«Πράσινη λίστα»: Χωρίς βρετανούς τουρίστες τον Ιούνιο η Ελλάδα

«Πράσινη λίστα»: Χωρίς βρετανούς τουρίστες τον Ιούνιο η Ελλάδα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 09:30 Δημιουργία 04/06/21, 08:08
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Δεν κατάφερε να «περάσει» στην «πράσινη λίστα» της Βρετανίας η Ελλάδα, με επτά μάλιστα χώρες, να πέφτουν στα ...κόκκινα.

Στην επικαιροποίηση της λίστας χθες, Πέμπτη, δεν προστέθηκε καμία χώρα, ενώ καταρρίφθηκαν και οι τελευταίες ελπίδες που ήθελαν έναν μικρό αριθμό επιλεγμένων ελληνικών νησιών -μαζί με τις Κανάριες Νήσους και τη Μάλτα, να παίρνουν το «πράσινο φως» από τη Βρετανία. Έτσι, η Ελλάδα παραμένει μέχρι νεωτέρας στην «πορτοκαλί λίστα», που σημαίνει ότι όσοι επιστρέφουν από τη χώρα μας στη Μ. Βρετανία, θα πρέπει να μπαίνουν σε καραντίνα 10 ημερών και να υποβληθούν δύο φορές σε διαγνωστικό τεστ για τον Covid-19.

Υπενθυμίζεται πως με βάση το βρετανικό σύστημα, τα ταξίδια στις χώρες που χαρακτηρίζονται «κόκκινες» ή «πορτοκαλί» δεν απαγορεύονται, ωστόσο αποθαρρύνονται.

Παράλληλα, το Αφγανιστάν, το Μπαχρέιν, την Κόστα Ρίκα, την Αίγυπτο, τη Σρι Λάνκα, το Σουδάν και το Τρινιντάντ Τομπάγκο, υποβάθμισε στην «κόκκινη λίστα ο Μπόρις Τζόνσον, ενώ ανακοινώθηκε και η υποβάθμιση της Πορτογαλίας στο «πορτοκαλί», όπως είχε προαναγγείλει ο υπουργός Μεταφορών Γκράντ Σαπς, δηλώνοντας στο Reuters ότι «το ποσοστό θετικότητας έχει σχεδόν διπλασιαστεί από την τελευταία επισκόπηση στην Πορτογαλία».

«Χρειάζεται λίγη υπομονή», σημείωσε ο υπουργός, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν θέλει να ρισκάρει την επόμενη φάση χαλάρωσης των μέτρων, που προβλέπεται να γίνει στις 21 Ιουνίου.

Οι αλλαγές στις βρετανικές λίστες θα τεθούν σε εφαρμογή από τις 8 Ιουνίου.

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είχε προειδοποιήσει την ταξιδιωτική βιομηχανία ότι προτεραιότητά του είναι να προστατεύσει το πρόγραμμα ανοσοποίησης του πληθυσμού.

«Θέλω να ξέρετε ότι δεν θα διστάσουμε να μεταφέρουμε χώρες από την πράσινη στην πορτοκαλί ή την κόκκινη λίστα αν χρειαστεί. Η προτεραιότητα είναι να συνεχίσουμε τους εμβολιασμούς, να προστατεύσουμε τους ανθρώπους αυτής της χώρας», τόνισε.

Ωστόσο, στην το ΥΠΕΞ της Πορτογαλίας δήλωσε σχετικά:

«Σημειώσαμε την απόφαση της Βρετανίας να αφαιρέσει την Πορτογαλία από την πράσινη λίστα» προσθέτοντας πως η Λισαβόνα θα συνεχίσει να χαλαρώνει «σταδιακά» τα μέτρα καραντίνας και αντιθέτως θα εφαρμόσει μέτρα που θα εγγυώνται την ασφάλεια όσων κατοικούν ή επισκέπτονται τη χώρα.

Σημειώνεται πως η βρετανική κυβέρνηση βασίζει την απόφασή της ως προς το σε ποια κατηγορία (πράσινο, πορτοκαλί ή κόκκινο) θα τοποθετήσει κάθε χώρα κατόπιν συμβουλών από το Κοινό Κέντρο Βιοασφάλειας (JBC). Ο οργανισμός παράγει μια εκτίμηση κινδύνου βάσει παραγόντων συμπεριλαμβανομένου του κινδύνου μετάδοσης παραλλαγών της Covid, των ποσοστών δοκιμών και των αναλογιών θετικών περιπτώσεων και της δυνατότητας γονιδιωματικής αλληλούχησης.

Στη συνέχεια, οι υπουργοί λαμβάνουν μια απόφαση βάσει αυτής της εκτίμησης κινδύνου μαζί με άλλα ζητήματα Δημόσιας Υγείας.

Οι λίστες θα ενημερώνονται κάθε τρεις εβδομάδες με βάση τη συνεχή παρακολούθηση των δεδομένων. Σήμερα είναι η πρώτη ενημέρωση από την πρώτη ανακοίνωση των λιστών.

Αν σου άρεσε κάνε