Πιστωτικό για το 35% των τριών κύκλων της Επιστρεπτέας

Πιστωτικό για το 35% των τριών κύκλων της Επιστρεπτέας

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 08:17 Δημιουργία 02/06/21, 08:00
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Ποιες επιχειρήσεις αφορά - Θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί έως τα τέλη του 2021 για πληρωμή μελλοντικών φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών

Προς ενεργοποίηση βαίνει από το υπουργείο Οικονομικών το πρόγραμμα, το οποίο, με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις, θα καλύψει περίπου 25.000 επιχειρήσεις με μεγάλες απώλειες τζίρου και που είχαν ενταχθεί στους τρεις πρώτους κύκλους της «επιστρεπτέας προκαταβολής».

Με βάση το ειδικό αυτό πρόγραμμα, θα δοθεί η δυνατότητα σε επιχειρήσεις με εργαζόμενους που είχαν πέρυσι μείωση τζίρου τουλάχιστον 30% και δικαιούνται έκπτωση 50% στις «επιστρεπτέες 1 έως 3», να λάβουν ένα πιστωτικό για το 35% του συνολικού ποσού αυτών των «επιστρεπτέων προκαταβολών». Το συγκεκριμένο πιστωτικό θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί έως τα τέλη του 2021 για πληρωμή μελλοντικών φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών. Στη συνέχεια, θα πρέπει να αποπληρωθεί το 100% της «επιστρεπτέας προκαταβολής» σε 60 δόσεις, αρχής γενομένης από τις 31 Ιανουαρίου 2022.

Όπως δηλώνουν στελέχη του υπουργείου, το μέτρο αυτό δίνει άμεσα πρόσθετη ρευστότητα στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις με εργαζομένους, που είναι σε δυσκολία και δεν έχουν πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό. Άλλωστε, οι ίδιοι παράγοντες επισημαίνουν ότι το 60% των ποσών από τους επτά κύκλους της «επιστρεπτέας προκαταβολής» διατέθηκαν σε επιχειρήσεις που απασχολούν έως 5 άτομα, το 75% σε επιχειρήσεις με έως 10 άτομα και το 85% σε επιχειρήσεις που απασχολούν το πολύ 20 εργαζόμενους.

Ειδικά από την «επιστρεπτέα προκαταβολή 7», διατέθηκαν: στο λιανεμπόριο 140 εκατ. ευρώ, στο χονδρεμπόριο 105 εκατ. ευρώ, στη μεταποίηση και τις κατασκευές 135 εκατ. ευρώ, στην εστίαση 160 εκατ. ευρώ, στις μεταφορές 55 εκατ. ευρώ, στα ξενοδοχεία για τη χειμερινή περίοδο 66 εκατ. ευρώ και στην πρωτογενή παραγωγή 35 εκατ. ευρώ.

Το προαναφερθέν πρόγραμμα αναμένεται να είναι το τελευταίο (όπως και το μέτρο για το «κούρεμα» των ενοικίων τον Ιούνιο), καθώς ένα προς ένα αποσύρονται τα μέτρα στήριξης. Στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν ότι, έστω και σταδιακά, η αγορά επανέρχεται σε ομαλούς ρυθμούς, βασιζόμενοι και στα στοιχεία για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές του Απριλίου, αλλά και για τις χρηματικές ροές το 20ήμερο του Μαΐου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου για τον Απρίλιο, στα σούπερ μάρκετ οι ηλεκτρονικές αγορές ήταν αυξημένες κατά 52% σε σχέση με τον Απρίλιο 2020, στα κρεοπωλεία- κυρίως λόγω Πάσχα- κατά 80%, στα φαρμακεία ο ηλεκτρονικός τζίρος αυξήθηκε 76%, στα ζαχαροπλαστεία κατά 45%, στα καταστήματα οικιακών συσκευών οι ηλεκτρονικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 54%, στα καταστήματα παιδικών ρούχων κατά 20% και στα καταστήματα με οπτικά είδη καταγράφηκε αύξηση 20%.

Ωστόσο, υπάρχει και ο αντίλογος ότι η εικόνα δεν ήταν παντού η ίδια. Και οι επαγγελματίες της αγοράς φέρνουν ως παράδειγμα τα εστιατόρια, στα οποία- παρά το delivery και το take away- η πτώση του ηλεκτρονικού τζίρου ήταν της τάξης του 50%, τα καταλύματα όπου άγγιξε το 100%, τις μεταφορές όπου ανήλθε σε 45%, τα εμπορικά κέντρα με πτώση ηλεκτρονικού τζίρου 63% και τα είδη ένδυσης ενηλίκων με μείωση 20%. Με το υπουργείου να «απαντά» πως κάθε επόμενος μήνας θα είναι καλύτερος από τον προηγούμενο για όλο και περισσότερους κλάδους.

Αν σου άρεσε κάνε