«Ηρακλής ΙΙ»: Πυρετώδεις προετοιμασίες για τον εφαρμοστικό νόμο

«Ηρακλής ΙΙ»: Πυρετώδεις προετοιμασίες για τον εφαρμοστικό νόμο

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 14:19 Δημιουργία 02/04/21, 14:11
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Αναμένεται το «πράσινο φως» από την Κομισιόν την ερχόμενη εβδομάδα

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η δεύτερη φάση της μείωσης των κόκκινων δανείων των ελληνικών τραπεζών με στόχο το μονοψήφιο νούμερο για τον δείκτη NPEs.

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανάψει το «πράσινο φως» για τον «Ηρακλή ΙΙ» από την Κομισιόν.

Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει η ψήφιση του εφαρμοστικού νόμου στο τέλος Απριλίου, ενώ οι συναντήσεις των νομικών τμημάτων του υπουργείου, των τραπεζών και των εταιρειών διαχείρισης είναι συνεχείς, με τον υφυπουργό Οικονομικών, Γ. Ζαββό να έχει ραντεβού με τις εταιρείες διαχείρισης σήμερα, Παρασκευή.

Μέχρι σήμερα στον «Ηρακλή», έχουν ενταχθεί και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες με συνολική ακαθάριστη αξία τιτλοποιήσεων που ανέρχεται σε 31,3 δισ. ευρώ, χωρίς επιβάρυνση για τον Έλληνα φορολογούμενο.

Η αδιαμφισβήτητη αυτή επιτυχία του «Ηρακλή», ακόμη και κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες της πανδημίας COVID-19, αναγνωρίστηκε διεθνώς αλλά και από την πρόσφατη 9η Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που καλωσόρισε την παράταση του. Την παράταση ζήτησε επισήμως η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών και υπήρξε και η σχετική δέσμευση του Υπουργού Οικονομικών στο Eurogroup του περασμένου Νοεμβρίου.

Σημειώνεται ότι ο «Ηρακλής ΙΙ» αποσκοπεί στην επέκταση του προγράμματος «Ηρακλής» κατά 18 μήνες (Απρίλιος 2021 – Οκτώβριος 2022) και στη μείωση των υπολειπομένων «κόκκινων» δανείων της τάξεως των 32 δισ. ευρώ.

Μέσω του προγράμματος «Ηρακλής ΙΙ», παρέχεται η εγγύηση του Ελληνικού Κράτους, της τάξεως των 12 δισ. ευρώ, στις υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας ομολογίες των τιτλοποιήσεων των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Υπενθυμίζεται ότι η Eurobank ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα την πρόθεση της να εντάξει νέα τιτλοποίηση ύψους 3,3 δισ. ευρώ στον «Ηρακλή ΙΙ», που θα την οδηγήσει σε μονοψήφιο ποσοστό «κόκκινων» δανείων στο τέλος του 2021.

Αν σου άρεσε κάνε