«Κορονοχρέη»: Νέο σχέδιο ρύθμισης σε πάνω από 70 δόσεις

«Κορονοχρέη»: Νέο σχέδιο ρύθμισης σε πάνω από 70 δόσεις

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 10:57 Δημιουργία 08/05/21, 09:25
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Έχοντας αποκλείσει το ενδεχόμενο ενός «κουρέματος», όπως ζητούν επιτακτικά οι φορείς της αγοράς, το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζει τη νέα ρύθμιση, στην οποία θα ενταχθεί μεγαλύτερος αριθμός χρεών, σε περισσότερες δόσεις

Ένα νέο σχέδιο ρύθμισης για την εξόφληση των χρεών της πανδημίας σε 60-70 και άνω δόσεις, θα παρουσιάσει το οικονομικό επιτελείο στους επικεφαλής των θεσμών κατά την επόμενη 11η αξιολόγηση στα τέλη του Ιουνίου.

Έχοντας αποκλείσει το ενδεχόμενο ενός «κουρέματος», όπως ζητούν επιτακτικά οι φορείς της αγοράς, το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζει τη νέα ρύθμιση, στην οποία θα ενταχθεί μεγαλύτερος αριθμός χρεών- και όχι μόνον αυτά του πρώτου lockdown- σε περισσότερες δόσεις.

Μια πρόγευση για τον εν λόγω σχεδιασμό, δόθηκε στους θεσμούς κατά την πρόσφατη 10η αξιολόγηση, μαζί με μια αναλυτική εικόνα για το ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς και στοιχεία για τα χρέη που «γεννήθηκαν» την περίοδο της πανδημίας. Τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου αναφέρουν ότι θα «επιχειρηθεί να εξασφαλιστεί ένας μεγαλύτερος αριθμός δόσεων που θα εξασφαλίσει τη συναίνεση των θεσμών» και προσθέτουν πως υπάρχει χρόνος για διαπραγματεύσεις, με δεδομένο ότι η όποια συμφωνία θα τεθεί σε εφαρμογή από τις αρχές του επόμενου έτους.

Τα χρέη που δημιουργήθηκαν κατά το πρώτο lockdown είναι ύψους 1 δισ. ευρώ, «πάγωσαν» έως το τέλος του 2021 και μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση που έχει ήδη ανακοινωθεί. Ωστόσο, αυτό δεν αρκεί για να δοθεί ανάσα σε όλους όσοι έχουν πληγεί. Είναι εν προκειμένω χαρακτηριστικό, ότι οι φόροι που έμειναν απλήρωτοι μόνο το 2020 αγγίζουν τα 5,7 δισ. ευρώ, και, όπως αναφέρουν οι εκπρόσωποι της αγοράς, η ρύθμιση που έχει εξαγγελθεί δεν τους ικανοποιεί, αφού κάθε μήνα οι υποχρεώσεις «τρέχουν». Ενώ, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, το συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος προς την εφορία ξεπέρασε τα 108 δισ. ευρώ.

Έτσι, με χιλιάδες επιχειρήσεις να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας και να βλέπουν με αβεβαιότητα την επόμενη ημέρα, εξετάζεται το σενάριο να ρυθμιστούν περισσότερες φορολογικές οφειλές που «γεννήθηκαν» μετά τον Ιούνιο 2020, όπως ο φόρος εισοδήματος ή και ο ΕΝΦΙΑ και δεν εξοφλήθηκαν από επιχειρήσεις, επαγγελματίες και νοικοκυριά. Και καθώς θεωρείται ότι οι 24 άτοκες ή οι 48 έντοκες (με επιτόκιο 2,5%) δόσεις δεν επιλύουν το πρόβλημα, στόχος είναι να συμφωνηθεί μεγαλύτερος αριθμός δόσεων (60 -70 και άνω).

Και μπορεί παραδοσιακά οι θεσμοί να είναι αντίθετοι σε ρυθμίσεις με πολλές δόσεις- καθώς εκτιμούν ότι με αυτόν τον τρόπο υπονομεύεται η κουλτούρα πληρωμών- ωστόσο αναγνωρίζουν ότι το ιδιωτικό χρέος αποτελεί μία «ωρολογιακή βόμβα» στην προσπάθεια επανεκκίνησης της οικονομίας.

Αν σου άρεσε κάνε