Φωτιές: Επτά μέτρα στήριξης για τους πληγέντες

Φωτιές: Επτά μέτρα στήριξης για τους πληγέντες

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 10:32 Δημιουργία 10/08/21, 08:38
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Με την πύρινη λαίλαπα να συνεχίζει έως χθες το βράδυ την καταστροφική πορεία της σε πολλές περιοχές της χώρας και κυρίως στη Βόρεια Εύβοια, η κυβέρνηση επιχειρεί με ένα διευρυμένο πακέτο μέτρων και έναν συμπληρωματικό προϋπολογισμό ύψους 500 εκατ. ευρώ για τη στήριξη των πυρόπληκτων νοικοκυριών και επιχειρήσεων, να κατευνάσει την οργή και την αγανάκτηση όσων είδαν σπίτια και ζωικό κεφάλαιο να γίνονται αποκαΐδια.

Τα μέτρα θα εξειδικευτούν από το οικονομικό επιτελείο σήμερα το απόγευμα, ενώ ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας διαβεβαίωσε ότι έχει εξευρεθεί ο αναγκαίος δημοσιονομικός χώρος και υπάρχουν τα διαθέσιμα κονδύλια.

Οι αποζημιώσεις για τις πρώτες ανάγκες των πυρόπληκτων και για οικοσκευές θα ανέλθουν έως τις 6.000 ευρώ, ενώ ειδική μέριμνα θα υπάρξει για τους αγρότες και τις καλλιέργειες. Στόχος είναι να δοθούν άμεσα τα ποσά, με μία απλή δήλωση που θα υποβάλουν οι πληγέντες, με τους κωδικούς του taxisnet, σε ειδική πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί. Ουσιαστικά, θα δοθούν προκαταβολές έναντι μελλοντικών ενισχύσεων και αποζημιώσεων, το ύψος των οποίων θα καθοριστεί κατά περίπτωση και κατά δικαιούχο.

Η δέσμη των μέτρων στήριξης θα περιλαμβάνει:

-Επιδοτήσεις και οικονομικές ενισχύσεις για την ανακατασκευή- αποκατάσταση σπιτιών που κάηκαν ολοσχερώς ή υπέστησαν σοβαρές ζημιές. Η ενίσχυση θα καλύπτει το 80% της δαπάνης, ενώ το υπόλοιπο 20% θα είναι δάνειο.

-Οικονομικές ενισχύσεις σε επιχειρήσεις και σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις των περιοχών που υπέστησαν μεγάλες ζημιές.

-Επιχορηγήσεις για αποκατάσταση κτιριακών εγκαταστάσεων.

-Αναστολές για 6 μήνες των φορολογικών- ασφαλιστικών υποχρεώσεων και αντίστοιχο «πάγωμα» για τους ενήμερους δανειολήπτες.

-Επιδότηση ενοικίου.

-Χρηματοδότηση του ΕΛΓΑ.

-Κονδύλια στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για αποκατάσταση ζημιών σε πάσης φύσεως υποδομές.

Όπως υπογραμμίζουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου, μέσω του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης έχει αποφασιστεί η ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας με 1,76 δισ. ευρώ για την αναβάθμιση των υποδομών της, των λειτουργικών συστημάτων της, αλλά και των συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης. Παράλληλα δε, προβλέπεται η διάθεση 224 εκατ. ευρώ για την αναδάσωση και 110 εκατ. ευρώ για αντιπλημμυρικά έργα και αντιπυρικές ζώνες.

Ωστόσο, το νέο κόστος για τον προϋπολογισμό είναι μεγάλο και, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις παραγόντων του οικονομικού επιτελείου, με τα σημερινά δεδομένα οι συνέπειες σε δημοσιονομικό και μακροοικονομικό επίπεδο από τις καταστροφικές πυρκαγιές ανέρχονται έως και το 1,5 δισ. ευρώ, προκαλώντας νέο έντονο προβληματισμό.

Προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση πραγματοποιείται ήδη επανυπολογισμός των κονδυλίων που θα απαιτηθούν για τη χρηματοδότηση των αποζημιώσεων οι οποίες θα καταβληθούν εντός του έτους, ενώ χθες εγκρίθηκε συμπληρωματικός προϋπολογισμός ύψους 500 εκατ. ευρώ για τις ανάγκες των περιοχών που έχουν πληγεί, κυρίως στη Βόρεια Εύβοια και την Αττική.

H έκταση των καταστροφών αποτελεί μια σημαντική πρόκληση για τα δημόσια ταμεία, καθώς εκτός από τις πιέσεις που ασκούνται για την άμεση αντιμετώπιση των μεγάλων καταστροφών και τις αναστολές πληρωμής φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, η νέα νομοθεσία προβλέπει σημαντικές προκαταβολές έναντι του συνολικού ποσού της επιχορήγησης. Αυτές είναι αφορολόγητες, ακατάσχετες και ανεκχώρητες στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης. Επίσης, δεν δεσμεύονται και δεν συμψηφίζονται με βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο, τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τα νομικά πρόσωπά τους, τα ασφαλιστικά ταμεία και τα πιστωτικά ιδρύματα.

Αν σου άρεσε κάνε