Έρχονται κίνητρα για περισσότερες ηλεκτρονικές συναλλαγές

Έρχονται κίνητρα για περισσότερες ηλεκτρονικές συναλλαγές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 08:17 Δημιουργία 18/06/21, 08:12
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Κίνητρα για την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών θα προωθήσει από τις αρχές του 2022 το οικονομικό επιτελείο.

Αιχμή της στρατηγικής θα είναι να δοθούν κίνητρα για περισσότερες ηλεκτρονικές πληρωμές, με κυριότερο να μετρούν διπλά οι e-αποδείξεις από συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών που θεωρείται ότι ρέπουν προς τη φοροδιαφυγή.

Παράλληλα, εξετάζεται να ισχύσουν στοχευμένες εκπτώσεις από το φορολογητέο εισόδημα, ή να δοθούν μεγαλύτερα χρηματικά έπαθλα για λίγους τυχερούς της φορολοταρίας, τα οποία μπορεί να ανέλθουν ακόμη και στις 100.000 ευρώ.

Το όλο σύστημα θα μπορούσε να μοιάζει με τα προγράμματα «bonus» των τραπεζών. Η εφορία θα έχει εικόνα για τις πληρωμές που έχουν γίνει για αγορά προϊόντων ή παροχή υπηρεσιών από κατηγορίες επαγγελμάτων με υψηλή φοροδιαφυγή, αλλά και ο φορολογούμενος θα έχει όφελος είτε λαμβάνοντας πίσω μετρητά είτε πληρώνοντας λιγότερο φόρο. Ενώ, σύμφωνα με στελέχη του οικονομικού επιτελείου θα «χτίζεται» πιο εύκολα το 30% επί του εισοδήματός τους με ηλεκτρονικές δαπάνες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, για το 2020 καταγράφεται αύξηση στο πλήθος, αλλά μείωση στην αξία των συναλλαγών που πραγματοποιήθηκαν με κάρτες πληρωμών.

Ειδικότερα, ο συνολικός αριθμός συναλλαγών με κάρτες πληρωμών ανήλθε πέρυσι σε 1,15 δισ. ευρώ από 976 εκατ. ευρώ το 2019, παρουσιάζοντας αύξηση 18%. Ωστόσο, η μέση αξία των συναλλαγών μειώθηκε κατά 1%, σε 3.550 ευρώ από 3.592 ευρώ έναν χρόνο πριν.

Οι χρεωστικές κάρτες συνέχισαν να αποτελούν το κύριο υποκατάστατο της χρήσης μετρητών, με ποσοστιαία συμμετοχή 89% στον συνολικό αριθμό των συναλλαγών με όλα τα είδη καρτών πληρωμών. Επίσης, συμμετείχαν κατά 92% στη συνολική αξία των συναλλαγών. Από την πλευρά τους, οι πιστωτικές κάρτες συμμετείχαν κατά 11% στον συνολικό αριθμό των συναλλαγών και κατά 8% στη συνολική αξία.

Αν σου άρεσε κάνε