Στο «τραπέζι» νομοθετική ρύθμιση για χρηματοδότηση των εκδοτών επιταγών

Στο «τραπέζι» νομοθετική ρύθμιση για χρηματοδότηση των εκδοτών επιταγών

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 08:10 Δημιουργία 05/04/21, 07:58
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

«Ειδικό» δανεισμό για τους εκδότες των επιταγών εξετάζει το ΥΠΟΙΚ - Ανήσυχη για το φαινόμενο του «μπαλονιού» η αγορά - Ποια η εναλλακτική αν δεν «προχωρήσει» το σχέδιο

Ένα πρόγραμμα για τη χρηματοδότηση των εκδοτών επιταγών προκειμένου να καλυφθούν άμεσα οι επιταγές που έχουν «παγώσει» με νομοθετική ρύθμιση, αλλά αποτελούν «ωρολογιακή βόμβα» στα θεμέλια της αγοράς, εξετάζει το οικονομικό επιτελείο.

Σε αυτήν την περίπτωση, οι εκδότες των επιταγών θα μπορούν να τις αποπληρώσουν πιο εύκολα, σε συγκεκριμένες δόσεις και σε βάθος χρόνου.

Με τη συγκεκριμένη λύση συμφωνεί και ο εμπορικός κόσμος, εκπρόσωποι του οποίου ζητούν από το οικονομικό επιτελείο έναν χαμηλότοκο «ειδικό» δανεισμό των εκδοτών των επιταγών, με στόχο τα χρήματα να παραμείνουν «κλειδωμένα» σε λογαριασμό όψεως και να καλύψουν τις επιταγές. Ειδάλλως, αναφέρουν ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα στήριξης και των κομιστών των επιταγών, χωρίς τους αυστηρούς περιορισμούς που έχουν μπει έως σήμερα.

Οι εκπρόσωποι της αγοράς ανησυχούν έντονα για το φαινόμενο του «μπαλονιού», δηλαδή το ενδεχόμενο να «σκάσουν» όλες οι υποχρεώσεις μαζεμένες στο τέλος της καραντίνας και κάνουν προβλέψεις για ρεκόρ ακάλυπτων επιταγών στην αγορά.

Εάν το σχέδιο για τη χρηματοδότηση των εκδοτών δεν «περπατήσει», συζητείται εναλλακτικά να ακολουθηθεί η λύση μιας γενναίας παράτασης στην πληρωμή επιταγών που έχουν «παγώσει».

Σημειώνεται ότι, η πρώτη ρύθμιση για παράταση 75 ημερών στην πληρωμή των επιταγών αφορούσε στην περίοδο από 30 Μαρτίου έως και 31 Μαΐου 2020 (πρώτο lockdown), ενώ η τελευταία προβλέπει το «πάγωμα» για 30 ημέρες για τις επιταγές που λήγουν από 1 έως και 30 Απριλίου.

Παράλληλα, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να εξειδικευτεί και το μέτρο της κάλυψης πάγιων δαπανών επιχειρήσεων μέσω «πιστωτικού», το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αποπληρωμή μελλοντικών φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων. Η κάλυψη θα υπολογιστεί ως ποσοστό των πάγιων δαπανών του 2020 που δεν έχουν καλυφθεί από τις ενισχύσεις που έχουν ήδη δοθεί.

Στις πάγιες δαπάνες περιλαμβάνονται οι παροχές σε εργαζομένους, οι ασφαλιστικές εισφορές αυτοαπασχολουμένων, η ενέργεια, η ύδρευση, οι τηλεπικοινωνίες, τα ενοίκια, τα λοιπά λειτουργικά έξοδα και οι χρεωστικοί τόκοι και τα συναφή έξοδα.

Οι επιχειρήσεις πρέπει να ανήκουν σε πληττόμενους κλάδους, να απασχολούν τουλάχιστον έναν εργαζόμενο πλήρους απασχόλησης, να έχουν υποβάλει περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ και Ε3 για την περίοδο που υποχρεούνται, να παρουσιάζουν ζημία προ φόρων τουλάχιστον 30% είτε σε σχέση με τα ακαθάριστα έσοδά τους είτε σε σχέση με τα συνολικά έξοδά τους, και πτώση τζίρου τουλάχιστον 30% σε σχέση με το 2019. Η ενίσχυση δεν θα αφορά σε επιχειρήσεις που ήταν ήδη προβληματικές το 2019, με την εξαίρεση των πολύ μικρών ή μικρών επιχειρήσεων.

Το ποσοστό της ενίσχυσης θα προσδιοριστεί αφού ολοκληρωθούν οι αιτήσεις, στο πλαίσιο του διαθέσιμου κονδυλίου των 500 εκατ. ευρώ. Θα διαφοροποιείται με βάση την πτώση του τζίρου και θα είναι υψηλότερο για επιχειρήσεις με πτώση τζίρου άνω του 60%. Η επιδότηση δεν θα μπορεί να υπερβαίνει το 1,5 εκατ. ευρώ, αλλά παράλληλα θα υπάρχει πλαφόν τόσο σε σχέση με τις ζημίες (δεν θα μπορεί να υπερβαίνει το 70% των ζημιών για μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις και το 90% για μικρές), όσο και με τον τζίρο (δεν θα μπορεί να υπερβαίνει την απώλεια τζίρου του 2020, με ειδική μέριμνα για τις νέες επιχειρήσεις). Όσες επιχειρήσεις λάβουν την ενίσχυση θα είναι υποχρεωμένες να διατηρήσουν κατά μέσο όρο τον αριθμό του προσωπικού που απασχολούν έως τις 31/12/2021.

Αν σου άρεσε κάνε