Επιχειρήσεις: Στα «σκαριά» επιδότηση 70% έως 80% των πάγιων δαπανών

Επιχειρήσεις: Στα «σκαριά» επιδότηση 70% έως 80% των πάγιων δαπανών

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 08:26 Δημιουργία 19/07/21, 08:08
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Εντός της εβδομάδας αναμένεται να εκδοθεί η υπουργική απόφαση με τις λεπτομέρειες του προγράμματος για την επιδότηση πάγιων δαπανών των επιχειρήσεων, ενώ έως το τέλος του μήνα εκτιμάται ότι θα είναι εφικτή η έναρξη υλοποίησής του. Η επιδότηση μπορεί να ανέρχεται έως το 70% ή ακόμη και 80% των πάγιων δαπανών που κατέβαλαν το 2020 οι επιχειρήσεις, οι οποίες κρίθηκαν επιλέξιμες μετά την υποβολή τόσο της αίτησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος, όσο και του εντύπου Ε3.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, από τις περίπου 74.000 αιτήσεις που υποβλήθηκαν, «κουπόνια» που θα καλύπτουν φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις θα λάβουν περίπου 30.000 επαγγελματίες και επιχειρήσεις. Καθώς, από τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι υποβλήθηκαν αιτήσεις από επαγγελματίες οι οποίοι είτε εμφάνιζαν κέρδη είτε μείωση τζίρου μικρότερη του 30%, ενώ εντοπίστηκαν επιχειρήσεις που δεν δικαιούνταν να ενταχθούν, διότι τα ποσά που εισέπραξαν από τις «επιστρεπτέες προκαταβολές» και τις άλλες ενισχύσεις είναι μεγαλύτερα από το ύψος των πάγιων δαπανών που δεν έχουν καλυφθεί από προγράμματα στήριξης.

Μετά την έκδοση της υπουργικής απόφασης, οι δικαιούχοι της επιδότησης θα κληθούν με νέα οριστική αίτηση να επιλέξουν πού θα κατευθυνθεί το «κουπόνι» το οποίο θα αντιστοιχεί σε πάγιες δαπάνες τους. Ήτοι, εάν θα καλυφθούν, από τον Ιούλιο έως και το τέλος του χρόνου, υποχρεώσεις από φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ και ΦΠΑ, ή ασφαλιστικές εισφορές.

Το ποσοστό της ενίσχυσης θα διαφοροποιείται με βάση την πτώση του τζίρου, και θα είναι υψηλότερο για επιχειρήσεις που είχαν μείωση κύκλου εργασιών άνω του 60%. Το ακριβές ποσό θα προσδιοριστεί αφού ολοκληρωθούν οι αιτήσεις των επιχειρήσεων, και με βάση τον διαθέσιμο προϋπολογισμό του προγράμματος συνολικού ύψους 500 εκατ. ευρώ.

Όπως έχει διευκρινιστεί από το υπουργείο Οικονομικών, το ποσό της στήριξης προσδιορίζεται ως ποσοστό επί της διαφοράς των πάγιων δαπανών που κατέβαλε η επιχείρηση και των ενισχύσεων που έχει λάβει. Ως πάγιες δαπάνες λογίζονται αυτές που κατέβαλε το 2020 η επιχείρηση για συγκεκριμένες κατηγορίες, όπως ακριβώς αποτυπώνονται στο έντυπο Ε3. Πρόκειται για παροχές σε εργαζόμενους, ασφαλιστικές εισφορές, ενέργεια, ύδρευση, τηλεπικοινωνίες, ενοίκια, λοιπά λειτουργικά έξοδα, χρεωστικούς τόκους και συναφή έξοδα. Ενώ, οι δικαιούχοι υποχρεούνται να διατηρήσουν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021 τον ίδιο αριθμό, κατά μέσο όρο, του προσωπικού που απασχολούν σήμερα.

Αν σου άρεσε κάνε