Χ. Σταϊκούρας: «Παράθυρο» στη λύση της bad bank

Χ. Σταϊκούρας: «Παράθυρο» στη λύση της bad bank

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 12:10 Δημιουργία 12/05/21, 11:51
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Η κυβέρνηση θα μπορούσε να εξετάσει το ενδεχόμενο της δημιουργίας μίας bad bank, «μόνο αφότου λάβει υπόψη το υπόλοιπο των NPLs, καθώς και τις δυνητικές δημοσιονομικές επιπτώσεις»

«Είναι πολύ πιθανό ορισμένες συστημικές τράπεζες να φτάσουν σε μονοψήφιο δείκτη NPEs έως τον Δεκέμβριο του 2021», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στο Bloomberg.

Η κυβέρνηση θα μπορούσε να εξετάσει το ενδεχόμενο εισαγωγής μίας άλλης συστημικής λύσης, όπως της δημιουργίας μίας bad bank, όπως πρότεινε η Τράπεζα της Ελλάδος, «μόνο αφότου λάβει υπόψη το υπόλοιπο των NPLs, καθώς και τις δυνητικές δημοσιονομικές επιπτώσεις», σημείωσε ο υπουργός.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο, η Ελλάδα προχωρά το πρόγραμμά της για την ανάκαμψη από την οικονομική επίπτωση της πανδημίας, ακόμη και πριν φτάσει η αρχική χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ενωση, πρόσθεσε ο κ. Σταϊκούρας.

Είμαστε από τις πρώτες χώρες που υπέβαλαμε το πρόγραμμα μας και έχουμε ήδη αρχίσει να εφαρμόζουμε ορισμένες από τις μεταρρυθμίσεις και τις επενδύσεις», είπε σε συνέντευξή του στο Bloomberg.

Η κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη είναι έτοιμη να ξεκινήσει μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, ενώ πρότζεκτ όπως η παροχή τάμπλετ και λάπτοπ σε μαθητές ήδη τρέχουν. Αντί να περιμένει την αρχική εκταμίευση των κονδυλίων της ΕΕ που αναμένεται μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, η Ελλάδα «καλύπτει το αρχικό κόστος με δικούς της πόρους», είπε ο υπουργός Οικονομικών.

Ο στόχος είναι να «επανεφεύρουμε» τη χώρα με την οικοδόμηση μίας πιο εξωστρεφούς, ανθεκτικής, χωρίς αποκλεισμούς, ψηφιακής και πράσινης οικονομίας, δήλωσε ο υπουργός. Μόλις αποκατασταθεί η κανονικότητα, «πρόθεσή μας είναι να συνεχίσουμε μια συνετή, ισορροπημένη και υγιή δημοσιονομική πολιτική, η οποία περιλαμβάνει μόνιμες μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών», δήλωσε ο κ. Σταϊκούρας.

Ωστόσο, κατέστησε σαφές ότι η Ελλάδα θα έχει ταυτόχρονα «λογικά» πρωτογενή πλεονάσματα στο μέλλον.

Αν σου άρεσε κάνε