Μεγάλο ενδιαφέρον για επενδύσεις μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης

Μεγάλο ενδιαφέρον για επενδύσεις μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 08:02 Δημιουργία 17/05/21, 08:00
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Οι πρώτες ενδείξεις κάνουν λόγο για ένα ποσό περίπου 13 δισ. ευρώ

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον καταγράφεται ήδη από επενδυτές, με βάση τα στοιχεία από τις πρώτες επαφές με τα πιστωτικά ιδρύματα, σχετικά με τις δυνατότητες επενδύσεων μέσω των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Οι πρώτες ενδείξεις κάνουν λόγο για ένα ποσό περίπου 13 δισ. ευρώ, το οποίο μπορεί να λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά προκειμένου να μοχλευτεί ένα συνολικό ποσό ιδιωτικών επενδύσεων άνω των 30 δισ. ευρώ.

Επενδυτικά σχέδια που αφορούν στους τομείς της ενέργειας, της απολιγνιτοποίησης, της ψηφιοποίησης και της αμυντικής βιομηχανίας, φαίνεται ότι είναι έτοιμα και περιμένουν την εκκίνηση της επίσημης διαδικασίας προκειμένου να υποβληθούν στις τράπεζες. Είναι δε χαρακτηριστικό, ότι στους τραπεζικούς ομίλους έχουν ήδη δημιουργηθεί ειδικά γραφεία όπου συζητούνται οι πιθανές επενδύσεις και παράλληλα λειτουργούν συμβουλευτικά για την επιτυχή ένταξη των έργων στο Ταμείο.

Τα έργα θα αξιολογούνται με ταχύτατες διαδικασίες μέσω του τραπεζικού συστήματος, εθνικού και ευρωπαϊκού, ενώ σχεδιάζεται να κατατεθεί τον επόμενο μήνα στη Βουλή νομοσχέδιο για την αξιολόγηση των επενδυτικών έργων που θα χρηματοδοτηθούν από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Σε αυτό, θα προσδιορίζονται επακριβώς τα κριτήρια επιλεξιμότητας των επενδύσεων σε πέντε τομείς: στην ψηφιακή και στην πράσινη μετάβαση, στην εξωστρέφεια, στην έρευνα και ανάπτυξη, καθώς και στις εξαγορές και συγχωνεύσεις. H σχετική νομοθεσία για την επιλεξιμότητα και τις προδιαγραφές θα έχει ολοκληρωθεί έως τον Ιούνιο, προκειμένου οι επενδυτές να επισπεύσουν την προετοιμασία τους, δεδομένου ότι τα χρονικά περιθώρια περιορίζονται.

Σε ό,τι αφορά στα ποσοστά ενίσχυσης, το δάνειο μηδενικού επιτοκίου από το Ταμείο θα ανέρχεται σε 30%- 50% του έργου, η ίδια συμμετοχή από τον επενδυτή σε τουλάχιστον 20% και το υπόλοιπο ποσοστό θα καλύπτεται από τις τράπεζες.

Η διοχέτευση θα γίνεται μέσα από 3 κανάλια:

-Τα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, κυρίως Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και EBRD, που θα ασχοληθούν με τα μεγαλύτερα επενδυτικά σχέδια. Ήδη η κυβέρνηση έχει υπογράψει συμφωνία με την ΕΤΕπ για τη διαχείριση επενδύσεων 5 δισ. ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι θα διαχειριστεί έως 2,5 δισ. ευρώ από τα 13 δισ. ευρώ των δανείων που δικαιούται η Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης.

-Τις εμπορικές τράπεζες, εντός και εκτός Ελλάδας.

-Την Εquity Platform που θα απευθύνεται σε ταχέως αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις και θα πάρει πολύ μικρότερο μερίδιο σε σχέση με τα δύο πρώτα κανάλια.

Ένας ανεξάρτητος ελεγκτής, εγκεκριμένος από το υπουργείο Οικονομικών, θα αξιολογεί την επιλεξιμότητα της επένδυσης και θα επαληθεύει τη μέγιστη κρατική ενίσχυση. Εάν μια επένδυση είναι επιλέξιμη, οι τράπεζες θα προχωρούν στην αξιολόγηση της αξιοπιστίας τού επενδυτή και της σκοπιμότητας της επένδυσης, σύμφωνα με τα δικά τους κριτήρια.

Τα δάνεια θα δίδονται στις τράπεζες σε δόσεις των 100- 200 εκατ. ευρώ κάθε φορά, και όταν υπάρχει η σύμβαση για ένα μεγάλο ποσοστό θα μπορεί να εκταμιεύεται η επόμενη δόση. Η αποπληρωμή του κεφαλαίου καθώς και οι τόκοι, θα γίνονται από τον επενδυτή σε ξεχωριστούς λογαριασμούς, έναν στην εμπορική τράπεζα και έναν στην ελληνική κυβέρνηση.

Αν σου άρεσε κάνε