Από το 2022 η προοδευτική αύξηση του ακατάσχετου λογαριασμού

Από το 2022 η προοδευτική αύξηση του ακατάσχετου λογαριασμού

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 10:38 Δημιουργία 12/06/21, 09:00
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ
Από τις αρχές του 2022 και σε συνδυασμό με την εφαρμογή της νέας ρύθμισης των οφειλών της πανδημίας, αναμένεται να «ξεπαγώσει» από το υπουργείο Οικονομικών η δυνατότητα για την προοδευτική αύξηση του ακατάσχετου λογαριασμού.
Θα αφορά σε οφειλέτες με ληξιπρόθεσμα χρέη, οι οποίοι όμως θα τα έχουν ρυθμίσει και θα είναι συνεπείς στην εξυπηρέτησή τους.
Η σχετική ρύθμιση έχει ψηφισθεί από τον Μάιο 2019 και επρόκειτο να ενεργοποιηθεί στις αρχές του 2020, αλλά, λόγω της κρίσης της πανδημίας, “πάγωσε” έως σήμερα. Όπως προβλέπεται, εφόσον ένας οφειλέτης ενταχθεί στην πάγια ρύθμιση οφειλών και εξυπηρετεί τις υποχρεώσεις του, τότε θα αποδεσμεύεται κάθε μήνα σημαντικό τμήμα από τον λογαριασμό του. Το σημερινό όριο των 1.250 ευρώ θα προσαυξάνεται κατά το άθροισμα των ποσών των δύο τελευταίων μηνιαίων δόσεων που εξοφλήθηκαν, αφού πολλαπλασιαστεί με συγκεκριμένους συντελεστές από 3 έως και 4,5.
Για παράδειγμα, φορολογούμενος- φυσικό πρόσωπο που έχει εντάξει τη ληξιπρόθεσμη οφειλή του προς το Δημόσιο στην πάγια ρύθμιση των 12 μηνιαίων δόσεων και πληρώνει μηνιαία δόση 600 ευρώ, από τον πρώτο μήνα θα δει το ακατάσχετο όριο του λογαριασμού του να αυξάνεται σε 1.800 ευρώ (600 ευρώ Χ 3 = 1.800 ευρώ).
Όσο μικρότερος είναι ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων που επιλέγονται για τη ρύθμιση της οφειλής, τόσο μεγαλύτερο θα είναι το ύψος κάθε μηνιαίας δόσης και κατ’ επέκταση το όφελος που θα έχει ο συνεπής οφειλέτης, μέσω της αύξησης του ακατάσχετου ορίου του τραπεζικού λογαριασμού του.
Σύμφωνα επίσης με τη διάταξη, προκειμένου να «χτιστεί» αυτός ο ακατάσχετος λογαριασμός θα πρέπει να έχει προηγηθεί η πληρωμή δύο δόσεων της πάγιας ρύθμισης και να υποβληθεί ηλεκτρονική αίτηση, στην οποία θα αναγράφεται ο αριθμός λογαριασμού για τον οποίο ζητείται περιορισμός της κατάσχεσης, ενώ ειδικά για τα φυσικά πρόσωπα ο περιορισμός της κατάσχεσης χορηγείται αποκλειστικά στον δηλωθέντα μοναδικό ακατάσχετο λογαριασμό.
Στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι με την ενεργοποίηση αυτού του μέτρου θα δοθεί ένα μπόνους στους συνεπείς οφειλέτες, ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις γενικότερες υποχρεώσεις τους, ενώ ταυτόχρονα θα έχουν ένα επιπλέον κίνητρο να συνεχίσουν να πληρώνουν κανονικά τις δόσεις τους προς την εφορία. Έτσι, οι οφειλέτες του Δημοσίου θα μπορέσουν σταδιακά να ανακτήσουν τον έλεγχο των λογαριασμών τους, οι οποίοι λόγω των χρεών τους είναι δεσμευμένοι ακόμα και για μελλοντικά υπόλοιπα.
Αν σου άρεσε κάνε