«Τρέχει» η  «Επιστρεπτέα 7»

«Τρέχει» η «Επιστρεπτέα 7»

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 09:11 Δημιουργία 29/04/21, 08:00
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Πιστώθηκαν 395 εκατ. στους πρώτους 190.624 δικαιούχους - Ποιες επιχειρήσεις μπορούν να υποβάλλουν κατ’ εξαίρεση αίτηση ένταξης - Έως 10 Μαϊου οι υποβολές - Είναι ο τελευταίος γύρος της ενίσχυσης

Άρχισε να «τρέχει» η «επιστρεπτέα προκαταβολή 7», καθώς αργά χθες πιστώθηκαν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των πρώτων 190.624 δικαιούχων συνολικά ποσά ύψους 395 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα δε, το υπουργείο Οικονομικών έδωσε τη δυνατότητα να υποβάλουν κατ’ εξαίρεση αίτηση ένταξης και οι επιχειρήσεις που δεν υπέβαλαν εκδήλωση ενδιαφέροντος εντός της αρχικής προθεσμίας (19 Απριλίου), αλλά, εντός της συγκεκριμένης ημερομηνίας, δήλωσαν στοιχεία στην εφαρμογή «Τα Έσοδά μου» στην πλατφόρμα «myBusinessSupport» της ΑΑΔΕ.

Λύθηκε έτσι, το πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί λόγω του μεγάλου αριθμού επιχειρήσεων που εκ παραδρομής δεν υπέβαλαν εκδήλωση ενδιαφέροντος, παρότι δήλωσαν τα στοιχεία εσόδων τους.

Οι επιχειρήσεις έχουν διορία έως τις 10 Μαΐου να υποβάλουν αίτηση για να λάβουν τη συγκεκριμένη κρατική ενίσχυση, η οποία θα είναι και η τελευταία, καθώς, όπως διευκρίνισε το οικονομικό επιτελείο, δεν θα υπάρξει 8ος γύρος.

Το υπουργείο βελτίωσε, εξάλλου, τους όρους και τις προϋποθέσεις βάσει των οποίων θα προσφέρεται κρατική ενίσχυση και σε επιχειρήσεις που, παρά την πανδημία, είχαν αύξηση τζίρου το 2020. Με αποτέλεσμα, να δικαιούνται την «επιστρεπτέα προκαταβολή 7» ακόμη και επιχειρήσεις που είχαν αποκλειστεί από την προηγούμενη. Το μέτρο αφορά σε επιχειρήσεις στις οποίες έχουν επιβληθεί περιοριστικά μέτρα λειτουργίας, όπως είναι το λιανεμπόριο, η εστίαση, ο τουρισμός, ο πολιτισμός, ο αθλητισμός, οι μεταφορές και τα γυμναστήρια. Για αυτές, αρκεί μόνον να έχουν πτώση του τζίρου τους τουλάχιστον 2% στο α’ τρίμηνο εφέτος έναντι του αντίστοιχο τριμήνου πέρυσι.

Όπως και στους προηγούμενους κύκλους, το 50% της ενίσχυσης δεν επιστρέφεται και έως την 31η Δεκεμβρίου παρέχεται άτοκη περίοδος χάριτος, κατά την οποία η δικαιούχος επιχείρηση δεν υποχρεούται να επιστρέψει οιοδήποτε τμήμα κεφαλαίου ή τόκων. Το ποσό της ενίσχυσης που επιστρέφεται, εξοφλείται σε 60 χαμηλότοκες μηνιαίες δόσεις.

Το ύψος της ενίσχυσης για τις ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους και χωρίς ταμειακή μηχανή θα είναι 1.000 ευρώ. Για τα νομικά πρόσωπα και τις λοιπές ατομικές επιχειρήσεις, θα είναι κατ’ ελάχιστο τα 1.000 ευρώ και μπορεί να φτάσει έως τις 100.000 ευρώ, ανάλογα με το ποσό που προκύπτει από τον μαθηματικό τύπο. Ενώ, προβλέπονται αυξημένα όρια για επιχειρήσεις στις οποίες έχουν επιβληθεί περιοριστικά μέτρα και πλήττονται άμεσα: 1.000 ευρώ χωρίς εργαζομένους, 2.000 ευρώ με έως 5 εργαζόμενους, 4.000 ευρώ με έως 20 εργαζόμενους και 8.000 ευρώ για άνω των 20 εργαζομένων.

Αν σου άρεσε κάνε