Για ποιες επιχειρήσεις ισχύουν μηδενικά ενοίκια τον Μάιο - Αναλυτικά οι ΚΑΔ

Για ποιες επιχειρήσεις ισχύουν μηδενικά ενοίκια τον Μάιο - Αναλυτικά οι ΚΑΔ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 07:39 Δημιουργία 26/05/21, 07:30
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Το μέτρο δεν εφαρμόζεται για τις πληττόμενες επιχειρήσεις, οι οποίες τους τελευταίους μήνες πλήρωναν «κουρεμένο» ενοίκιο κατά 40%

Τις επιχειρήσεις που δικαιούνται πλήρη απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής του ενοικίου για τον Μάιο προσδιορίζει η υπουργική απόφαση, η οποία αναφέρεται αναλυτικά στους ΚΑΔ που εντάσσονται στο μέτρο.

Γενικά, τα μηδενικά ενοίκια διατηρούνται για 5ο συνεχόμενο μήνα μόνο για τις επιχειρήσεις που παραμένουν με κατεβασμένα ρολά, αλλά και για το λιανεμπόριο που άνοιξε εντός του Απριλίου. Αντίθετα, το μέτρο δεν εφαρμόζεται για τις πληττόμενες επιχειρήσεις, οι οποίες τους τελευταίους μήνες πλήρωναν «κουρεμένο» ενοίκιο κατά 40%.

Ειδικά για επιχειρήσεις που δεν ήταν ενεργές στις 4 Ιανουαρίου εφέτος, λαμβάνεται υπόψη ο κύριος ΚΑΔ κατά την ημερομηνία έναρξης από τη συγκεκριμένη ημερομηνία και έως και τη δημοσίευση της υπουργικής απόφασης. Σε περίπτωση που η επιχείρηση δήλωσε ημερομηνία έναρξης υποκαταστήματος μετά την 4η Ιανουαρίου, λαμβάνεται υπόψη ο ενεργός κύριος ΚΑΔ υποκαταστήματος κατά την έναρξη του υποκαταστήματος από ημερομηνία αυτή και έως και τη δημοσίευση της υπουργικής απόφασης.

Ενδεικτικά, μεταξύ των επιχειρήσεων που δεν θα καταβάλουν ενοίκιο, είναι: το λιανικό εμπόριο και μέρος του χονδρικού εμπορίου, οι αστικές και προαστιακές χερσαίες μεταφορές επιβατών, οι θαλάσσιες και ακτοπλοϊκές μεταφορές επιβατών, οι αεροπορικές μεταφορές επιβατών και εμπορευμάτων, οι υπηρεσίες οδηγού λεωφορείου (μη εκμεταλλευτή), οι υπηρεσίες πώλησης εισιτηρίων αστικών χερσαίων συγκοινωνιακών μέσων από τρίτους (λιανικά και χονδρικά), οι συναφείς δραστηριότητες συναφείς με τις πλωτές και αεροπορικές μεταφορές, τα ξενοδοχεία και παρόμοια καταλύματα, τα καταλύματα διακοπών και άλλα καταλύματα σύντομης διαμονής, οι χώροι κατασκήνωσης, οι δραστηριότητες υπηρεσιών εστιατορίων και κινητών μονάδων εστίασης και υπηρεσιών τροφοδοσίας για εκδηλώσεις, οι δραστηριότητες παροχής ποτών, οι υπηρεσίες εκμετάλλευσης και προβολής κινηματογραφικών ταινιών, οι φωτογραφικές δραστηριότητες, οι δραστηριότητες μετάφρασης και διερμηνείας, η ενοικίαση και εκμίσθωση αυτοκινήτων, η ενοικίαση βιντεοκασετών και δίσκων, οι δραστηριότητες ταξιδιωτικών πρακτορείων και γραφείων οργανωμένων ταξιδιών, η οργάνωση συνεδρίων και εμπορικών εκθέσεων, η προσχολική, αθλητική, ψυχαγωγική και πολιτιστική εκπαίδευση, οι δραστηριότητες σχολών ερασιτεχνών οδηγών, οι υπηρεσίες κέντρων ημερήσιας φροντίδας ηλικιωμένων, οι δραστηριότητες βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών, οι τέχνες του θεάματος, η εκμετάλλευση αιθουσών θεαμάτων και συναφείς δραστηριότητες, τα τυχερά παιχνίδια και στοιχήματα, η εκμετάλλευση αθλητικών εγκαταστάσεων, οι δραστηριότητες αθλητικών ομίλων, οι εγκαταστάσεις γυμναστικής, οι δραστηριότητες πάρκων αναψυχής και άλλων θεματικών πάρκων και οι υπηρεσίες μακιγιέρ- αισθητικού.

Για τον Ιούνιο είναι πιθανόν να μην καταβάλουν ενοίκιο τα γυμναστήρια, οι παιδότοποι και η εστίαση, ενώ δεν αποκλείεται να επανέλθει το μέτρο της προαιρετικής μείωσης ενοικίων κατά τουλάχιστον 30%. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι αποφάσεις θα ληφθούν μεταξύ ιδιοκτητών και ενοικιαστών και το μέτρο προβλέπει την αποζημίωση των ιδιοκτητών από το κράτος σε ποσοστό 12% επί του αρχικού μισθώματος. Ωστόσο, η συμφωνία τίθεται σε ισχύ με την υποχρέωση των ενοικιαστών να καταβάλουν εντός των προθεσμιών το μηνιαίο μίσθωμα, ειδάλλως ακυρώνεται.

Σημειώνεται ότι αύριο, εκτός απροόπτου, οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα δουν στον τραπεζικό λογαριασμό τους τις αποζημιώσεις για τα ενοίκια του Απριλίου που ανέρχονται έως το 80% των μισθωμάτων που δεν έχουν εισπραχθεί. Η καταβολή αυτών των αποζημιώσεων θα γίνει προκαταβολικά με βάση τις «Δηλώσεις Covid» του Μαρτίου, οι οποίες έπρεπε να υποβληθούν έως τις 14 Μαΐου.

Στις αρχές Ιουνίου και αφού θα έχουν αποζημιωθεί, οι ιδιοκτήτες θα κληθούν να υποβάλουν στην ΑΑΔΕ τις δηλώσεις για τα μειωμένα ενοίκια του Απριλίου. Η Ανεξάρτητη Αρχή έχει διευκρινίσει ότι όσοι υποβάλλουν ψευδείς δηλώσεις, όχι μόνον δεν θα λάβουν αποζημιώσεις, αλλά θα τους επιβληθούν και τα πρόστιμα που προβλέπει η νομοθεσία.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν έχουν εισπράξει καθόλου ενοίκια για τον Απρίλιο αποζημιώνονται για το 80% του αρχικού ενοικίου και οι επιχειρήσεις στο 60% του ενοικίου που έχουν χάσει. Στην περίπτωση που το ενοίκιο έχει υποχρεωτικά «κουρευτεί» κατά 40%, οι ιδιοκτήτες των ακινήτων θα αποζημιωθούν για το 50% της ζημίας που έχουν υποστεί.

Αν σου άρεσε κάνε