Αφορολόγητο και για τους δύο χωρισμένους γονείς

Αφορολόγητο και για τους δύο χωρισμένους γονείς

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 09:41 Δημιουργία 25/05/21, 08:30
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ
Όλα όσα ορίζει σχετική εγκύκλιος της ΑΑΔΕ
Και στους δύο χωρισμένους γονείς επεκτείνεται το αφορολόγητο λόγω παιδιών.
Αυτό ορίζει εγκύκλιος της ΑΑΔΕ, σύμφωνα με την οποία, δεδομένου ότι στην ανατροφή των τέκνων συμμετέχουν από κοινού και οι δύο γονείς, ανεξάρτητα εάν διαμένουν κάτω από την ίδια στέγη ή έχει διακοπεί η έγγαμη συμβίωση ή έχει λυθεί ο γάμος / το σύμφωνο συμβίωσης, οι διατάξεις για τη μείωση του φόρου ανάλογα με τον αριθμό των εξαρτώμενων τέκνων εφαρμόζονται και για τους δύο γονείς με εισόδημα από μισθωτή εργασία, συντάξεις ή και ατομική αγροτική δραστηριότητα.
Παράλληλα, η σχετική οδηγία εφαρμόζεται εφεξής και στη μηνιαία παρακράτηση φόρου από μισθούς και συντάξεις, συμβάλλοντας έτσι στην έμμεση αύξηση των χωρισμένων πατέρων ή μητέρων.
Σημειώνεται ότι, η μείωση του φόρου (το έμμεσο αφορολόγητο) ανέρχεται σε 810 ευρώ για τον φορολογούμενο με 1 εξαρτώμενο τέκνο, σε 900 ευρώ για 2 εξαρτώμενα τέκνα, σε 1.120 ευρώ για 3 εξαρτώμενα τέκνα και σε 1.340 ευρώ για 4 εξαρτώμενα τέκνα. Για κάθε επιπλέον εξαρτώμενο τέκνο μετά το τέταρτο, η μείωση του φόρου αυξάνεται κατά 220 ευρώ για κάθε επόμενο τέκνο.
Για φορολογητέο εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες και συντάξεις, το οποίο υπερβαίνει το ποσό των 12.000 ευρώ, το ποσό της μείωσης φόρου μειώνεται κατά 20 ευρώ ανά 1.000 ευρώ του φορολογητέου εισοδήματος, με εξαίρεση τους φορολογούμενους με 5 παιδιά και άνω.
Αν σου άρεσε κάνε