Νέες αντικειμενικές: Αύξηση 19,5% για μία στις δύο ζώνες

Νέες αντικειμενικές: Αύξηση 19,5% για μία στις δύο ζώνες

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 10:34 Δημιουργία 07/06/21, 09:51
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Που θα υπάρξουν αυξήσεις τιμών - Τι προβλέπεται για τον νέο ΕΝΦΙΑ - Οι ανακοινώσεις Σταϊκούρα

Το 98% των περιοχών της χώρας θα καλύπτεται πλέον από το σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων, από 85% πριν.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, σε δηλώσεις του για το νέο σύστημα και τον ΕΝΦΙΑ, θα υπάρχουν πλέον 13.808 ζώνες συνολικά, καθώς θα προστεθούν 3.478 νέες ζώνες και 165 επεκτάσεις υφιστάμενων ζωνών.

Σύμφωνα με τον υπουργό, θα υπάρξουν αυξήσεις τιμών σε τουριστικές περιοχές και άλλες με μεγάλο οικιστικό ενδιαφέρον, φέροντας ως παράδειγμα τη Μύκονο, όπου καταγράφεται αύξηση της τάξης του 200%. Στην Αττική, θα σημειωθούν μεγάλες αυξήσεις σε περιοχές με έντονη ανάπτυξη και αυξημένο οικιστικό ενδιαφέρον, όπως τα νότια προάστια.

Ενδεικτικά, όπως συμπλήρωσε ο γενικός γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών Χρήστος Τριαντόπουλος, κατά μέσο όρο θα υπάρξουν αυξήσεις 8% συνολικά. Στο 55% των ζωνών θα καταγραφούν αυξήσεις τιμών 19,5% κατά μέσο όρο και στο περίπου 21% των ζωνών θα υπάρξουν μειώσεις 14,7% κατά μέσο όρο, ενώ στο 24% των ζωνών οι τιμές είναι αμετάβλητες. Παράλληλα, στις 133 ζώνες που επεκτείνονται, υπάρχει αύξηση τιμών 41% κατά μέσο όρο, ενώ στο 40% των νέων εντάξεων καταγράφονται αυξήσεις 26% κατά μέσο όρο.

Η ΑΑΔΕ θα «τρέξει» τώρα το πρόγραμμα για τον νέο ΕΝΦΙΑ, ο οποίος, σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, θα εφαρμοστεί από τις αρχές του 2022 και θα πληρωθεί σε περισσότερες από 6 δόσεις. Η προσαρμογή του αντικειμενικού συστήματος, είπε ο υπουργός, δεν θα φέρει κατ’ ανάγκη αυξήσεις του ΕΝΦΙΑ, με το συνολικό ποσό που βεβαιώνεται από το υπουργείο να μένει στα ίδια επίπεδα, καθώς θα υπάρξουν αλλαγές στους συντελεστές. Αυτοί που θα επιβαρυνθούν είναι οι έχοντες κατοικίες σε περιοχές της χώρας που υποφορολογούνταν, ενώ ο κ. Σταϊκούρας έκανε λόγο για πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο που θα αξιοποιηθεί για να ελαφρυνθούν τα βάρη σε άλλες κατοικίες. Παράλληλα, θα εξεταστεί το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης της φορολόγησης της ακίνητης παρουσίας (π.χ. νέα μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8%), που θα εξαρτηθεί με βάση τον δημοσιονομικό χώρο.

Tέλος, ο υπουργός προανήγγειλε για το αμέσως προσεχές διάστημα μια νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα με ψηφιακό χάρτη, όπου ο πολίτης θα έχει τη δυνατότητα να βρίσκει τη ζώνη του ακινήτου του και να προσδιορίζει την αντικειμενική αξία.

Αν σου άρεσε κάνε