Μονιμοποίηση του μειωμένου ΦΠΑ 13% στο «τραπέζι» του ΥΠΟΙΚ

Μονιμοποίηση του μειωμένου ΦΠΑ 13% στο «τραπέζι» του ΥΠΟΙΚ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 08:01 Δημιουργία 02/07/21, 07:30
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Σχέδιο να προχωρήσει στη μονιμοποίηση του μειωμένου ΦΠΑ 13% στο τουριστικό πακέτο (το προσωρινό μέτρο είναι έως το τέλος του έτους), αλλά και στις μεταφορές, στον καφέ, στα μη αλκοολούχα ποτά, στον κινηματογράφο και στα θέατρα (η προσωρινή μείωση ισχύει έως τις 30 Σεπτεμβρίου) εξετάζει το οικονομικό επιτελείο.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, απαντώντας στην ολομέλεια της Βουλής στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ευκλείδη Τσακαλώτο, δήλωσε ότι, εκτός από την οριστική κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, η κυβέρνηση στοχεύει στην εκμετάλλευση των δημοσιονομικών περιθωρίων που θα υπάρξουν για τη μονιμοποίηση της μείωσης στους συγκεκριμένους συντελεστές ΦΠΑ.

Φυσικά, μια παρόμοια κίνηση τελεί υπό την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και των θεσμών, και, σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση του οικονομικού επιτελείου θα βρεθεί ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων με τους επικεφαλής των κλιμακίων. Με το σκεπτικό, ότι βούληση της κυβέρνησης αποτελεί η μείωση της έμμεσης φορολογίας, υπό την προϋπόθεση ότι θα το επιτρέψουν τα δημοσιονομικά περιθώρια.

Η διατήρηση της μείωσης του ΦΠΑ αναμένεται να δώσει ανάσα σε εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις των συγκεκριμένων κλάδων, οι οποίες έχουν πληγεί από την υγειονομική κρίση και θα τις βοηθήσει να επανακάμψουν στην πορεία της επιστροφής προς την κανονικότητα που αποδεικνύεται εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση.

Εάν η πρόταση του οικονομικού επιτελείου εγκριθεί, θα πωλούνται φθηνότερα σε μόνιμη βάση τα εισιτήρια σε κινηματογράφους και θέατρα, ενώ ο μειωμένος ΦΠΑ θα καλύπτει και τα εισιτήρια των δρομολογίων με τρένο, μετρό και τραμ, με αστικά και υπεραστικά λεωφορεία, καθώς και τα αεροπορικά εισιτήρια, τα εισιτήρια επιβατηγών πλοίων, αλλά και τις μεταφορές με συνδυασμό οδικών, εναέριων και θαλάσσιων μέσων.

Παράλληλα, εκτιμάται ότι θα αποτελέσει σημαντικό πλεονέκτημα για τις ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις, καθώς θα μπορέσουν να διεκδικήσουν, με ένα πιο ελκυστικό προϊόν, ένα μεγαλύτερο μερίδιο από την παγκόσμια ταξιδιωτική πίτα. Σημειώνεται ότι στις υπόλοιπες χώρες της Μεσογείου ο ΦΠΑ στον τουρισμό κυμαίνεται μεταξύ 9% και 10%.

Σήμερα, στο κομμάτι του τουρισμού στην Ελλάδα, στη διαμονή με πρωινό η ενιαία τιμή υπάγεται στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ, όπως και στη διαμονή με ημιδιατροφή (πρωινό και γεύμα). Στη διαμονή με πλήρη διατροφή (full board, δηλαδή πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό), το 5% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 24% (ως αντιπαροχή που καταβάλλεται για τη διάθεση ποτών, τα οποία περιέχουν οινόπνευμα σε οποιαδήποτε αναλογία) και το 95% στον μειωμένο συντελεστή. Στο σύστημα all inclusive, το 10% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 24% (ως σύνθετη παροχή υπηρεσιών, η οποία δεν μπορεί να προσδιοριστεί με σαφή τρόπο) και το υπόλοιπο 90% υπάγεται στον ΦΠΑ 13%.

Αν σου άρεσε κάνε