«Παγώνουν» για 60 ημέρες οι επιταγές Μαϊου

«Παγώνουν» για 60 ημέρες οι επιταγές Μαϊου

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 09:26 Δημιουργία 27/05/21, 09:23
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Ποιες επιχειρήσεις αφορά το «πάγωμα» σύμφωνα με απόφαση του ΥΠΟΙΚ

«Παγώνουν» για 60 ημέρες οι επιταγές του Μαΐου, ενώ παρατείνονται παράλληλα τα ευεργετήματα προς τους προμηθευτές- λήπτες των επιταγών.

Σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, το «πάγωμα» των επιταγών αφορά σε επιχειρήσεις οι οποίες:

-είτε έχουν αναστείλει τη δραστηριότητά τους με κυβερνητική εντολή

-είτε έχουν πληγεί δραστικά από την πανδημία και εμφανίζουν μειωμένο κύκλο εργασιών μεγαλύτερο του 40% για την περίοδο από Οκτώβριο έως Δεκέμβριο 2020, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο έτους 2019.

-είτε ιδρύθηκαν μετά την 1η Ιανουαρίου 2020, με δραστηριότητα που εμπίπτει στους πληττόμενους ΚΑΔ, χωρίς να ισχύει το κριτήριο της πτώσης τζίρου

Η μείωση του τζίρου κατά τουλάχιστον 40% υπολογίζεται ως εξής:

-Για τις επιχειρήσεις που είναι υποκείμενες σε ΦΠΑ, είτε αυτές τηρούν απλογραφικά είτε τηρούν διπλογραφικά βιβλία, λαμβάνεται υπόψη το άθροισμα του κύκλου εργασιών μηνών Οκτωβρίου έως και Δεκεμβρίου 2019 και συγκρίνεται με το αντίστοιχο του 2020, εάν παρουσιάζει μείωση κατά ποσοστό μεγαλύτερο από 40%.

-Για τις επιχειρήσεις που δεν είναι υποκείμενες σε ΦΠΑ ή είναι υποκείμενες και απαλλασσόμενες, λαμβάνεται υπόψη το άθροισμα των ακαθαρίστων εσόδων μηνών Οκτωβρίου έως και Δεκεμβρίου 2020, όπως αυτά έχουν διακριτά δηλωθεί ή θα δηλωθούν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα «myBusinessSupport» της ΑΑΔΕ. Για τη σύγκριση με το 2019, λαμβάνεται υπόψη το 25% των ακαθαρίστων εσόδων της δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος (ΦΕ) φορολογικού έτους 2019. Σε περίπτωση μη υποβολής δήλωσης ΦΕ, λόγω μη παρέλευσης της υποχρέωσης, η πληροφορία των ακαθαρίστων εσόδων αντλείται από το 25% του δηλούμενου ποσού εσόδων στην πλατφόρμα «myBusinessSupport» για το 2019. Σε περίπτωση μη υποβολής δήλωσης ΦΕ, αν και έχει παρέλθει η ημερομηνία της σχετικής υποχρέωσης, η δήλωση των ακαθαρίστων εσόδων στην πλατφόρμα, δύναται να πραγματοποιηθεί από τις 25 Μαΐου 2021 έως τις 31 Μαΐου 2021.

Αν σου άρεσε κάνε