«Πράσινο φως» της Κομισιόν για εκταμίευση 784 εκατ. στην Ελλάδα

«Πράσινο φως» της Κομισιόν για εκταμίευση 784 εκατ. στην Ελλάδα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 14:11 Δημιουργία 02/06/21, 13:58
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Το δρόμο για την εκταμίευση δόσης ύψους 748 εκατ. άνοιξε η δέκατη έκθεση αξιολόγησης της Ελλάδος, καθώς επισημαίνει ότι η χώρα έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να επιτύχει τις δεσμεύσεις της, παρά τις δύσκολες συνθήκες που προκαλούνται από την πανδημία.

Σύμφωνα με την έκθεση, διαπιστώνεται καλή πρόοδος στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, ενώ προβλέπεται ότι, μέσω των μεταρρυθμίσεων αυτών, καθώς και των επενδύσεων του Σχεδίου Ανάκαμψης, θα δοθεί πρόσθετη ώθηση στην ανάπτυξη και στις προσπάθειες εκσυγχρονισμού της οικονομίας, με μείωση της ανεργίας.

Στην έκθεση δίνεται έμφαση στον πτωχευτικό κώδικα, ο οποίος χαρακτηρίζεται σημαντική μεταρρύθμιση. Αναφορά γίνεται επίσης στην επέκταση του προγράμματος Ηρακλής για τις τράπεζες, με την Κομισιόν να τονίζει ότι η πρώτη φάση του βοήθησε στη μείωση των κόκκινων δανείων στο 30,2%.

Η Κομισιόν ζητεί από την Αθήνα, μεταξύ άλλων, να χρησιμοποιήσει μέσα στο 2022 τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης για τη χρηματοδότηση πρόσθετων επενδύσεων που θα στηρίξουν την ανάκαμψη, ακολουθώντας παράλληλα συνετή δημοσιονομική πολιτική, να επιδιώξει συνετή δημοσιονομική πολιτική μόλις το επιτρέψουν οι οικονομικές συνθήκες, βελτιώνοντας ταυτόχρονα τις επενδύσεις, αλλά και να δώσει ιδιαίτερη προσοχή στα έσοδα και τις δαπάνες του προϋπολογισμού.

Ως προς τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους -κατόπιν της δημοσιοποίησης των εαρινών προβλέψεων της Κομισιόν, οι οποίες κάνουν λόγο για ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας κατά 4,1% φέτος και 6% το 2022- η αναθεωρημένη έκθεση δείχνει ότι η πανδημία ενίσχυσε τους κινδύνους για τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών, όμως αυτοί αντισταθμίζονται εν μέρει από την αναμενόμενη οικονομική ανάκαμψη.

Στο κεντρικό σενάριο, το χρέος παραμένει σε πτωτική τροχιά από το 2021 και μετά και συγκεκριμένα αναμένεται να φτάσει στο 169% του ΑΕΠ έως τα τέλη της δεκαετίας και να πέσει κάτω από το 100% έως το 2047.

Αν σου άρεσε κάνε