Τέσσερις ρυθμίσεις «ανάσα» για τους ιδιοκτήτες ακινήτων

Τέσσερις ρυθμίσεις «ανάσα» για τους ιδιοκτήτες ακινήτων

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 09:54 Δημιουργία 15/05/21, 09:47
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

«Ανάσα» θα πάρουν εφέτος περίπου 500.000 ιδιοκτήτες ακινήτων, μέσα από τέσσερις ρυθμίσεις για τη φορολόγηση των εισοδημάτων τού 2020 από τα ακίνητα.

Πρόκειται για την απαλλαγή από τα τεκμήρια διαβίωσης, το «πάγωμα» της εισφοράς αλληλεγγύης, την αποζημίωση για τα ανείσπρακτα ενοίκια (που είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη), αλλά και την έκπτωση φόρου σε όσους έχουν προβεί σε εργασίες ανακαίνισης.

Ειδικότερα, ανά κατηγορία θα ισχύσουν τα εξής:

1.Τεκμήρια διαβίωσης: Θα υπάρξει πλήρης απαλλαγή από τα τεκμήρια διαβίωσης για τα μειωμένα ενοίκια που εισέπραξαν λόγω της πανδημίας, εφόσον υπέβαλαν έστω και μία εγκεκριμένη «Δήλωση COVID» στην ΑΑΔΕ. Πρέπει δε, να πληρούνται σωρευτικά τρεις προϋποθέσεις:

-Τουλάχιστον σε ένα από τα δύο προηγούμενα φορολογικά έτη δεν φορολογήθηκαν βάσει τεκμηρίων.

-Δεν υπήρξε αύξηση των αντικειμενικών δαπανών και υπηρεσιών του φορολογικού έτους 2020 σε σχέση με το φορολογικό έτος 2019.

-Σε περίπτωση δαπάνης απόκτησης περιουσιακών στοιχείων, η εν λόγω δαπάνη δικαιολογείται από τα αναγραφόμενα στη δήλωση χρηματικά ποσά.

2.Ανείσπρακτα ενοίκια: Με μια απλή εξώδικη δήλωση προς τους ενοικιαστές, οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα απαλλαγούν εφέτος από τη φορολόγηση με συντελεστές έως 45% για τα ενοίκια που δεν εισέπραξαν το 2020. Η ρύθμιση αφορά τόσο στους ιδιοκτήτες που υποχρεώθηκαν να «κουρέψουν» κατά 40% τα ενοίκια και δεν έλαβαν από τους ενοικιαστές το υπόλοιπο 60%, όσο και στους ιδιοκτήτες που δεν έλαβαν από τους ενοικιαστές τους το σύνολο των ενοικίων.

Ειδικά για το φορολογικό έτος 2020, τα εισοδήματα από εκμίσθωση ακίνητης περιουσίας τα οποία δεν έχουν εισπραχθεί από τον δικαιούχο, δεν συνυπολογίζονται στο συνολικό εισόδημά του στην περίπτωση που έως τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της φορολογικής δήλωσης έχει κοινοποιηθεί στον μισθωτή εξώδικη καταγγελία της μίσθωσης, λόγω μη καταβολής του μισθώματος ή εξώδικη όχληση για την καταβολή των οφειλόμενων μισθωμάτων.

Εάν έχει κοινοποιηθεί οποιοδήποτε εξώδικο, ο φορολογούμενος οφείλει, έως τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, να προσκομίσει διαταγή πληρωμής ή διαταγή απόδοσης χρήσης μίσθιου ή δικαστική απόφαση αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων ή αντίγραφο της αγωγής αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων, προκειμένου να μην φορολογηθούν τα εισοδήματα αυτά στο φορολογικό έτος 2020. Σε περίπτωση που προσκομιστούν τα παραστατικά, τα εισοδήματα φορολογούνται στο έτος και κατά το ποσό που αποδεδειγμένα εισπράχθηκαν.

Εάν δεν προσκομιστούν τα παραστατικά εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας, ο φορολογούμενος οφείλει να δηλώσει τα μισθώματα αυτά με την υποβολή τροποποιητικής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2020, η οποία υποβάλλεται χωρίς τόκους και πρόστιμα έως τη λήξη της προθεσμίας υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2021.

3.Εισφορά αλληλεγγύης: Τα εισοδήματα από εκμισθώσεις ακινήτων περιλαμβάνονται μεταξύ αυτών που απαλλάσσονται εφέτος από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης, η οποία υπολογίζονταν με συντελεστές 2,2%- 10% επί του συνολικού ετήσιου ατομικού φορολογητέου εισοδήματος, εφόσον το εισόδημα είναι μεγαλύτερο από 12.000 ευρώ.

4.Έκπτωση για ανακαίνιση: Έως και 1.600 ευρώ είναι εφέτος η έκπτωση φόρου για εκείνους που προέβησαν πέρυσι στην ανακαίνιση ή επισκευή ή ενεργειακή αναβάθμιση του ακινήτου τους.

Η έκπτωση φόρου υπολογίζεται στο 40% επί του ύψους της συνολικής δαπάνης και μοιράζεται ισόποσα σε τέσσερα χρόνια, αρχής γενομένης από το φετινό εκκαθαριστικό. Το ανώτατο ποσό της δαπάνης για εργασίες επισκευής και ανακαίνισης των ακινήτων που λαμβάνει υπόψη η εφορία ανέρχεται στις 16.000 ευρώ, με το μέγιστο ποσό της έκπτωσης να φθάνει τις 6.400 ευρώ, η οποία, όπως προαναφέρθηκε, κατανέμεται ισόποσα σε τέσσερα χρόνια.

Η εφορία υπολογίζει μόνον τη δαπάνη για εργασίες και όχι τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν. Ο ιδιοκτήτης του ακινήτου πρέπει να έχει τιμολόγια από αυτούς που ανέλαβαν το έργο και να τους έχει πληρώσει μέσω POS ή τραπεζικού συστήματος, καθώς δαπάνες που καταβλήθηκαν σε μετρητά δεν λαμβάνονται υπόψη.

Αν σου άρεσε κάνε