Διαγράφει πρόστιμα από ΜΥΦ η ΑΑΔΕ

Διαγράφει πρόστιμα από ΜΥΦ η ΑΑΔΕ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 13:57 Δημιουργία 17/08/21, 08:06
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Μια ευχάριστη είδηση επεφύλαξε η ΑΑΔΕ για χιλιάδες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, καθώς διαγράφει πρόστιμα που είχαν επιβληθεί για συγκεντρωτικές καταστάσεις τιμολογίων- τις γνωστές ως ΜΥΦ. Πρόκειται για πρόστιμα εκπρόθεσμης υποβολής των δηλώσεων αυτών από το 2015 και μετά, παρότι το υπουργείο Οικονομικών διέρρεε ότι θα υπάρξει παράταση. Όμως, τελικά άφησε ακάλυπτους τους φορολογούμενους, με συνέπεια να τους επιβληθούν μαζικά πρόστιμα, τα οποία τώρα θα σβηστούν «οίκοθεν» και αναδρομικά.

Σύμφωνα με την απόφαση της Ανεξάρτητης Αρχής, για τα ημερολογιακά έτη 2015, 2016 και 2017, θεωρείται ως μία δήλωση η υποβολή εκπρόθεσμων αρχικών καταστάσεων φορολογικών στοιχείων που αφορούν στο ίδιο ημερολογιακό έτος, ανεξαρτήτως του πλήθους αυτών. Για τα ημερολογιακά έτη 2015 και επόμενα, θεωρείται ως μία δήλωση η υποβολή εκπρόθεσμων τροποποιητικών καταστάσεων που αφορούν το ίδιο ημερολογιακό έτος, ανεξαρτήτως του πλήθους των υποβληθεισών καταστάσεων, καθώς και του πλήθους των τροποποιούμενων στοιχείων σε κάθε μια από τις καταστάσεις αυτές.

Με βάση την ίδια απόφαση, πρόστιμα που έχουν εκδοθεί από την 1η Ιανουαρίου 2020 και έως τη δημοσίευση της συγκεκριμένης απόφασης και αφορούν στην υποβολή των αρχικών ή τροποποιητικών καταστάσεων φορολογικών στοιχείων για τα ημερολογιακά έτη 2015 και επόμενα, ακυρώνονται από τον προϊστάμενο της εφορίας που εξέδωσε την προαναφερόμενη πράξη. Μάλιστα, σε περιπτώσεις κατάργησης ή αναστολής λειτουργίας τής εν λόγω εφορίας, τα πρόστιμα διαγράφονται από τον προϊστάμενο της υπηρεσίας υποδοχής.

Κατ’ εφαρμογή των διατάξεων, o προϊστάμενος της εφορίας ή του Ελεγκτικού Κέντρου που εξέδωσε την προαναφερόμενη πράξη επιβολής προστίμου, ή σε περιπτώσεις κατάργησης ή αναστολής λειτουργίας τής εφορίας, κατά περίπτωση, ο προϊστάμενος της υπηρεσίας υποδοχής, ακυρώνει την εν λόγω πράξη, οίκοθεν ή έπειτα από σχετική αίτηση του φορολογούμενου σε περίπτωση που τα ως άνω πρόστιμα έχουν επιβληθεί κατόπιν έκδοσης εντολής ελέγχου ορθής τήρησης βιβλίων και έκδοσης στοιχείων. Και εκδίδει τη σχετική απόφαση, ανεξαρτήτως της υποβολής ή μη από τον φορολογούμενο ενδικοφανούς προσφυγής ενώπιον της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών ή προσφυγής του στα Διοικητικά Δικαστήρια κατόπιν απόρριψης τής ως άνω ενδικοφανούς προσφυγής του. Αποστέλλει δε τη σχετική ενημέρωση για την ακύρωση τού προστίμου στη θυρίδα του στην προσωποποιημένη πληροφόρηση. Τυχόν καταβληθέντα ποσά, αφού συμψηφιστούν με βεβαιωμένες οφειλές, επιστρέφονται.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, με τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών είχε επιλυθεί το σοβαρό θέμα που είχε προκύψει για χιλιάδες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες οι οποίοι καλούνταν να πληρώσουν πρόστιμα για το έτος 2014, παρά τη σιωπηρή προθεσμία που είχε δοθεί από το υπουργείο. Μάλιστα, τότε ήταν η πρώτη χρονιά που οι επιχειρήσεις υποχρεώθηκαν στην υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών- προμηθευτών σε μια νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ.

Αν σου άρεσε κάνε