημιάς που έχει υποστεί κάθε ακίνητο που διαθέτουν ή οι εκμεταλλεύσεις τους.

Με βάση τον σχεδιασμό, τα πρώτα ποσά θα εκταμιευτούν έως τα τέλη Αυγούστου, σύμφωνα τις δηλώσεις που θα υποβάλουν οι πυρόπληκτοι. Η καταβολή των αποζημιώσεων για την παροχή στεγαστικής συνδρομής (η προκαταβολή τής οποίας δεν δύναται να υπερβαίνει το 80% της αξίας του ακινήτου, όπως αυτή υπολογίζεται για τον ΕΝΦΙΑ), θα πραγματοποιηθεί σε δύο στάδια:

Στο πρώτο στάδιο, η παροχή της προκαταβολής θα γίνει σταδιακά με την υποβολή τής αίτησης και με βάση τις δηλώσεις Ε9 (τα δηλωμένα από τον πολίτη περιουσιακά στοιχεία). Θα αποζημιωθούν και τα αυθαίρετα με χαρακτηριστικά νομιμοποίησης.

Σε δεύτερο στάδιο, το επιπλέον ποσό για τη στεγαστική συνδρομή θα καταβληθεί αφού ολοκληρωθεί η επίσημη καταγραφή των ζημιών από το υπουργείο Υποδομών και μετά από την ολοκλήρωση της εξέτασης του φακέλου. Σε περίπτωση που δεν υποβληθεί φάκελος ή προσδιοριστεί μικρότερο ύψος ζημιάς σε σχέση με την προκαταβολή, η διαφορά θα λογιστεί από τη Φορολογική Αρχή ως αχρεωστήτως καταβληθείσα.

H άμεση προκαταβολή κυμαίνεται από 5.000 έως 20.000 ευρώ, ανάλογα με τη φθορά της κατοικίας, ενώ η στεγαστική συνδρομή μπορεί να φτάσει έως τις 150.000 ευρώ για κατοικίες που καταστράφηκαν ή υπέστησαν ζημιές.

Ειδικότερα, για κατοικίες που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς 20.000 ευρώ, εκ των οποίων οι 14.000 ευρώ είναι η προκαταβολή για τη στεγαστική συνδρομή και οι 6.000 ευρώ η αποζημίωση για την οικοσκευή. Για κατοικίες που δεν έχουν καταστραφεί ολοσχερώς αλλά έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές που τις καθιστούν προσωρινά μη κατοικήσιμες 12.000 ευρώ, εκ των οποίων οι 8.000 ευρώ είναι η προκαταβολή για τη στεγαστική συνδρομή και οι 4.000 ευρώ η αποζημίωση για την οικοσκευή. Για κατοικίες που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές αλλά είναι κατοικήσιμες 5.000 ευρώ, εκ των οποίων οι 3.000 ευρώ είναι η προκαταβολή για τη στεγαστική συνδρομή και οι 2.000 ευρώ η αποζημίωση για την οικοσκευή.

Οι ιδιοκτήτες των κατοικιών που τις ιδιοχρησιμοποιούν, δικαιούνται τόσο τη στεγαστική συνδρομή, όσο και την αποζημίωση για οικοσκευή. Σε περίπτωση που η κατοικία έχει μακροχρόνια μίσθωση, ο ιδιοκτήτης δικαιούται τη στεγαστική συνδρομή και ο ένοικος την αποζημίωση για οικοσκευή. Η στεγαστική συνδρομή είναι ακατάσχετη, αφορολόγητη και μη συμψηφιστέα με οφειλές προς το Δημόσιο.

Για την παροχή αποζημιώσεων στις επιχειρήσεις, προβλέπονται τρία στάδια: μια πρώτη αρωγή, μια πρόσθετη προκαταβολή 20% (συμπληρωματική εφόσον η ζημιά υπερβαίνει το ποσό της πρώτης αρωγής) και στη συνέχεια η αποπληρωμή. Η συνολική αποζημίωση θα φτάσει έως το 70% της συνολικής εκτιμηθείσας ζημιάς.

Η χορήγηση της πρώτης αρωγής για επιχειρήσεις που διαθέτουν κτιριακές εγκαταστάσεις- συμπεριλαμβανομένων των κτηνοτροφικών, χοιροτροφικών και πτηνοτροφικών μονάδων και των αγροτικών εκμεταλλεύσεων- για μηχανολογικό εξοπλισμό, πρώτες ύλες, εμπορεύματα, μέσα παραγωγής και κατεστραμμένα οχήματα, θα γίνει ως εξής:

-8.000 ευρώ σε επιχειρήσεις που οι εγκαταστάσεις έχουν καταστραφεί ολοσχερώς,

-4.000 ευρώ σε επιχειρήσεις που οι εγκαταστάσεις δεν έχουν καταστραφεί ολοσχερώς, αλλά έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές που καθιστούν προσωρινά μη δυνατή την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας, και

-2.000 ευρώ σε λοιπές επιχειρήσεις που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές σε εξοπλισμό, πρώτες ύλες, εμπορεύματα ή οχήματα, αλλά είναι λειτουργικές.

Παράλληλα, προβλέπεται η άμεση χορήγηση μιας πρώτης αρωγής για αγροτικές εκμεταλλεύσεις που δεν έχουν υποστεί ζημιές οι εγκαταστάσεις τους ή δεν διαθέτουν εγκαταστάσεις και έχουν υποστεί ζημία σε πολυετείς καλλιέργειες, ως εξής:

-4.000 ευρώ, εφόσον έχουν πληγεί εκτάσεις άνω των 50 στρεμμάτων,

-2.000 ευρώ, εφόσον έχουν πληγεί εκτάσεις μεταξύ 10 και 50 στρεμμάτων, και

-1.000 ευρώ για μικρότερες καλλιέργειες.

Το ασφαλισμένο στον ΕΛΓΑ ζωικό κεφάλαιο αποζημιώνεται από τον ΕΛΓΑ, σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο και τον κανονισμό του.

Τέλος, για τις μονοετείς καλλιέργειες δρομολογείται η άμεση αντιμετώπιση των ζημιών τους στο πλαίσιο των εξατομικευμένων ενισχύσεων ήσσονος σημασίας.

Αν σου άρεσε κάνε