Επιχείρηση «Βίλες στη Μύκονο»: Φοροδιαφυγή-μαμούθ με μεσιτικά «φαντάσματα»

Επιχείρηση «Βίλες στη Μύκονο»: Φοροδιαφυγή-μαμούθ με μεσιτικά «φαντάσματα»

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 15:46 Δημιουργία 24/07/21, 15:36
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Φοροδιαφυγή- μαμούθ με αδήλωτα ενοίκια και μεσιτικά γραφεία «φαντάσματα» έφεραν στην επιφάνεια οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ, μέσα από την επιχείρηση με την κωδική ονομασία «Βίλες στη Μύκονο».

Όπως αναφέρουν τα στελέχη της ΑΑΔΕ, πρόκειται για γραφεία που είναι κρυμμένα σε διαμερίσματα σε διάφορες περιοχές των νοτίων προαστίων και του κέντρου της Αθήνας, με ΑΦΜ του κεντρικού γραφείου στην Αθήνα και με υποκαταστήματα στη Μύκονο. Τα γραφεία αυτά εκμεταλλεύονται βίλες πολυτελείας, εισπράττοντας χρήματα από αλλοδαπούς ενοικιαστές.

Οι ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής που προσποιήθηκαν τους αλλοδαπούς πελάτες για την ενοικίαση βίλας, κατάφεραν πρώτα να εντοπίσουν τα κρυμμένα γραφεία, σε διαμερίσματα σε απομονωμένες περιοχές της Μυκόνου. Κατά τη συντονισμένη έφοδο των ελεγκτών στα διαμερίσματα- γραφεία, κατασχέθηκαν λίστες πελατών που κατέβαλαν υπέρογκα χρηματικά ποσά, αλλά και λίστες με τους ιδιοκτήτες των βιλών της Μυκόνου. Επίσης, κατασχέθηκαν ανεπίσημες καταστάσεις, που περιγράφουν τα στοιχεία Ελλήνων και ξένων πελατών, στοιχεία 17 βιλών, ημέρες διαμονής και ποσά που φτάνουν έως και τις 180.000 ευρώ για κάθε βίλα, για ενοικίαση 10 ημερών! Δεν δηλώνονταν δηλαδή, 18.000 ευρώ την ημέρα!

Επίσης, σε άλλα γραφεία- διαμερίσματα στην Μύκονο, κατασχέθηκαν ανεπίσημες καταστάσεις που περιλαμβάνουν τα στοιχεία 30 βιλών, με ποσά που φτάνουν έως και τις 170.000 ευρώ για κάθε βίλα για ενοικίαση τριών ημερών (57.000 ευρώ ημερησίως), ή σε άλλες περιπτώσεις, 60.000 ευρώ για κάθε βίλα για 5 ημέρες (12.000 ευρώ την ημέρα).

Οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ, μετά από την επεξεργασία των καταστάσεων που κατασχέθηκαν, καταλόγισαν τις πρώτες 6 παραβάσεις μη έκδοσης αποδείξεων, συνολικής αξίας 285.000 ευρώ. Σε άλλη περίπτωση, καταλόγισαν 5 παραβιάσεις μη έκδοσης ΑΠΥ συνολικής αξίας 125.000 ευρώ και σε τρίτη περίπτωση 2 παραβιάσεις μη έκδοσης ΑΠΥ συνολικής αξίας 410.000 ευρώ.

Η έρευνα των ελεγκτών της ΑΑΔΕ συνεχίζεται ακολουθώντας τη διαδρομή του χρήματος, ώστε να ερευνηθεί εάν οι ιδιοκτήτες των βιλών δήλωναν τα εισπραχθέντα εισοδήματα των 47 πολυτελών αυτών κατοικιών. Θα ακολουθήσει περαιτέρω επεξεργασία όλων των κατασχεθέντων στοιχείων και, μέσω της μεθοδολογίας των διασταυρωτικών ελέγχων, θα βρεθούν τα στοιχεία των καταθετών και ιδιοκτητών των βιλών. Πιστεύουν δε, ότι, σε συνδυασμό με την ενισχυμένη τεχνογνωσία των στελεχών της ΑΑΔΕ, αναμένονται περαιτέρω αποκαλύψεις μεγάλων ποσών φοροδιαφυγής.

Αν σου άρεσε κάνε