Στουρνάρας: Αν όχι bad bank, εναλλακτική λύση για τον αναβαλλόμενο φόρο

Στουρνάρας: Αν όχι bad bank, εναλλακτική λύση για τον αναβαλλόμενο φόρο

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 14:21 Δημιουργία 06/04/21, 14:10
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Ο διοικητής της ΤτΕ προειδοποιεί για τη δημιουργία νέων εξυπηρετούμενων δανείων λόγω πανδημίας, κάνοντας λόγο για νέα NPLs ύψους 8-10 δισ. ευρώ

Μήνυμα εξεύρεσης εναλλακτικής λύσης για το φλέγον ζήτημα του υψηλού αναβαλλόμενου φόρου των τραπεζών εκπέμπει ο Γιάννης Στουρνάρας μέσα από την έκθεση της ΤτΕ για την ελληνική οικονομία, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα την Τρίτη.

Ο επικεφαλής της Τράπεζας επανέλαβε την πρότασή του για τη δημιουργία μίας bad bank, τονίζοντας όμως ότι εάν αυτή δεν υιοθετηθεί, τότε θα πρέπει να βρεθεί μία άλλη.

«Στην περίπτωση που δεν επιλεγεί τελικά η πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος, θα πρέπει να βρεθεί ένας εναλλακτικός τρόπος αντιμετώπισης του προβλήματος των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων, συνεπής με την κείμενη νομοθεσία περί κεφαλαιακών απαιτήσεων», τονίζει.

Ως προς την επομένη μέρα της πανδημίας για το τραπεζικό σύστημα, ο κ. Στουρνάρας προειδοποιεί για τη δημιουργία νέων εξυπηρετούμενων δανείων, κάνοντας λόγο για νέα NPLs ύψους 8-10 δισ. ευρώ, ενώ παράλληλα ο ίδιος χτυπάει «καμπανάκι» για επιδείνωση του λόγου των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων προς το σύνολο των εποπτικών κεφαλαίων.

Οι τράπεζες επομένως, επισημαίνεται στην έκθεση, θα πρέπει να επανεξετάσουν την επάρκεια των προβλέψεών τους έναντι του πιστωτικού κινδύνου. Αν και το ποσοστό κάλυψης από προβλέψεις βρίσκεται στα ίδια επίπεδα με το μέσο όρο της ΕΕ, είναι χαμηλότερο από το αντίστοιχο κρατών-μελών με υψηλό λόγο μη εξυπηρετούμενων δανείων. Εκτός από τα «δίδυμα» προβλήματα των NPLs και των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων, οι ελληνικές τράπεζες αντιμετωπίζουν και μια σειρά από άλλες σοβαρές προκλήσεις, κοινές όμως και για τις περισσότερες τράπεζες της ευρωζώνης, όπως:

-η χαμηλή οργανική κερδοφορία, λόγω και των χαμηλών επιτοκίων,

-ο αυξανόμενος ανταγωνισμός από μη τραπεζικά ιδρύματα,

-προκλήσεις που πηγάζουν από την ατελή τραπεζική ένωση, καθώς και

-λοιπές προκλήσεις που συνδέονται με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, αλλά και με κυβερνοεπιθέσεις

Ωστόσο, σε αυτό το σημείο η Τράπεζα υπογραμμίζει τον καταλυτικό ρόλο του «Ηρακλή 2», επισημαίνοντας ότι με την ολοκλήρωση του προγράμματος, εκτιμάται ότι ο λόγος των μη εξυπηρετούμενων δανείων προς το σύνολο των δανείων θα υποχωρήσει περίπου στο 25% και ο μέσος δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας προσωρινά χαμηλότερα από τα σημερινά επίπεδα αλλά άνω του ελάχιστου εποπτικού ορίου, με ταυτόχρονη αύξηση του ποσοστού της αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης στα κεφάλαια των τραπεζών.

Σε αυτούς τους δείκτες όμως δεν περιλαμβάνονται τα νέα ΜΕΔ που αναμένεται να προστεθούν στον υφιστάμενο όγκο, λόγω των επιπτώσεων της υγειονομικής κρίσης. Συνεπώς, είναι απαραίτητο να αναληφθούν πρόσθετες ενέργειες οι οποίες θα διευκολύνουν την εμπροσθοβαρή αναγνώριση των ζημιών λόγω αυξημένου πιστωτικού κινδύνου εξαιτίας της πανδημίας και την εξυγίανση των ισολογισμών των τραπεζών μαζί με την αντιμετώπιση του προβλήματος των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων.

Αν σου άρεσε κάνε