Οι τελευταίες παρεμβάσεις για τη στήριξη επιχειρήσεων - εργαζομένων

Οι τελευταίες παρεμβάσεις για τη στήριξη επιχειρήσεων - εργαζομένων

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 07:50 Δημιουργία 20/05/21, 07:40
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Βήμα - βήμα η απόσυρση των μέτρων στήριξης, με τις τελευταίες παρεμβάσεις να περιλαμβάνονται στο συνολικό πακέτο των περίπου 15 δισ. ευρώ

Με την κατάσταση στην οικονομία να ομαλοποιείται σταδιακά, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, το οικονομικό επιτελείο προχωρά από την πλευρά του στην απόσυρση βήμα- βήμα των μέτρων στήριξης.

Οι τελευταίες παρεμβάσεις, όπως αναφέρουν τα στελέχη του, περιλαμβάνονται στο συνολικό πακέτο των περίπου 15 δισ. ευρώ, ενώ εύχονται να μην απαιτηθούν επιπλέον ποσά λόγω δυσάρεστων εξελίξεων με την πανδημία.

Έτσι, μετά τη δημοσίευση σε ΦΕΚ της απόφασης για την αυξημένη αποζημίωση ειδικού σκοπού για τις επιχειρήσεις που ήταν κλειστές τον Απρίλιο και το επικείμενο άνοιγμα της πλατφόρμας, ετοιμάζεται να «τρέξει» στις αρχές Ιουνίου το πρόγραμμα επιδότησης των παγίων δαπανών συνολικού προϋπολογισμού 500 εκατ. ευρώ. Θα πρόκειται για ένα πιστωτικό για την κάλυψη από τις επιχειρήσεις φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, το οποίο θα αντιστοιχεί στο 35% του ποσού που έλαβαν οι δικαιούχοι των τριών πρώτων κύκλων της «επιστρεπτέας προκαταβολής». Η συγκεκριμένη ενίσχυση θα πρέπει να αποπληρωθεί κατά 100% σε 60 μηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης από την 31η Ιανουαρίου 2022.

Παράλληλα, εξετάζεται να υπάρξει άλλη μία έκτακτη αποζημίωση ειδικού σκοπού από 1.000 έως 4.000 ευρώ, για όσες επιχειρήσεις παραμείνουν κλειστές τον Μάιο.

Στα τέλη Ιουνίου θα δοθεί διπλή δόση στις επιχειρήσεις και στους επαγγελματίες που ενταχθούν στο πρόγραμμα «Γέφυρα 2» για την επιδότηση της μηνιαίας δόσης του τραπεζικού δανείου τους, με το πρόγραμμα να ολοκληρώνεται στο τέλος του τρέχοντος έτους.

Για τα «κουρεμένα» ενοίκια, το οικονομικό επιτελείο εξετάζει να επαναλάβει το μέτρο τον Ιούνιο, για τελευταία όμως φορά και για περιορισμένο αριθμό επιχειρήσεων. Παράλληλα, θα πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία για τις αποζημιώσεις των ιδιοκτητών για τα ενοίκια, η οποία εξακολουθεί να κινείται με χαμηλές ταχύτητες. H ΑΑΔΕ σχεδιάζει να προχωρήσει προς τα τέλη της εβδομάδας σε έναν ακόμα γύρο πληρωμής αποζημιώσεων στους ιδιοκτήτες ακινήτων που εισέπραξαν μειωμένα ενοίκια τους προηγούμενους μήνες. Ωστόσο, για μια ακόμη φορά χιλιάδες ιδιοκτήτες μπορεί να μην δουν χρήματα στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι περίπου 26.500 ΑΦΜ δεν έχουν δηλώσει τον αριθμό IBAN. Την ίδια ώρα, αναμένεται η υπουργική απόφαση με τους ΚΑΔ που θα δικαιούνται να μην καταβάλλουν ενοίκιο τον Μάιο. Σημειώνεται ότι για τον τρέχοντα μήνα προβλέπεται πλήρης απαλλαγή ενοικίου για τις επιχειρήσεις για τις οποίες εφαρμόζονται περιοριστικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένου του κλάδου του λιανεμπορίου που άρχισε να επαναλειτουργεί μέσα στον Απρίλιο.

Οι αναστολές συμβάσεων εργασίας ολοκληρώνουν τον κύκλο τους, καθώς θα επαναληφθούν για τελευταία φορά τον Ιούνιο και για περιορισμένο αριθμό εργαζομένων, κυρίως για αυτούς στον κλάδο του τουρισμού, ενώ το πρόγραμμα «Συν- Εργασία» θα τελειώσει τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Τέλος, θα τρέξουν και όλες οι επιδοτήσεις που θα δοθούν, με αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ, στον τουρισμό, στα γυμναστήρια και στους παιδότοπους.

Αν σου άρεσε κάνε