Eπαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά ζήτησαν οι φορείς της Ρόδου από τον ΥΠΟΙΚ

Eπαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά ζήτησαν οι φορείς της Ρόδου από τον ΥΠΟΙΚ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 18:09 Δημιουργία 19/07/21, 17:44
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Την επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, ως προϋπόθεση για την ανάκτηση της χαμένης ανταγωνιστικότητας των νησιών, επανέφερε σήμερα ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος στον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, πλαισιωμένος από τους βουλευτές Δωδεκανήσου του κυβερνώντος κόμματος, τον δήμαρχο Ρόδου και τους εκπροσώπους των τοπικών παραγωγικών και επιστημονικών φορέων.

«Οι πάντες όσοι παρευρέθηκαν σήμερα εδώ - και οποτεδήποτε άλλοτε έχουμε βρεθεί - ως πρώτο, μόνιμο, πάγιο, σταθερό ζήτημα, θέτουν την επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε όλα τα νησιά μας. Ένα αίτημα το οποίο έχει να κάνει κυρίως με την χαμένη ανταγωνιστικότητά μας, υποστηρίζεται από όλους σταθερά και μόνιμα και νομίζω ότι αμέσως μόλις η πανδημία μας δώσει αυτή τη χαραμάδα που όλοι περιμένουμε, είναι το πρώτο θέμα το οποίο θα είναι επί τάπητος στις μεταξύ μας συζητήσεις», ανέφερε ο περιφερειάρχης στον υπουργό Οικονομικών, στην διάρκεια συνάντησης εργασίας που έγινε σήμερα το μεσημέρι στο γραφείο του, στην Περιφέρεια.

Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος οι βουλευτές Βασίλης Υψηλάντης, Μίκα Ιατρίδη και Γιάννης Παππάς, ο δήμαρχος Ρόδου και πρόεδρος της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου, Αντώνης Καμπουράκης, ο χωρικός αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου Χρήστος Ευστρατίου, ο αντιδήμαρχος Παιδείας, Προσχολικής Αγωγής, και Μετανάστευσης, Στράτος Καρίκης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, Γιάννης Πάππου, ο πρόεδρος της ΕΞΡ, Μανώλης Μαρκόπουλος, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ρόδου και γενικός γραμματέας της ΕΣΕΕ, Νίκος Μπόνης, ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου τμ. Δωδεκανήσου, Αντώνης Γιαννικουρής, ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου τμ. Δωδεκανήσου, Κώστας Ζωγραφίδης, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ρόδου, Παναγιώτης Εγγλέζος και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων Δωδεκανήσου, Νίκος Τσούλος.

Στη διάρκεια της συνάντησης, ο περιφερειάρχης ενημέρωσε τον υπουργό Οικονομικών για την πορεία της τουριστικής σεζόν, τόσο της τρέχουσας όσο και της περυσινής, προκειμένου να γίνουν οι συγκρίσεις, εκφράζοντας την αισιοδοξία του για τους επόμενους μήνες, παρά την αβεβαιότητα που υπάρχει διεθνώς λόγω των επιδημιολογικών εξελίξεων και επισήμανε την κρισιμότητα της προώθησης του εμβολιασμού, μήνυμα που έστειλε και ο ίδιος ο υπουργός, με την επίσκεψή του αργότερα το μεσημέρι στο μεγα-εμβολιαστικό κέντρο της Ρόδου.

Οι φορείς έθεσαν τα επιμέρους αιτήματά τους στον υπουργό Οικονομικών, εστιάζοντας στην ανάγκη στήριξης των επιχειρήσεων και κυρίως των μικρομεσαίων, ενίσχυσης της ρευστότητας στην αγορά, βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας και του επενδυτικού κλίματος με την διαμόρφωση ελκυστικού περιβάλλοντος, θέσπισης ρήτρας νησιωτικότητας και, φυσικά, επαναφοράς των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε όλα τα νησιά.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών παρουσίασε όλες τις πρωτοβουλίες και τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας ως προς τις επιπτώσεις της πανδημίας, και τόνισε πως οι μειώσεις που έγιναν σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές έχουν μόνιμο χαρακτήρα, με την προοπτική από το 2022 να υπάρχουν και νέες μειώσεις. Σημείωσε δε, ότι στην διάρκεια της πανδημίας εισέρρευσαν στο Νότιο Αιγαίο περισσότερα από 1,6 δισ. ευρώ για την στήριξη της πραγματικής οικονομίας.

Ο κ. Σταϊκούρας ανανέωσε το ραντεβού του με τους τοπικούς φορείς για τον Σεπτέμβριο, οπότε θα υπάρχουν τα στοιχεία από την πορεία τη φετινής τουριστικής περιόδου, προκειμένου να γίνει μια ασφαλής και ρεαλιστική εκτίμηση της κατάστασης και των επόμενων κινήσεων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αν σου άρεσε κάνε