Κομισιόν: Ανάπτυξη 4,3% φέτος, 6% το 2022, ο τουρισμός το «κλειδί»

Κομισιόν: Ανάπτυξη 4,3% φέτος, 6% το 2022, ο τουρισμός το «κλειδί»

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 12:39 Δημιουργία 07/07/21, 12:28
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Οριακά υψηλότερη είναι η εκτίμηση της Κομισιόν για την πορεία του ελληνικού ΑΕΠ φέτος σε σχέση με την αντίστοιχη του Μαϊου.

Συγκεκριμένα, με βάση της θερινές εκτιμήσεις της, φέτος η ελληνική οικονομία θα «τρέξει» με ρυθμό ανάπτυξης 4,3% από 4,1%, όπου είχε τοποθετηθεί ο πήχης τον Μάιο, ενώ για το 2022 η Κομισιόν κάνει λόγο για ανάπτυξη 6%.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Κομισιόν, τα δημοσιονομικά μέτρα που ελήφθησαν νωρίτερα φέτος, σε συνδυασμό με την ώθηση από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της χώρας, αναμένεται να ενισχύσουν την εγχώρια ζήτηση, η οποία θα είναι ο κύριος μοχλός ανάπτυξης τόσο το 2021 όσο και το 2022.

Η Κομισιόν καταγράφει ότι η Ελλάδα σημείωσε αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 4,4% στο α’ τρίμηνο του έτους σε σύγκριση με το τελευταίο τρίμηνο του 2020, επίδοση που οφείλεται «στις καθαρές εξαγωγές, χάρη στην ισχυρή ανάκαμψη των εξαγωγικών υπηρεσιών και τη σημαντική συμβολή των αποθεμάτων».

Ωστόσο, όπως σημειώνεται στην έκθεση, «η ιδιωτική κατανάλωση μειώθηκε κατά 1,3%» σε τριμηνιαία βάση, ενώ «μια προγραμματισμένη αύξηση των φόρων ακίνητης περιουσίας το 2022 έδωσε ώθηση στον κατασκευαστικό τομέα».

Η Κομισιόν αναφέρει επιπλέον ότι «τα μέτρα κοινωνικής απόστασης άρχισαν να χαλαρώνουν στις αρχές Μαΐου», οδηγώντας σε αναβάθμιση των δεικτών εμπιστοσύνης.

Την ίδια ώρα, η Κομισιόν επισημαίνει ότι η ανάκαμψη των εξαγωγών υπηρεσιών θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις προοπτικές του τουρισμού, οι οποίες προβλέπεται να παραμείνουν κάτω από τα επίπεδα του 2019 τόσο φέτος όσο και το 2022.

Η συντάκτες της έκθεσης προβλέπουν ότι το ποσοστό ανεργίας θα μειωθεί οριακά από το 16,3% του 2020 (στις εαρινές προβλέψεις η εκτίμηση ήταν ότι θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα). Ο πληθωρισμός αναμένεται να κυμανθεί σε αρνητικά επίπεδα (-0,4%) φέτος και να επανέλθει σε θετικό πρόσημα (0,5%) το 2022.

Αν σου άρεσε κάνε