«Έρχεται» νέα ευνοϊκή ρύθμιση για τα κορονο-χρέη

«Έρχεται» νέα ευνοϊκή ρύθμιση για τα κορονο-χρέη

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 10:13 Δημιουργία 12/07/21, 08:11
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Στην τηλεδιάσκεψη που θα έχει την προσεχή Πέμπτη το οικονομικό επιτελείο με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών, αναμένεται να οριστικοποιηθεί η τελική ρύθμιση για τα χρέη της πανδημίας που συσσωρεύτηκαν από τον Μάρτιο 2020 έως και τον Μάιο εφέτος.

Η νέα ρύθμιση θα είναι πιο ευνοϊκή από εκείνη που είχε αρχικά εξαγγελθεί- των 24 ή 48 μηνιαίων δόσεων- καθώς τα χρέη τα πανδημίας αναμένεται να αποπληρωθούν σε μία περίοδο έως και 6 ετών, αρχής γενομένης από την 1η Ιανουαρίου 2022. Βάση εκκίνησης των δόσεων είναι πιθανό να παραμείνουν οι 24, οι οποίες ωστόσο θα κλιμακώνονται έως τουλάχιστον τις 60 ή ακόμη και τις 72 δόσεις, εάν συμφωνήσουν με τον τελευταίο αριθμό δόσεων οι θεσμοί. Ανάλογα θα διαμορφώνεται και το επιτόκιο, δηλαδή οι περισσότερες δόσεις θα επιβαρύνονται με επιτόκιο της τάξης του 2,5% ή και ακόμη μεγαλύτερο.

Μέσω της ρύθμισης θα καλύπτεται το σύνολο των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων και όχι μόνον αυτές που μπήκαν στον «πάγο» έως το τέλος του 2021, καθώς αναμένεται να ενταχθούν και οφειλές πληγέντων από την πανδημία που αφορούν στον φόρο εισοδήματος και στον ΕΝΦΙΑ της προηγούμενης χρήσης. Εν προκειμένω, στις συζητήσεις των προηγούμενων ημερών μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των τεχνικών κλιμακίων, το σχέδιο που εξετάζονταν περιλάμβανε το άνοιγμα της περιμέτρου των οφειλών, με ένταξη και των χρεών από τον ΕΝΦΙΑ και τον φόρο εισοδήματος, ώστε να πάρουν μια «ανάσα» ρευστότητας όλοι όσοι επλήγησαν είτε είναι φυσικά πρόσωπα είτε επιχειρήσεις. Τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου να προλάβουν τυχόν ενστάσεις των θεσμών, επεσήμαναν την αβεβαιότητα που εξακολουθεί να υφίσταται λόγω της μετάλλαξης Δέλτα και την ανάγκη να στηριχτούν οι πολίτες ώστε να μη δημιουργηθεί μια νέα γενιά χρεών.

Έτσι, δεν αποκλείεται να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση και οφειλές της χρήσης του 2020. Παράλληλα, η κυβέρνηση θα δώσει τη δυνατότητα σε επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή ή υπέστησαν απώλεια τζίρου, καθώς και σε εργαζόμενους που τέθηκαν σε αναστολή, να επανενταχθούν στις ρυθμίσεις των 100 και 120 δόσεων, εάν τις έχασαν τους προηγούμενους μήνες. Στις προϋποθέσεις επανένταξης είναι να ήταν συνεπείς πριν την πανδημία, ήτοι να έχουν καταβάλει όλες τις δόσεις των συγκεκριμένων ρυθμίσεων έως την 31η Δεκεμβρίου 2019 για όσους είναι στις 100 δόσεις, και έως τον Ιανουάριο 2020 για όσους είναι στις 120 δόσεις.

Στη νέα ρύθμιση πρόκειται να ενταχθούν τα χρέη της πανδημίας που έχουν «παγώσει» έως το τέλος του 2021, και είναι τα εξής:

  1. Όλες οι βεβαιωμένες οφειλές στις εφορίες και τα ελεγκτικά κέντρα, αλλά και τα ασφαλιστικά ταμεία, που δεν τελούν σε καθεστώς ρύθμισης και για τις οποίες έχει ανασταλεί η είσπραξή τους έως 31/12/2021 .
  2. Οι ασφαλιστικές εισφορές που επίσης «πάγωσαν» καθ’ όλη την περίοδο της υγειονομικής κρίσης.
  3. Φόρος εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ, για όσους ανήκουν στις πληττόμενες κατηγορίες.

Σημειώνεται ότι, για τις δόσεις των ρυθμισμένων οφειλών προς τη Φορολογική Διοίκηση, για τις οποίες έχει χορηγηθεί παράταση καταβολής και αναστολή είσπραξης από τον Μάρτιο πέρυσι έως και τον Ιούνιο εφέτος, έχει προβλεφθεί- με αποφάσεις του υπουργού Οικονομικών- να καταβληθούν στο τέλος των τρεχουσών ρυθμίσεων.

Ενώ, στη νέα ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν:

-Όλες οι επιχειρήσεις που ανέστειλαν τη λειτουργία τους με κρατική εντολή.

-Επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που υπήχθησαν στις λίστες με τους πληττόμενους ΚΑΔ.

-Εργαζόμενοι, οι οποίοι εντάχθηκαν σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας και έλαβαν την αποζημίωση ειδικού σκοπού.

-Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που εισέπραξαν μειωμένα ενοίκια.

Αν σου άρεσε κάνε