BBC: Ανησυχία για τη «διάσωση» του φετινού ελληνικού καλοκαιριού

BBC: Ανησυχία για τη «διάσωση» του φετινού ελληνικού καλοκαιριού

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 13:27 Δημιουργία 07/06/21, 12:58
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Οδοιπορικό - αφιέρωμα στη Μήλο -και στα ελληνικά νησιά, έκανε το BBC, κάνοντας λόγο για «φιλόδοξο» σχέδιο της Ελλάδας να καταστήσει τα νησιά της covid-free, για την ασφαλή υποδοχή τουριστών, το φετινό καλοκαίρι.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το βρετανικό Μέσο, η επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία» βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, με στόχο τον ολικό εμβολιασμό του νησιού, προκειμένου να θωρακιστεί ο πληθυσμός -γεγονός που θα αποτελέσει το μοναδικό δρόμο για τη λειτουργία της τοπικής οικονομίας των νησιών η οποία εξαρτάται σχεδόν στο σύνολό της από την τουριστική κίνηση όσο και ολόκληρης της χώρας.

Το BBC ταξίδεψε στην Μήλο και συζήτησε με ντόπιους οι οποίοι απασχολούνται σε εργασίες οι οποίες έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με τον τουρισμό.

Όπως επισημαίνει, ο καθηγητής καταδύσεων Γιάννης Χαβάκης, «δεν φοβόμαστε, γιατί είμαστε εμβολιασμένοι εμείς και οι πελάτες μας. Έχουμε και τα self test και προχωράμε».

Ο Θοδωρής Βαμβακάρης από την πλευρά του, ιδιοκτήτης ξενοδοχείου στην Μήλο, σημειώνει πως βρίσκεται στο νησί επί 1,5 χρόνο χωρίς επισκέπτες, χωρίς τουρίστες.

«Για έναν άνθρωπο της ηλικίας μου είναι δύσκολο να μην βλέπεις ανθρώπους, να μην αισθάνεσαι την ενέργεια γύρω σου», λέει.

Παρόλα αυτά, όπως υπογραμμίζεται στο βίντεο, δεν είναι όλοι ιδιαίτερα αισιόδοξοι για το αποτέλεσμα και τη διάσωση, τελικά, της φετινής τουριστικής σεζόν.


Δείτε το βίντεο:

Η Μόρφω Βάλλα, επικεφαλής του Κέντρου Υγείας της Μήλου από την πλευρά της πάντως εμφανίζευται ανήσυχη.

«Πάντα ανησυχώ λέει» και συμπληρώνει λέγοντας πως «είναι διαφορετικό να ζεις ανάμεσα σε 5.000 ανθρώπους και άλλο να ζεις ανάμεσα σε 25.000».

Σύμφωνα με το βρετανικό Μέσο, η χώρα μας πέρσι, την πρώτη χρονιά της πανδημίας υποδέχθηκε το 25% του συνόλου των τουριστών που δεχόταν τις προηγούμενες χρονιές, ενώ σημειώνει πως από τον τουρισμό δεν εξαρτώνται μόνο τα εστιατόρια ή τα μπαρ αλλά πολλές δουλειές στο νησί οι οποίες δεν έχουν προφανή σύνδεση με την τουριστική κίνηση.

Το ίδιο ισχυρίζεται και ο Αυγουστής Γαλανός, τυροπαραγωγός ο οποίος λέει πως όλα τα καταστήματα εστίασης στο νησί δουλεύουν με τοπικά προϊόντα. Αυτό στην ουσία σημαίνει πως εάν δεν ανοίξουν αυτά και δεν υπάρχουν πελάτες να τα καταναλώσουν, όπως λέει «τι θα κάνω εγώ;».

Κλείνοντας, το βίντεο αναφέρει πως οι κάτοικοι της Μήλου αναμένουν πλέον, όσο έχει προχωρήσει και ο εμβολιασμός, να δουν εάν και κατά πόσο οι τουρίστες θα επισκεφτούν το νησί τους.

Παράλληλα, τους μήνες Ιούνιο - Ιούλιο, περιορισμένη θα είναι και η έλευση των Βρετανών λόγω της κυβερνητικής απόφασης του Λονδίνου, να μην εντάξει την Ελλάδα στην «πράσινη» λίστα.

Αν σου άρεσε κάνε