Έρχεται διπλή παράταση για πάγιες δαπάνες και τιμολόγια

Έρχεται διπλή παράταση για πάγιες δαπάνες και τιμολόγια

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 10:05 Δημιουργία 15/06/21, 08:04
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Σε διπλή παράταση των προθεσμιών, τόσο για τις αιτήσεις ενδιαφέροντος για την επιδότηση των πάγιων δαπανών των επιχειρήσεων όσο και για την υποχρεωτική διαβίβαση των τιμολογίων στο myData της ΑΑΔΕ, αναμένεται να προχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών .

Την Πέμπτη 17 Ιουνίου εκπνέει η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων στο πρόγραμμα επιδότησης των πάγιων δαπανών, αλλά θεωρείται βέβαιο ότι η προθεσμία θα παραταθεί έως τουλάχιστον το τέλος του μήνα. Καθώς, προκειμένου να λάβουν οι επιχειρήσεις την ενίσχυση θα ληφθούν υπόψη τα στοιχεία του εντύπου Ε3, το οποίο και θα πρέπει να έχει οριστικοποιηθεί στο σφιχτό χρονικά πλαίσιο που έχει δοθεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, έως και χθες είχαν υποβληθεί 30.116 έντυπα Ε3, αριθμός που κρίνεται μικρός σε σχέση με τις επιχειρήσεις που επιδιώκουν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα.

Η υποβολή του εντύπου Ε3 είναι απαραίτητη, διότι καταγράφει τις δαπάνες της εταιρείας βάσει των οποίων θα πρέπει να υπολογισθεί στη συνέχεια από το υπουργείο Οικονομικών πώς θα κατανεμηθεί η επιχορήγηση. Μετά την υποβολή του Ε3 ακολουθεί η αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, ενώ μετά και την επεξεργασία των στοιχείων θα υπάρξει νέο οριστικό αίτημα χορήγησης. Με αποτέλεσμα, να είναι πολλοί εκείνοι που θα υποβάλουν αίτηση χωρίς να γνωρίζουν εάν θα υπαχθούν στην επιχορήγηση, καθώς τα κριτήρια επιλεξιμότητας θα καθοριστούν με απόφαση που θα εκδοθεί μετά την παρέλευση της προθεσμίας υποβολής των αιτημάτων. Και ενδέχεται τελικά να τεθούν εκτός προγράμματος, παρόλο που μπορεί να έχουν πληγεί οικονομικά.

Η ενίσχυση θα γίνει μέσω πιστωτικού που μπορεί να χρησιμοποιηθεί έως την 31η Δεκεμβρίου εφέτος για αποπληρωμή τρεχουσών φορολογικών οφειλών έτους 2021 που καθίστανται πληρωτέες από την 1η Ιουλίου έως την 31η Δεκεμβρίου 2021, ή και τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών του τρέχοντος έτους που καθίστανται πληρωτέες επίσης από την 1η Ιουλίου 2021 έως την 31η Δεκεμβρίου 2021.

Την ίδια ώρα, έντονη πίεση ασκείται από λογιστές και ενδιαφερόμενους φορείς, λόγω του μεγάλου φόρτου εργασίας και εν μέσω της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, προκειμένου να μετατεθεί η έναρξη της υποχρεωτικής ψηφιακής διαβίβασης στην πλατφόρμα των Ηλεκτρονικών Βιβλίων- myDATA για όλες τις επιχειρήσεις και για παραστατικά που θα εκδίδουν από την 1η Ιουλίου και μετά. Ενώ, τα παραστατικά που θα έχουν εκδοθεί κατά το α’ εξάμηνο εφέτος θα πρέπει να διαβιβαστούν στην πλατφόρμα myDATA έως την 31η Οκτωβρίου.

Στα Ηλεκτρονικά Βιβλία της ΑΑΔΕ θα διαβιβάζεται και θα καταχωρείται η Σύνοψη των Παραστατικών εσόδων/εξόδων των επιχειρήσεων, θα γίνεται χαρακτηρισμός των καταχωρημένων συναλλαγών, ενώ θα καταχωρούνται οι Λογιστικές Εγγραφές Τακτοποίησης για τον προσδιορισμό του λογιστικού και του φορολογικού αποτελέσματος κάθε έτους. Τα παραπάνω έχουν τυποποιηθεί (Τυποποιήσεις Δεδομένων Παραστατικών), ώστε να μπορούν να διαβιβάζονται ηλεκτρονικά από τις οντότητες και να καταχωρούνται ομοιόμορφα στην ΑΑΔΕ. Ώστε, η Φορολογική Διοίκηση να έχει καλύτερη εικόνα των συναλλαγών που πραγματοποιούνται καθημερινά στην αγορά, προκειμένου να ανταποκρίνεται αμεσότερα στα αιτήματα κάθε επιχείρησης, αλλά και να αναπτύσσει καλύτερα και πιο αποτελεσματικά τα intelligence εργαλεία της για risk analysis.

Αν σου άρεσε κάνε