«Στη δουλειά» το μισό χρόνο μόνο για Εφορία και Ταμεία

«Στη δουλειά» το μισό χρόνο μόνο για Εφορία και Ταμεία

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 09:43 Δημιουργία 07/07/21, 08:00
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ
Ούτε μια, ούτε δύο, αλλά σχεδόν τις μισές ημέρες του χρόνου πρέπει να εργάζονται οι Έλληνες για να μπορούν να πληρώνουν την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία!

Σύμφωνα με την ετήσια έρευνα του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών «Μάρκος Δραγούμης» για την «Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας 2021», από τις 365 ημέρες του χρόνου οι πολίτες είναι υποχρεωμένοι να εργάζονται τις 179 ημέρες για να καλύπτουν κάθε υποχρέωση που συνδέεται με έμμεσους και άμεσους φόρους, αλλά και την πληρωμή εισφορών. Ειδικότερα, ο μέσος Έλληνας χρειάστηκε εφέτος να δουλέψει 75 ημέρες για την πληρωμή έμμεσων φόρων, 60 ημέρες για την πληρωμή ασφαλιστικών εισφορών, 43 ημέρες για την πληρωμή άμεσων φόρων και 1 ημέρα για την πληρωμή των φόρων κεφαλαίου.
Μάλιστα, πληρώνουμε σχεδόν τα διπλάσια χρήματα σε φόρους και εισφορές από ό,τι για τις βασικές ανάγκες ενός νοικοκυριού. Η σύγκριση των κρατικών εσόδων από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές με τις ετήσιες δαπάνες των ελληνικών νοικοκυριών για την κάλυψη των βασικών αναγκών, καταδεικνύει την πολύ μεγάλη επιβάρυνση τόσο φυσικών προσώπων, όσο και επιχειρήσεων. Ενδεικτικά, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τα νοικοκυριά ξόδεψαν το 2019 44,4 δισ. ευρώ για τις βασικές ανάγκες τους, ενώ το κράτος είχε σχεδόν τα διπλάσια έσοδα από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, 71,9 δισ. ευρώ.
Παράλληλα, η Ελλάδα καταγράφει μία από τις 7 υψηλότερες επιβαρύνσεις από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές (12 ημέρες πάνω από τον μέσο όρο) και χαμηλότερο βαθμό εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση σε σχέση με τον μέσο όρο (11 ποσοστιαίες μονάδες κάτω από τον μέσο όρο) μεταξύ των 23 ευρωπαϊκών χωρών για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία και για τους δύο δείκτες. Μαζί με την Ελλάδα στην ομάδα με τη χαμηλότερη εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση και τις περισσότερες ημέρες εργασίας για το κράτος, βρίσκονται η Σλοβενία, η Τσεχία, η Ιταλία, το Βέλγιο και η Γαλλία. Στις χώρες με την υψηλότερη εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση και τις λιγότερες ημέρες εργασίας για το κράτος, βρίσκονται η Ιρλανδία και η Ελβετία.
Ενώ, η χώρα καταγράφει τον χαμηλότερο βαθμό αποτελεσματικότητας της κοινωνικής πολιτικής σε σχέση με τον μέσο όρο για το 2019, ούσα 24η μεταξύ των 26 ευρωπαϊκών χωρών για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, ενώ παράλληλα σημειώνει την 8η υψηλότερη επιβάρυνση από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές (14 ημέρες πάνω από τον μέσο όρο) στις 26 χώρες του δείγματος για το ίδιο έτος.
Είναι χαρακτηριστικό ότι την εικοσαετία από το 1999 έως το 2018 προστέθηκαν 47 παραπάνω ημέρες εργασίας για το κράτος. Συγκεκριμένα, το 1999 εργαστήκαμε 139 ημέρες, το 2012 χρειάζονταν 174 ημέρες, ενώ το 2018 φτάσαμε τις 186 ημέρες εργασίας για να πληρωθούν οι φόροι και οι εισφορές.
Όπως επεξηγούν τα στελέχη του Κέντρου, η «Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας» είναι αυτή όπου οι Έλληνες φορολογούμενοι θα απελευθερώνονταν από το βάρος των φόρων, εάν με τα χρήματα που κέρδιζαν από την εργασία τους έπρεπε- πριν καλύψουν τις δικές τους ανάγκες- να αποπληρώσουν πρώτα τις υποχρεώσεις τους προς το κράτος. Για παράδειγμα, εάν στο κράτος πηγαίνει το 50% των εισοδημάτων των πολιτών, η «Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας» πέφτει ακριβώς στη μέση του χρόνου. Εφέτος, σύμφωνα με τις προβλέψεις της κυβέρνησης για τα έσοδα από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, «Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας» είναι η 29η Ιουνίου. Ωστόσο, εάν συνυπολογιστεί το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης για το 2021, το οποίο αντιπροσωπεύει μελλοντικούς φόρους, τότε η «Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας» έρχεται 42 ημέρες αργότερα, την 10η Αυγούστου.
Αν σου άρεσε κάνε