Εμβολιασμένοι ναι, «ευπρόσδεκτοι» όχι

Εμβολιασμένοι ναι, «ευπρόσδεκτοι» όχι

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Δημιουργία 14/07/21, 10:27
Αρθρογράφος: Ελίνα Δεβούρου
ΕΛΙΝΑ ΔΕΒΟΥΡΟΥ

Τριγμούς στην τρέχουσα τουριστική περίοδο, φαίνεται να προκαλούν εμβολιαστικές «ανισότητες». Αυτή τη φορά, δεν πρόκειται για το συνήθη διαχωρισμό εμβολιασμένων και «αρνητών», αλλά για τουρίστες δύο κατηγοριών, βάσει του σκευάσματος κατά του κορονοϊού, που τους χορηγήθηκε.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο βραβευμένος, καθηγητής Ιφεανγί Νσοφόρ και η σύζυγός του, οι οποίοι, καθώς είχαν λάβει διπλή δόση εμβολίου της AstraZeneca στη Νιγηρία, θεώρησαν πως θα ήταν ελεύθεροι να περάσουν τις καλοκαιρινές διακοπές τους, σε οποιοδήποτε Ευρωπαϊκό προορισμό επέλεγαν.

Ωστόσο, όπως αποδείχθηκε, έκαναν λάθος.

Το ζευγάρι, όπως και εκατομμύρια ακόμα άνθρωποι που είχαν εμβολιαστεί μέσω του μηχανισμού παγκόσμιας πρόσβασης σε εμβόλιο (γνωστού ως COVAX), βρέθηκαν αποκλεισμένοι από πολλές Ευρωπαϊκές -και όχι μόνο- χώρες, οι οποίες δεν αναγνώριζαν την ινδική έκδοση του σκευάσματος, προκειμένου εν τέλει, να επιτρέψουν στους ταξιδιώτες την είσοδο.

Παρόλο που το ευρωπαϊκά παρασκευασμένο εμβόλιο της AstraZeneca έχει εδώ και καιρό λάβει την έγκριση της αρμόδιας ρυθμιστικής Αρχής, δε συμβαίνει το ίδιο και με το ινδικό «αδερφάκι» του, που δεν έχει καταφέρει ακόμα να αποσπάσει το πράσινο φως, καθώς οι Αρχές της Ε.Ε. υποστηρίζουν πως η εταιρεία δεν έχει υποβάλει τα απαραίτητα έγγραφα για το εργοστάσιο της Ινδίας, συμπεριλαμβανομένων των λεπτομερειών σχετικά με τις πρακτικές παραγωγής αλλά και τα πρότυπα ποιοτικού ελέγχου.

Οι ειδικοί χαρακτηρίζουν άκρως αντιεπιστημονική την αντίδραση της Ε.Ε. καθώς ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει ήδη επιθεωρήσει και εγκρίνει το εν λόγω εργοστάσιο, προειδοποιώντας πως οι καθυστερήσεις δε θα επηρεάσουν μόνο την εμπιστοσύνη των πολιτών στα εμβόλια, αλλά θα υπονομεύσουν σημαντικά και τον τουρισμό, αφήνοντας σημαντικό αποτύπωμα, στις ήδη εύθραυστες οικονομίες.

Καθώς η εμβολιαστική κάλυψη εξαπλώνεται ανά την Ευρώπη και τις λοιπές πλούσιες χώρες, οι Αρχές αγωνιούν για τη διάσωση της τουριστικής αυτής περιόδου, χαλαρώνοντας ολοένα και περισσότερο τους συνοριακούς περιορισμούς.

Στις αρχές του μήνα, η Ευρωπαϊκή Ένωση «υποδέχθηκε» το πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό κατά του Covid-19, βάσει του οποίου, οι πολίτες μπορούν να ταξιδεύουν ελεύθερα μεταξύ των 27 κρατών – μελών, εφόσον έχουν ολοκληρώσει το εμβολιαστικό τους πρόγραμμα με ένα από τα 4 εγκεκριμένα σκευάσματα, έχουν πρόσφατο αρνητικό τεστ ή αποδεικτικό νόσησης.

