Επιστρεπτέες προκαταβολές: Έρχεται ο «λογαριασμός» από την ΑΑΔΕ

Επιστρεπτέες προκαταβολές: Έρχεται ο «λογαριασμός» από την ΑΑΔΕ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 08:34 Δημιουργία 05/07/21, 08:09
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Έως τις 16 Ιουλίου το αργότερο, η ΑΑΔΕ θα αναρτήσει στο Taxisnet αναλυτικά τα ποσά που έχουν λάβει επιχειρήσεις και επαγγελματίες από τις «επιστρεπτέες προκαταβολές», καθώς και το συνολικό ποσό που καλούνται να επιστρέψουν στο κράτος από τους επτά κύκλους του προγράμματος. Τότε, εξάλλου, λήγει και η προθεσμία για όλους όσοι εντάχθηκαν σε έναν ή περισσότερους κύκλους, προκειμένου να υποβάλουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά στην πλατφόρμα «myBusinessSupport» της Ανεξάρτητης Αρχής.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, με τις τροποποιήσεις που έχουν γίνει παρέχεται επιπλέον χρόνος στις επιχειρήσεις για να υποβάλουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά, ενώ διευκολύνεται η διαδικασία αναζήτησης και έκδοσης πιστοποιητικών, μειώνοντας τα διοικητικά βάρη. Ως προς το Ενιαίο Πιστοποιητικό Δικαστικής Φερεγγυότητας, προβλέπεται να αναζητείται αυτεπαγγέλτως στις περιπτώσεις των Πρωτοδικείων που διαθέτουν ηλεκτρονικό σύστημα (Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Πειραιώς και Χαλκίδας).

Στις «επιστρεπτέες 4, 5, 6 και 7» δεν επιστρέφεται το 50% της ενίσχυσης, υπό τον όρο της διατήρησης του αριθμού των εργαζομένων έως την 31η Ιουλίου εφέτος. Για εκείνους που έλαβαν κρατικό δάνειο κατά τις τρεις πρώτες φάσεις, υπάρχει «κούρεμα» 30% της οφειλής για όσους έκλεισαν το 2020 με απώλειες εσόδων από 15% έως 30%, ενώ απαλλάσσονται από το 50% της επιστροφής όσοι είχαν μείωση τζίρου άνω του 30% το 2020 σε σχέση με το 2019.

Οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες έχουν τρεις δυνατότητες για την αποπληρωμή των οφειλών προς το κράτος από τις «επιστρεπτέες προκαταβολές». Συγκεκριμένα, μπορούν:

  1. Να ξεκινήσουν να αποπληρώνουν σε 60 μηνιαίες δόσεις το 50% της ενίσχυσης που έλαβαν, αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο 2022. Ωστόσο, δύο ζητήματα έχουν τεθεί στο τραπέζι και θα συζητηθούν στην τελική φάση της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς, στο πλαίσιο της νέας ρύθμισης για την εξόφληση των χρεών που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας:

-Να αυξηθεί ο αριθμός των δόσεων. Εάν, για παράδειγμα, αποφασιστεί η ρύθμιση- πακέτο να αφορά σε περισσότερες δόσεις, τότε η επιστροφή του ποσού θα πραγματοποιηθεί σε άνω των 60 δόσεων.

-Εφόσον, επίσης, συναινέσουν οι θεσμοί, η ρύθμιση να μην εφαρμοστεί από τις αρχές του έτους αλλά από το β’ εξάμηνο του 2022.

  1. Να εξοφλήσουν εφάπαξ όλο το ποσό που έχουν λάβει, με επιπλέον «κούρεμα» 15% επί του επιστρεπτέου τμήματος όλων των «επιστρεπτέων προκαταβολών». Αυτή η επιλογή δείχνει η λιγότερο ελκυστική, με δεδομένα τα σοβαρά προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τους λογιστές, συμφέρει εκείνους που έχουν λάβει υψηλά ποσά κατά τους επτά γύρους και διαθέτουν την απαραίτητη ρευστότητα να τακτοποιήσουν τους λογαριασμούς τους με το «μπόνους» της έκπτωσης.
  2. Να επιλέξουν αντί του «κουρέματος» της οφειλής των τριών πρώτων κύκλων, μια «επιταγή» η οποία θα έχει αξία ίση με το 35% των ποσών που έλαβαν αθροιστικά. Με αυτή θα μπορούν να αποπληρώσουν τις εφετινές φορολογικές υποχρεώσεις από φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ και ΦΠΑ και στη συνέχεια να αποπληρώσουν το 100% της «επιστρεπτέας» σε 60 δόσεις από 31/1/2022.

Δυνητικά ωφελούμενοι είναι τουλάχιστον 25.000 επιχειρήσεις που συμμετείχαν στις «επιστρεπτέες 1 έως 3», απασχολούν εργαζόμενους και έχουν πτώση τζίρου μεγαλύτερη από 30%.

Για να επιστραφούν στο κράτος τα χρήματα, θα ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία που εφαρμόζεται για οποιαδήποτε οφειλή των φορολογουμένων προς το υπουργείο Οικονομικών. Στην περίπτωση που ο δικαιούχος αμελήσει να επιστρέψει αυτά τα κρατικά δάνεια, θα ενεργοποιούνται τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης για την εξόφληση τής οφειλής που πλέον θα θεωρείται ληξιπρόθεσμη.

Σημειώνεται ότι, την ίδια ώρα στο «μικροσκόπιο» των ελεγκτών της ΑΑΔΕ έχουν τεθεί επιχειρήσεις που εμφάνισαν πολύ μεγάλη μείωση τζίρου, ή έχουν υποβάλει τροποποιητικές δηλώσεις και έλαβαν την κρατική ενίσχυση των «επιστρεπτέων προκαταβολών».

Αν σου άρεσε κάνε