Ατζέντα 11ης αξιολόγησης: Στο «επίκεντρο» τα χρέη της πανδημίας

Ατζέντα 11ης αξιολόγησης: Στο «επίκεντρο» τα χρέη της πανδημίας

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 13:48 Δημιουργία 05/07/21, 08:40
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Ζητήματα φορολογικού ενδιαφέροντος επιζητεί το οικονομικό επιτελείο να μονοπωλήσουν την ατζέντα των συζητήσεων με τους θεσμούς στο πλαίσιο της 11ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης.

Πρωτεύον ζήτημα αποτελεί το σχέδιο για την ενεργοποίηση μιας νέας ρύθμισης για τα χρέη της πανδημίας, με αύξηση του αριθμού των δόσεων σε 60 έως και 72, καθώς και αναβίωση των 100 ή 120 δόσεων για τους πληττόμενους. Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, τα προβλήματα με την έλλειψη ρευστότητας στην αγορά, αλλά και η αβεβαιότητα που προκαλεί η μετάλλαξη Δέλτα, καθιστούν εκ των ων ουκ άνευ την ανάγκη να υπάρξει νέα ρύθμιση εξόφλησης των οφειλών στην Εφορία σε περισσότερες σε αριθμό και μικρότερες σε ποσά δόσεις. Διότι, η τρέχουσα ρύθμιση των 24 άτοκων και 48 έντοκων (με επιτόκιο 2,5%) δόσεων για τις οφειλές που έχουν «παγώσει» έως το τέλος του 2021, δεν είναι επαρκής.

Στη νέα ρύθμιση εξετάζεται να ενταχθούν περισσότερες φορολογικές οφειλές οι οποίες γεννήθηκαν στην υγειονομική κρίση, όπως ο φόρος εισοδήματος, ή υποχρεώσεις ιδιοκτητών ακινήτων με «κουρεμένα» ενοίκια που δεν εξοφλήθηκαν από επιχειρήσεις, επαγγελματίες και νοικοκυριά που αποδεδειγμένα έχουν πληγεί από την πανδημία. Έτσι, εκτός από τις αναστολές των φορολογικών υποχρεώσεων, σχεδιάζεται, υπό την αίρεση της συναίνεσης των θεσμών, να ενταχθούν και χρέη που συσσωρεύτηκαν εφέτος. Αντίστοιχα, θα ενταχθούν και οφειλές προς ασφαλιστικά ταμεία που διογκώνονται ανά μήνα Η νέα ρύθμιση σχεδιάζεται να «τρέξει» από το 2022, με την καταβολή της πρώτης δόσης έως το τέλος του Ιανουαρίου, ενώ από το υπουργείο αποκλείονται σενάρια που συνδέονται με διαγραφή χρεών.

Ο άλλος άξονας του σχεδίου προβλέπει τη δυνατότητα επανένταξης, αλλά υπό προϋποθέσεις, στις παλαιές ρυθμίσεις των 100 και 120 δόσεων για τις επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή ή υπέστησαν απώλεια τζίρου, καθώς και για τους εργαζόμενους που τέθηκαν σε αναστολή εργασίας.

Εκτός από τις ρυθμίσεις, το οικονομικό επιτελείο, όπως επίσης έχει αναφέρει το Xrimaonline.gr, θα θέσει στο τραπέζι τη μονιμοποίηση του χαμηλού ΦΠΑ 13% σε εισιτήρια, καφέ, μη αλκοολούχα ποτά, κινηματογράφο, θέατρα και τουριστικό πακέτο, εφόσον βρεθεί δημοσιονομικός χώρος.

Ωστόσο, σε αντίθεση με τις επιδιώξεις της ελληνικής πλευράς, η ατζέντα των θεσμών είναι πιο διευρυμένη και σε αυτήν βρίσκονται σε περίοπτη θέση ο λογαριασμός της πανδημίας, τα ελλείμματα και οι μαύρες τρύπες των εσόδων, ο νέος Πτωχευτικός Κώδικας, τα «κόκκινα» δάνεια των τραπεζών κ.ά. Σημειώνεται ότι, τα τεχνικά κλιμάκια πιάνουν από σήμερα δουλειά, έχοντας περίπου 10 ημέρες στη διάθεσή τους για να στρώσουν το έδαφος στους επικεφαλής που θα μπουν στον χορό των συζητήσεων από την επόμενη εβδομάδα.

Αν σου άρεσε κάνε