Τα επίσημα εμβόλια που αναγνωρίζονται από την Ε.Ε., περιλαμβάνουν αυτά των Pfizer, Moderna, Johnson & Johnson και AstraZeneca της Οξφόρδης, αποκλείοντας όμως την ινδική εκδοχή του, καθώς και πολλά άλλα σκευάσματα που παράγονται σε αναπτυσσόμενες χώρες, όπως η Ρωσία και η Κίνα.

Οι χώρες της Ένωσης διατηρούν το δικαίωμα να ορίσουν τους δικούς τους κανόνες σε ότι αφορά τους ταξιδιώτες εντός και εκτός «μπλοκ», γιγαντώνοντας έτσι την τουριστική σύγχυση.

Αρκετές χώρες, όπως η Γερμανία, η Ελβετία και το Βέλγιο, επιτρέπουν την είσοδο σε πολίτες που έχουν λάβει τα «απαγορευμένα» …εξωκοινοτικά εμβόλια, σε αντίθεση με άλλες, όπως η Ιταλία και η Γαλλία.

Όπως υποστηρίζει σε πρόσφατο δημοσίευμά της η Βρετανική Telegraph, περισσότεροι από 5 εκατ. Άγγλοι έχουν «μπλοκαριστεί» εκτός Ευρωπαϊκών προορισμών, λόγω μη αναγνώρισης των εμβολίων τους. Το ίδιο άρθρο, κάνει λόγο για οργή Αφρικής και Ασίας, μετά την απόφαση να μην αναγνωριστεί το ινδικό AstraZeneca, καθώς αποτελεί τη «ραχοκοκαλιά» του COVAX και με το οποίο έχει εμβολιαστεί πολύ μεγάλη μερίδα του πληθυσμού.

«Νιώθω τη διάκριση», αναφέρει η 21χρονη Χάνα Σμιθ, η οποία μόλις πρόσφατα ανακάλυψε μέσω του ειδικού κωδικού, πως η πρώτη δόση του εμβολίου της είχε γίνει με την ινδική παρασκευή και σχολίασε πως θα εγκαταλείψει τα σχέδιά της για διακοπές στην Ευρώπη, επιλέγοντας να «βολευτεί» με ένα ταξίδι στη Σκωτία.

Αντίστοιχο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι Βρετανοί και για τις ΗΠΑ, όπου δεν έχει εγκριθεί καμία εκδοχή του σκευάσματος της AstraZeneca.

«Αυτό που μας λέει ο κόσμος με τέτοιες ενέργειες είναι: έχουμε ανώτερα εμβόλια που παρέχουν καλύτερη προστασία, διότι ουσιαστικά η ζωή και η υγεία σας δεν έχουν σημασία όσο η δική μας», σχολιάζει ο Δρ Αλακίχα. «Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνει ... ένα σύστημα εμβολίων δύο επιπέδων για έναν κόσμο δύο επιπέδων», συμπληρώνει.

«Δεν είχα συνειδητοποιήσει πως υπήρχαν τόσα στρώματα εμβολιαστικής ανισότητας», ανέφερε ο καθηγητής Νσοφόρ.

«Πρόκειται για μια …αγενή αφύπνιση, μετά από ένα χρόνο σκληρής δουλειάς εν μέσω πανδημίας στην Αμπούτζα», δηλώνει απογοητευμένος από τις εξελίξεις ο διακεκριμένος γιατρός, τονίζοντας πως ο ίδιος και η σύζυγός του, θα στραφούν προς τη Σιγκαπούρη ή την Ανατολική Αφρική για τις καλοκαιρινές τους διακοπές, όπου θα είναι ευπρόσδεκτοι.

Το παράδειγμα του Ιφεανγί Νσοφόρ, φαίνεται σύμφωνα με τα τουριστικά στοιχεία, πως θα ακολουθήσουν και άλλοι ταξιδιώτες, προμηνύοντας ένα δύσκολο καλοκαίρι για την Ευρώπη και έναν ακόμα πιο δύσκολο χειμώνα για τις …ταλαιπωρημένες οικονομίες της.

Αν σου άρεσε κάνε