«Ενέσεις» ρευστότητας και για τουρισμό, ψυχαγωγία, γυμναστήρια

«Ενέσεις» ρευστότητας και για τουρισμό, ψυχαγωγία, γυμναστήρια

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 09:00 Δημιουργία 03/04/21, 08:00
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Μη επιστραπτέα κεφάλαια μέσω ΕΣΠΑ, χωρίς το κριτήριο της μείωσης τζίρου, και γι' αυτούς τους κλάδους με το «βλέμμα» στην επεναλειτουργία τους

Τουρισμός και ψυχαγωγία-αθλητισμός παίρνουν σειρά μετά την εστίαση για τις «ενέσεις» ρευστότητας. Οι επιχειρήσεις των συγκεκριμένων κλάδων θα λάβουν επίσης μη επιστρεπτέα κεφάλαια μέσω των προγραμμάτων ΕΣΠΑ, ως στήριξη για την επαναλειτουργία τους.

Τα ποσά θα αντιστοιχούν σε ποσοστό του ετήσιου τζίρου, ενώ οι νέες επιχειρήσεις θα λάβουν την ενίσχυση χωρίς το κριτήριο της μείωσης του τζίρου.

Τις κυβερνητικές αυτές κινήσεις ουσιαστικά προανήγγειλε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, λέγοντας πως «διευρύνουμε όσο μπορούμε τα στοχευμένα μέτρα επανεκκίνησης στους κλάδους που πραγματικά θέλουν ακόμα μεγαλύτερη στήριξη. Σχεδιάζουμε κάποιες πρόσθετες παρεμβάσεις. Προσπαθούμε να βρούμε τα σχετικά κονδύλια και όταν είμαστε έτοιμοι θα ανακοινώσουμε».

Ειδικά για τον τουρισμό, στον οποίο η επανέναρξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας προσδιορίζεται για τα μέσα Μαΐου, το πακέτο των μέτρων αναμένεται να εμπλουτιστεί με πρόσθετες ενισχύσεις, όπως είναι η επιδότηση πέραν του Ιουνίου των εργοδοτικών εισφορών των εργαζομένων, αλλά και το ενδεχόμενο μιας προσωρινής μείωσης του ΦΠΑ που συνδέεται με το τουριστικό προϊόν.

Σημειώνεται ότι, οι παράγοντες της τουριστικής αγοράς ανησυχούν για την χρονική «ψαλίδα» μεταξύ του Μαΐου (που ορίζεται ως η επίσημη έναρξη) και της πραγματικής έναρξης της τουριστικής σεζόν. Ενδεικτική είναι η δήλωση του προέδρου του ΣΕΤΕ Γιάννη Ρέτσου, ότι ο Ιούνιος θα αποτελέσει «κλειδί» για τους τουριστικούς στόχους. Πέρυσι είχαν ανοίξει 5.500 ξενοδοχεία, ενώ ως φετινός στόχος τίθεται να είναι ανοικτό το 100% των τουριστικών μονάδων της χώρας από τις 15 Ιουνίου και μετά. Σύμφωνα με το βασικό σενάριο, ο πήχης έχει τεθεί στο 40%- 50% των τουριστικών εσόδων του 2019, ή να εισπραχθούν περί τα 7,5 -9 δισ. ευρώ.

Από την πλευρά τους, οι επιχειρήσεις στην ψυχαγωγία και τα γυμναστήρια αποτελούν επίσης από τους πλέον πληττόμενους της πανδημίας, και το άνοιγμά τους δεν προβλέπεται πριν από τις 20 Μαΐου με αρχές Ιουνίου, ανάλογα με την πορεία των επιδημιολογικών δεδομένων. Στελέχη του οικονομικού επιτελείου αναφέρουν ότι κρίνεται παραπάνω από απαραίτητη η στήριξη και των επιχειρήσεων αυτών (θέατρα, κινηματογράφοι, συναυλιακοί χώροι, αθλητικές δραστηριότητες κ.ά.) που θα μετρήσουν περισσότερους από έξι μήνες με κατεβασμένα τα ρολά.

Είναι χαρακτηριστικά τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, σύμφωνα με τα οποία μόνο τον Ιανουάριο εφέτος οι επιχειρήσεις του τομέα «Τέχνες, διασκέδαση και ψυχαγωγία» κατέγραψαν τη μεγαλύτερη μείωση στον κύκλο εργασιών (κατά 88,2%) σε σύγκριση με τον Ιανουάριο 2020. Ενώ για τα γυμναστήρια, το διάστημα που έμειναν ανοικτά πέρυσι ήταν ελάχιστο, ενώ το 2021 είναι χαμένο έως τώρα.

Αν σου άρεσε κάνε