10η αξιολόγηση: «Σήμα εκκίνησης» στις 12 Απριλίου με «καυτή» ατζέντα

10η αξιολόγηση: «Σήμα εκκίνησης» στις 12 Απριλίου με «καυτή» ατζέντα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 09:09 Δημιουργία 06/04/21, 07:30
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Αιχμή του δόρατος αποτελούν το νέο πτωχευτικό πλαίσιο, τα «κόκκινα» δάνεια, οι πλειστηριασμοί ακινήτων, τα εργασιακά, οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου, οι εκκρεμείς συντάξεις και η φορολογία των ακινήτων

Το «σήμα εκκίνησης» για τη 10η μεταμνημονιακή αξιολόγηση δίδεται την προσεχή Δευτέρα 12 Απριλίου, όταν τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών θα αρχίσουν να «σκανάρουν» όλα τα εκκρεμή ζητήματα, ενώ στις 19- 20 Απριλίου θα πάρουν τη σκυτάλη των διαπραγματεύσεων οι τέσσερις επικεφαλής (Κομισιόν, ΕΚΤ, ΕSM, ΔΝΤ).

Το οικονομικό επιτελείο συγκεντρώνει ήδη έναν προς έναν τους φακέλους με τα προαπαιτούμενα, στα οποία θα δώσει «εξετάσεις». Αιχμή του δόρατος αποτελούν το νέο πτωχευτικό πλαίσιο, τα «κόκκινα» δάνεια, οι πλειστηριασμοί ακινήτων, τα εργασιακά, οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου, οι εκκρεμείς συντάξεις και η φορολογία των ακινήτων. Στην κορυφή της ατζέντας θα βρεθούν, επίσης, τα δημοσιονομικά μεγέθη και οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης μέσω του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης για την περίοδο 2021-2024 που θα υποβληθεί εντός του Απριλίου στις Βρυξέλλες.

Εκτός των ανωτέρω, η 10η αξιολόγηση θεωρείται «καυτή» και διότι θα «ξεκλειδώσει» την έκθεση βιωσιμότητας για το ελληνικό χρέος και μια νέα εκταμίευση προς την χώρα ύψους 644 εκατ. ευρώ, από τα ελληνικά ομόλογα που διακρατούν η ΕΚΤ και οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες.

Με τον χαρακτηρισμό «καυτή» φαίνεται ότι συμφωνούν και στελέχη του οικονομικού επιτελείου, επισημαίνοντας πως δεν θα έχει σχέση με την προηγούμενη, και θα είναι «αυξημένης δυσκολίας» λόγω της «βαριάς» ατζέντας των προαπαιτούμενων και των δημοσιονομικών παραμέτρων. Ωστόσο, εκφράζουν τη βεβαιότητα πως δεν θα υπάρξει εμπλοκή στις συζητήσεις, με δεδομένο ότι η ελληνική πλευρά έχει δώσει σαφή δείγματα γραφής για τις μεταρρυθμίσεις και προχωρά με γρήγορους ρυθμούς στην εκπλήρωση των δεσμεύσεων, τηρουμένων των αναλογιών λόγω της πανδημίας.

Σύμφωνα με τον κατάλογο που ετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο με την πρόοδο και τις δράσεις στα κρίσιμα μέτωπα των μεταρρυθμίσεων:

-Ληξιπρόθεσμες οφειλές: Το μεγαλύτερο αγκάθι είναι η εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου σε ιδιώτες (που δεν μηδενίστηκαν στο τέλος του 2020 με βάση την αρχική δέσμευση), καθώς και των περίπου 300.000 εκκρεμών συντάξεων, που, αντί επίσης μηδενισμού, υπερβαίνουν τα 500 εκατ. ευρώ.

Με βάση το νέο χρονοδιάγραμμα που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση, η εκκαθάριση θα γίνει σταδιακά έως το τέλος του 2021 με την ενεργοποίηση μηχανισμού εσωτερικού ελέγχου και την ενίσχυση του προσωπικού για τη διεκπεραίωση των εκκρεμοτήτων μέσω της χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης.

-«Κόκκινα Δάνεια»: Η Κομισιόν θέτει ως προτεραιότητα την υλοποίηση του νέου πτωχευτικού κώδικα, ο οποίος από τον Ιούνιο θα πρέπει να ενεργοποιηθεί για τα φυσικά πρόσωπα.

-Πτωχευτικός νόμος: Παρουσιάζεται σοβαρή καθυστέρηση στο ζήτημα της σύστασης του φορέα που θα αγοράζει από τους πλειστηριασμούς τα ακίνητα των ευάλωτων οφειλετών και εν συνεχεία θα τα επαναμισθώνει για μία 12ετία. Ο φορέας δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει πριν από τον Σεπτέμβριο, καθώς υπάρχουν μια σειρά από σημαντικές εκκρεμότητες.

-Εργασιακός νόμος: Το εργασιακό νομοσχέδιο είναι εν πολλοίς έτοιμο και αναμένεται να παρουσιαστεί πριν το Πάσχα, ώστε να ξεκινήσει και η σχετική διαβούλευση. Περιλαμβάνει ρυθμίσεις για την αναβάθμιση του ΕΡΓΑΝΗ- με ταυτόχρονη εισαγωγή της ψηφιακής κάρτας εργασίας, έτσι ώστε να προστατεύονται οι εργαζόμενοι από καταχρήσεις των εργοδοτών, ιδιαίτερα αναφορικά με το ωράριο εργασίας και τις υπερωρίες- για την τηλεργασία, καθώς και μέτρα για τις νέες μορφές απασχόλησης όπως οι λεγόμενες συνεργατικές πλατφόρμες (delivery κ.ά.).

Αν σου άρεσε κάνε